3p
Donald Trump amerikai elnök ultimátumot adott a republikánusoknak az egészségbiztosítási törvény szavazása előtt.
EPA/Chris Kleponis

Vagy megszavazzák pénteken a törvényt a képviselőházban, vagy érvényben marad az Obamacare néven ismert előző törvény, ez utóbbi esetben pedig a Fehér Ház - minden felelősséget az ellenkező republikánusokra terhelve - nem foglalkozik vele tovább, és a továbbiakban az adóreformra összpontosít - ezt közölte Trump még csütörtökön este a Paul Ryan házelnökkel tartott megbeszélésén, és ezt erősítette meg péntek reggeli Twitter-bejegyzésében is.

Az egészségbiztosítási törvényt, amelynek képviselőházi szavazását csütörtökről péntekre halasztották, meglehetősen nagy zűrzavar kíséri. A republikánus képviselők között nincs egyetértés a törvénytervezet egyes elemeivel kapcsolatosan, s a magát Szabadság Caucusnak nevező csoport további szigorításokat szeretne látni. Például azt, hogy akinek már van valamilyen súlyos betegsége, azzal a biztosítónak ne legyen kötelező szerződést kötnie.

Az amerikai televíziók tudósításai szinte kivétel nélkül arról szólnak, hogy "drámai szavazás" várható helyi idő szerint péntek délután a képviselőházban. A politikusok nyilatkozatai egymásnak ellentmondóak. Néhány republikánus politikus közösségi oldalán jelentette be pénteken reggel, hogy nem szavazza meg a törvényt, körülbelül egytucatnyi, mérsékeltként számon tartott republikánus képviselő jelezte Paul Ryan házelnöknek, hogy véleménye változatlan és nemmel szavaz majd.

Ryan szintén megszólalt. Hangsúlyozta: a republikánusok hét és fél éven keresztül azt ígérték az amerikaiaknak, hogy új törvénnyel váltják fel az Obamacare-t, mert ez utóbbi összeomlóban van, és az amerikai családok rosszul jártak vele. Ryan sürgette az ígéret betartását. A demokrata párti képviselők egységesen elutasítják a 2010-ben életbe lépett, Obama-féle egészségbiztosítási törvény felváltását a republikánusok javasolta törvénnyel. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata frakciójának vezetője péntek délelőtt rövid sajtótájékoztatón emelte ki a republikánus törvénytervezet hátrányait.

A The Washington Post ugyanakkor felhívta a figyelmet: meglehet, hogy nagyon is beválik Donald Trump elnök taktikája (az, hogy kihátrált a további egyeztetésekből, és a törvényt elutasító republikánusokra terheli az esetleges kudarcért a felelősséget), mert az utolsó pillanatban a törvény megkaphatja a többséget a képviselőházban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
Makro / Külgazdaság Szerzett magának néhány hét haladékot Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:11
Aláírta az amerikai elnök a törvényt, amellyel elkerülhető a kormányzat leállása - egy ideig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG