<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Csányi Sándor, Gattyán György, Spéder Zoltán és Matolcsy rokona is feltűnik a Panama-papírokban.

A Direkt36 folytatta a Panama-papírok címen elhíresült több millió kiszivárogtatott dokumentum elemzését: a leggazdagabb magyarok is szerepelnek az offshore-listán.

Szemerey Tamás, a Matolcsy-rokon

Ott van például egyből Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére. Szemerey neve nemrég merült fel a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak botránya kapcsán, mivel ő is kötődik a VS.hu-t kiadó New Wave Media Kft-hez, amely több mint félmilliárd forintnyi közpénzt kapott a Pallas Athéné alapítványoktól. Szemerey 2009 és 2010 között a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég, a Sunjoy Developement tulajdonosa és igazgatója volt. Az üzletember állítása szerint erről nem szólt Matolcsynak, mert "unokatestvéreimnek nem szoktam beszámolni az üzleti tevékenységeimről”.

Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar

Csányinak egy máltai cégen keresztül van egy hajója. Ahhoz, hogy a hajón dolgozó személyzet munkáltatói jogait ellássák, kellett egy offshore-cég. Az OTP bankvezér szerint természetes, hogy a nemzetközi, EU-n kívüli személyzet ügyeit ilyen cég végzi, ez már bevett gyakorlat a hajózásban.

Spéder Zoltán bank- és médiamogul

Két offshore-céggel is volt kapcsolata az FHB Bank és CEMP médiavállalat fejének: az egyik a Seychelles-szigeteki Whitestone International társaság, a másik a Novum Asset Management. Spéder azt állítja, hogy egyiknek sem volt tulajdonosa, mindössze meghatalmazása volt.

Gattyán György, a pornókirály

Gattyán az Egyesült Államokban akart letelepedni, ezért létrehozott Nevada államban egy vagyonkezelőt. Van egy 6,5 milliárd forintot érő háza is Los Angelesben. A cég is és a ház is az ő tulajdonában van a mai napig.

Nem mindig illegális

A Direkt36 listáján szerepel még Kovács Gábor műgyűjtő is, akinek négy offshore-cége van, de az oknyomozó portál ezekre vonatkozó kérdéseire nem kívánt válaszolni az üzletember.

Ahogy a Dirket36 is megjegyzi, az offshore-cégek tulajdonlása nem egyenlő a csalással, hiszen erre a törvény lehetőséget ad. Ezek az érdekeltségek azonban eddig nem voltak nyilvánosak, így legalább most egy fokkal átláthatóbbá váltak az érintett üzletemberek cégügyei.

Arról, hogyan is működik az offshore világa, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője beszélt nekünk korábban.

Vendégünk volt Pethő András is, a Direkt36 oknyomozó portál munkatársa, aki részese volt a Panama-iratok nemzetközi feldolgozásának. Erről mesélt is lapunknak.

És hogyan alakulhat az offshorozás a jövőben? Búcsút inthetünk neki. Erről itt írtunk átfogó cikket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló