5p
Horst Seehofer leendő belügyminiszter meghirdette saját tervét, amellyel egész Németországot olyan biztonságossá kívánja tenni, mint Bajorországot, mégis nyitott és liberális Németországot képzel el. Ma írták alá a koalíciós szerződést Németországban, és az időveszteség miatt az új kormány gyorsan akcióba lendülne. Orbánról is kérdezték.
Angela Merkel (szürkében) egy északnémet karneváli rendezvényen (Forrás: Merkel Instagrammja)

Ma délután kettőkor aláírták Németországban a koalíciós szerződést a kereszténydemokrata CDU/CSU páros és a szociáldemokrata SPD között. Várhatóan két nap múlva fel is esketik Angela Merkel kancellárt és az új kormányt. Miután a szeptember végi választások után majdnem fél év telt el, érthető a politikusok törekvése, hogy gyorsan elkezdjenek kormányozni.

Azonnal ki is tört a vita a tervezett koalíciós szerződésben szereplő, meghozandó intézkedések körül. Az egyik fő csapásirány a menekültek kérdése, amivel kapcsolatban a leendő belügyminisztert, a bajor Horst Seehofert (CSU) jobbról is, balról is támadja az ellenzék.

Vasárnap ugyanis a Bild Am Sonntag című lapnak adott interjújában Seehofer kifejtette terveit, amelyet a sajtó “mestertervnek”, “a kitoloncolások tervének” nevezett el. Seehofer elmondta, hogy miniszterként legfontosabb célja Németország biztonságát növelni, úgy, ahogy korábban Bajorországban. (Ahol 9,5 évig volt a tartomány miniszterelnöke.)

Nulla tolerancia és liberalizmus

Szerinte Bajorország ma Európa egyik legbiztonságosabb területe, ezt egész Németországra szeretné kiterjeszteni. “Nulla toleranciát” hirdetett a bűncselekményeket elkövetők ellen. Említette, hogy a video-megfigyelő rendszereket bővíteni kell a veszélyesebb környékeken, szerinte ezek hatékony bűnmegelőzési eszközök– írja a Süddeutsche Zeitung összefoglalója.

Eközben azonban “a világra nyitott és liberális ország szeretnénk maradni” – mondta.

Kitoloncolások, szigor, pörgés

Terveket vázolt a menekültügyi eljárások felgyorsítására és a “konzekvens kitoloncolásokra” – ennek érdekében hivatalának elfoglalása után rögtön össze akar ülni az illetékes szervezetekkel. Jelentősen növelni szeretné a kitoloncolt menekültek számát (amit finomkodva visszairányításnak, visszavezetésnek hívnak németül).

Nagyobb szigort ígér, különösen bűncselekmények elkövetőinél és az úgynevezett “veszélyeztetőknél”, utóbbi lényegében a terrorgyanús, esetleg vallási szélsőségesnek besorolt személyeket jelenti. A menekültügyi eljárásokat hónapok alatt le szeretné zárni, szerinte tarthatatlan, hogy egy évig, vagy még tovább is eltartsanak. Meghosszabbítaná a német határok korábban elrendelt védelmét, legalább addig, amíg az EU külső határainak védelmén nem javítanak.

Mi lesz, ha Orbán keresztbe tesz?

A koalíciós pártok mai sajtótájékoztatóján egy újságíró megkérdezte az “Orbánt megértőnek” nevezett  Seehofertől, hogy az új menekültpolitika fényében hogyan képzeli el viszonyát olyan országokkal, mint Magyarország, akik az európai menekültügyi együttműködés alól ki akarnak bújni. Seehofer lényegében kitérő választ adott.

Elmondta egyrészt, hogy a koalíciós szerződésben nagyon világosan le van írva a követendő politika, ezért ennek leghatékonyabb végrehajtására fog törekedni. Másrészt arról beszélt, menyire jó kapcsolatokra törekedett mindig is más országokkal, így a kelet-közép-európai államokkal is. (Példaként említette a korábban évtizedekig rossz bajor-cseh kapcsolatok normalizálását.) Eddig ésszerű bilaterális kapcsolatokra törekedtem mindenkivel, ezentúl is úgy lesz – mondta. (A “vernünftig” szót használta, ami több jelentésű, “ésszerű, józan, racionális, értelmes, okos”.)

Merkel a jólétről beszélt

Angela Merkel az aláírást megelőző sajtórendezvényen arról is beszélt, hogy a koalíció a jólét növelésére vonatkozó ígéretét is erősen szem előtt tartja. Közben azonban egyik miniszterjelöltje, egyik lehetséges utódja, Jens Spahn kihúzta a gyufát: azt találta mondani, hogy meg lehet élni a “Harz IV” nevű segélyből. Erre durván nekiesett az ellenzék és a sajtó egy része.

A Der Spiegel viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy Németországnak nincs erre az évre érvényes költségvetése, csak egy vázlat, amit az előző pénzügyminiszter készített. Ez a folyó kiadásokhoz megfelelő, de új vállalkozásokat nem lehet így finanszírozni. Így először ennek elfogadására lesz szükség.

Mi van még a szerződésben?

A koalíciós tárgyalások során, illetve lényegében már évek óta a menekültek fő útvonalán fekvő Bajorország konzervatívjai képviselték az egyik keményebb irányvonalat ezzel kapcsolatban. Keresztülvitték például, hogy a szerződésbe bekerüljön a menekültek számának korlátozása, egyes típusú menekülteknél a családtagok áthozatalának felfüggesztése, majd később számuk limitálása. (Erről itt»»» írtunk korábban.)

Bár a megvalósítás módjáról nincs szó, már maga a megfogalmazás is bizonytalanságot tükröz: “180-220 ezer főről” van szó, ami nem egy határ, hanem mindjárt kettő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG