5p
Az amerikai elnök pénteken újabb követ vetett az egyébként is háborgó vízbe: 20 százalékos védővámmal fenyegette meg az európai autógyártókat, ami Magyarországot is érzékenyen érintheti. Az első számítások szerint 300 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom kerülhet veszélybe, a folyamat (egyelőre beláthatatlan) végén a vásárlók lehetnek a legnagyobb vesztesek.
MTI/AP/Evan Vucci

Védővám-spirálba kerül a világ

Donald Trump már az elnökválasztási kampányban belengette azokat az intézkedéseket, amelyek az amerikai külkereskedelmi deficit jelentős mérsékléséről szóltak - akkor még elsősorban Kína kapcsán vélekedett úgy, hogy az America First mottó jegyében meg kell fékezni a külföldi áruk beáramlását az Egyesült Államokba, így támogatva az amerikai vállalkozásokat. Szakértők már akkor figyelmeztettek arra, hogy a közgazdaságtan nem így működik, a védővámokra védővámokkal fognak válaszolni, az így kialakuló kereskedelmi háborún mindenki csak veszít majd - a nemzetközi résztvevők mellett az árukat és szolgáltatásokat megvásárló fogyasztók is.

A helyzet mostanra valóban eldurvulni látszik: Kína mellett Kanada és az Európai Unió is vastagon belekeveredett az ügybe, ahogy az borítékolható volt, az intézkedések válaszintézkedéseket szülnek, amelyekre tárgyalásos megoldás helyett újabb korlátozásokat lenget be az amerikai elnök, tovább mélyítve a kialakuló válságot. Hiába nevezte Trump felháborítónak és váratlannak, a partnerek sorra jelentik be az amerikai termékeket sújtó importvámokat, így lépett Kína, az Európai Unió és Kanada is, de még India is beszállt: nemrég 20 százalékos importvámot jelentett be az amerikai mandulára, Mexikó pedig a szóját vette célba - a folyamat kimenetele egyelőre megtippelhetetlen.

Olaj a tűzre: büntetővám az európai autókra?

Az EU, az USA és Kína összesen az exportunk 89 százalékáért felelős - márpedig pont ők vesznek részt a formálódó kereskedelmi háborúban. Így hát ha van olyan ország a földön, ami a leginkább szeretné a gyors és megnyugtató rendezését a kérdésnek, az Magyarország - mondta nemrég Szijjártó Péter külügyminiszter.

Ha a friss fejleményeket is hozzávesszük, miszerint az autóipart is mélyebben bevonják a globális kereskedelmi háborúba, garantáltan kijelenthetjük: Magyarországnak sok vesztenivalója van az ügyön.

A tűzre pénteken ismét olajat öntött az amerikai elnök: miután életbe léptek az EU válaszintézkedései, a már-már hivatalosnak nevezhető elnöki kommunikációs csatornán, a Twitteren lengette be, az EU-ból importált autókra 20 százalékos vámot fog kivetni, ha az európaiak nem vonják vissza az amerikai termékekre kiszabott büntetővámot.

Becslések szerint 300 milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalom kerülhet így veszélybe - nem csoda, hogy pénteken az európai autógyártók részvényei esésbe is kezdtek a tőzsdéken.

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kerüli meg a törvényhozást

A védővámokat Trump - ahogy korábban is - nemzetbiztonsági okokkal indokolja. Az acélra és alumíniumra kivetett pluszterhek esetében is arra jutottak az elnök által felkért amerikai szakértők, hogy veszélyezteti az Egyesült Államok önvédelmi képességét, ha nagy arányban látják el külföldről nyersanyagokkal az amerikai gazdaságot - egy ugyanilyen vizsgálat már az autóiparral kapcsolatban is folyamatban van. Márpedig az 1960-as években elfogadott kereskedelmi törvény felhatalmazza az elnököt, hogy ha nemzetbiztonsági okok indokolják, akkor a kongresszus beleegyezése nélkül is bevezethet ilyen intézkedéseket. A törvényhozásban sokat bírálják amiatt Trumpot, hogy míg korábban szinte sosem nyúltak ehhez a lehetőséghez az elnökök, ő előszeretettel alkalmazza.

A Bloomberg tudósítása szerint azt is a szemére vetik, hogy aláássa az amerikai kormányzat folyamatban lévő tárgyalásait az ügyben: azzal, hogy a májusban kezdett vizsgálat eredményét gyakorlatilag már most megelőlegezi, sokat gyengít az amerikai tárgyalási pozíciókon. Borítékolható, hogy az intézkedések miatt a Világkereskedelmi Szervezet, a WTO elé citálják az Egyesült Államokat, ahol szintén nem lesz könnyű megvédeni az amerikai álláspontot ilyen körülmények között.

Ebből csak áremelkedés lehet

Az Egyesült Államok kereskedelmi deficitje az európai autógyártókkal szemben évente nagyjából 40 milliárd dolláros - a nagy európai gyártókat tömörítő szervezet máris azt hangoztatja, hogy az amerikai vásárlók bukják majd a legnagyobbat egy esetleges védővámon. Számukra ugyanis a lehető legalacsonyabb vámok biztosítják a lehető legalacsonyabb árakat - az acélra és alumíniumra kivetett védővámok pedig már így is áremelkedéshez vezetnek az amerikai autópiacon.

Az Amerikai Nemzetközi Autókereskedők Szövetségének elnöke arra figyelmeztet: a már két éve egyébként is hanyatló amerikai autóipar számára az újabb védővámok bevezetése katasztrófával érhetne fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG