4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szinte mindegyik nagyobb német lap portálja a törökökkel foglalkozik szombaton, de nemcsak a közelgő EU-Törökország csúcs miatt. Oroszország és Törökország között nagyon nagy a feszültség, a török határőrök hét szír menekülőt agyonlőttek, tízet megsebesítettek. Erdogan török elnök a szíreknek inkább szír területen létesítene „menekültvárost”. A kurdok és a törökök között szabályos háború folyik.
Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA

„Szultán cár ellen” – hangzik a német Focus magazin online vezető cikkének címe, amely szerint az orosz és a török elnök élesen szemben áll egymással Szíriával kapcsolatban. A helyzet igen veszélyes, a Nyugat számára is – írják. Emlékeztetnek az orosz harci gép tavalyi lelövésére, és azt állítják, hogy az orosz gépek azóta is gyakran megsértik a török légteret azon a félsziget-szerűen Szíriába belógó török határszakaszon. Az orosz bombák is gyakran hullanak le a határhoz nagyon közel.

Az ellentétek egyik fő alapját adják a szíriai kurdok, akik az orosz légitámadások segítségével teret nyernek. A török tüzérség állítólag napok óta lövi az állásaikat. A lap szerint már a török-orosz háború lehetőségét is mérlegelik a biztonsági szakértők, a lap számba is veszi az eddigi, a két ország között lezajlott törénelmi konfliktusokat.

Milliók menekültek Törökországba

Becslések szerint Törökországban már 2,7 millió szíriai is tartózkodhat, tavaly nyáron még inkább kétmillió köröli számokról volt szó. A török-európai uniós tárgyalások, mint a hétfői csúcstalálkozó egyik tétje, hogy Törökország határain belül tudja-e őket tartani. Nem tudni, mennyiben kapcsolódik ehhez, de egy mai hír szerint hét szíriai menekültet lelőttek a határőrök a török-szír határon, tízet megsebesítettek.

"Szultán cár ellen" – Focus Online

Az Amnesty International szerint már februárban is lőttek határsértőkre, köztük gyerekekre is. A határon, amelyet a törökök lezártak, több tízezer ember vár bebocsátásra, csak a súlyos sebesülteket engedik át. Lehet, hogy Erdogan, ha nem mehetnek tovább Európa felé, akkor saját országába sem akar beengedni többet? Már régóta folyt a török-szíriai határon is a kerítésépítés.

Egy megyényi menekültvárost terveznek

Erdogan török elnök most kitalálta azt is, hogy a szíreknek szíriai területen kellene menekültvárost építeni. Erre Észak-Szíriában, a török határ közelében jelölnének ki egy 4500 négyzetkilométernyi (nagyjából egy magyar megyének megfelelő nagyságú) területet. A „nemzetközi közösség” is részt venne a programban, de a részletek, a zóna védelme például, nem ismeretesek, ahogy az sem, mikor valósulhat meg. Ankara azonban már régóta szorgalmazza a háború sújtotta Szíria északi részén egy védelmi folyosó létrehozását a menekültek számára.

Az ellenzéki lapokat lerohanják, ugye?

Jelenleg az a helyzet, hogy az EU támogatja a menekültek visszatoloncolását Törökországba, de így már lényegében a polgárháborúba való visszaküldésüket éri el vele – idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német ellenzékhez tartozó Zöldeket. Szerintük mindez ráadásul ellentétes a nemzetközi joggal.

A Die Welt címlapja az ellenzéki lap elleni rendőrattakról

Sokan tartanak attól, hogy a menekültek visszatartásáért cserébe Törökország hosszan és keményen zsarolja majd az Európai Uniót, és attól is, hogy még inkább fittyet hány majd saját polgárai emberi jogaira is. Most is nagy a felháborodás, mert a török rendőrök szabályosan lerohanták egy ellenzéki, a kormánnyal szemben kritikus lap szerkesztőségét. Közben durván szétvertek egy tiltakozó tüntetést is. A lapot kijelölt kormánybiztos irányítja, a dolgozók emigrációba vonulást tervezgetnek.

Törökország szétlőtte saját városát

Gyakorlatilag háborús állapotok vannak a törökországi kurd területen, mindennaposak a harcok, számos rendőr, katona és polgári lakos hal meg nap mint nap. Több hónapos kijárási tilalom és harcok voltak Cizre városában a kurd felkelők ellen, amely hasonlóan romhalmazzá vált, mint számos szíriai város. A kijárási tilalom feloldásával a romok alatt ma is számos áldozat holtteste után kutatnak a hozzátartozók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG