3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rángatják a dollárt, ma már volt 250 forint felett is az árfolyam - megérkeztek a románok Ausztriába, kevesebb viszont a magyar dolgozó – visszafizettünk Brüsszelnek 620 milliárd forintot

Több mint hatéves mélypontra süllyedt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban októberben: a munkaügyi minisztérium pénteken közölt adatai szerint 5,8 százalékra mérséklődött az állástalanok aránya. Piaci elemzők arra számítottak, hogy a szeptemberi szinten marad a már akkor is hatéves mélypontot jelentő munkanélküliségi ráta. A hírre a dollár hirtelen erősödni kezdett, aztán korrigált. Erőteljesen rángatják az amerikai devizát. Most a euró-dollár árfolyam 1,24-nél jár. Ma már 250 forint 60 fillért is kértek egy dollárért.

Szeptemberben 567 fővel csökkent Ausztriában dolgozó magyarok száma az ottani társadalombiztosítottak szövetségének adatai szerint. Eközben az összes foglalkoztatott létszáma az országban majdnem 1500 fővel kevesebb lett, a külföldi foglalkoztatottaké viszont 5500 fővel növekedett. A külföldiek tehát további teret nyertek a helyi munkaerővel szemben, arányuk már 17,3 százalék az összes munkavállalón belül. A külföldieken belül most is a volt szocialista országok polgárai vitték a prímet. A legtöbben, 2530-an Romániából érkeztek. Lengyelországból mintegy 1500 fő, Szlovéniából 1400 jött. A törökök és a volt Jugoszlávia területéről érkezettek is néhány száz fővel többen dolgoztak szeptemberben, mint augusztusban.

2,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság, miután az kétmilliárd euró adósságot törlesztettünk az Európai Uniónak. Magyarország 2008 őszén az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól összesen 20 milliárd euró keretösszegű hitelt vett fel. Az IMF felé 2013 augusztusában a magyar állam rendezte minden fennálló adósságát. A mostani kifizetés után az Európai Unió felé már alig 1,5 milliárd euró tartozás maradt, amit a hitelmegállapodás szerint 2016-ban kell törleszteni.

A Magyar Nemzeti bank ma jelentette, hogy jócskán csökkent az ország devizatartaléka az előző hónaphoz és a májusi csúcshoz képest is: október végén 34,2 milliárd euró volt a tartalék.

A svájci sajtó az utóbbi napokban felfigyelt arra, hogy a magyar miniszterelnök fél éven belül már másodszor járt magánúton az alpesi országban. A látogatásról szóló hazai hivatalos indoklásokat fenntartásokkal kezelik, figyelmüket inkább egy offshore cég tevékenysége köti le, szerintük ez közvetítő-szerepet játszik orosz energetikai ügyletekben és több szálon is kötődik a magyar miniszterelnökhöz. Részletek a Privátbankár oldalán.

Meglepte az elemzőket a külkereskedelmi forgalom szeptemberi megélénkülése, ugyanakkor eltérően látják ennek okait. 7,7 milliárd eurónyi árut exportáltunk szeptemberben, és a külkermérleg többlete is történelmi csúcsot döntött. Egyes elemzők szerint visszatért a lendület a magyar gazdaságba, a külkereskedelem élénkülését már a hétfői iparstatisztika is előre jelezte. Mások fenntartással kezelik az adatot, mert az ipar termelési volumene nem érte el a júniusi, júliusi szintet.

Az alacsony olajáraknak köszönhetően zárt nyereséges negyedévet a Mol. Az olajcég 29,5 milliárd forint mérleg szerinti eredményt könyvelt el a harmadik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi hasonló nagyságú veszteséggel. A társaság ugyanakkor az első kilenc hónapban kevesebb, mint 4 ezer milliárd forint nettó árbevételt ért el, ez 9 százalékkal kisebb a tavalyinál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG