4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nyugati hírszerzések gyanúja szerint az iráni légvédelem lőtte le – valószínűleg tévedésből – a Teherán mellett lezuhant ukrán utasszállítót. Irán képtelenségnek és az amerikai pszichológiai hadviselés részének tartja a vádat. De a levegőben maradhat-e másfél percig egy olyan gép, amelyet rakétatalálat ért? És a levegőben maradt-e valójában? És miért jelentek meg buldózerek a becsapódás helyszínén?
A tragédia helyszíne január 8-án. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Újabb fordulatot vett az Iránban szerda reggel lezuhant ukrán utasszállító repülőgép ügye.

Föld-levegő rakéta

Közép-európai idő szerint tegnap este ugyanis a kanadai miniszterelnök bejelentette: hírszerzési jelentések alapján a bizonyítékok arra utalnak, hogy a tragédiát egy iráni föld-levegő rakéta okozta, ami valószínűleg tévedésből találta el a gépet.

Ez megerősíti a szükségességét egy alapos vizsgálatnak. A kanadaiak válaszokat érdemelnek a kérdéseikre

- mondta Justin Trudeau arra utalva, hogy a repülőn 63 kanadai állampolgárságú utas is volt.

Dominic Raab brit külügyminiszter szintén úgy nyilatkozott, hogy a rendelkezésre álló információk alapján egy iráni föld-levegő rakéta okozta a katasztrófát. Erre és a térségbeli feszültségre való tekintettel a brit kormány azt tanácsolja állampolgárainak, hogy ne utazzanak Iránba.

Valaki mellényúlt

Donald Trump amerikai elnök hivatalosan nem vádolta meg Iránt, viszont sokat sejtetően megjegyezte:

Van egy gyanúm. (...) Valaki hibázhatott a másik oldalon.

Mindezzel összhangban az amerikai lapok amerikai és iraki hírszerzési forrásokra hivatkozva szintén azt állították, hogy egy orosz gyártmányú Tor rakéta találta el az utasszállítót, valószínűleg véletlenül. (Iránnak orosz légvédelmi rendszere van.)

Feltételezések szerint ennek oka az lehet, hogy az iráni légvédelem élesre volt állítva, és amerikai ellencsapástól tartott, mivel néhány órával korábban Irán rakétákat lőtt ki iraki amerikai bázisokra, bosszúból Kászim Szulejmáni tábornok múlt heti likvidálásáért.

A New York Times pedig nyilvánosságra is hozott egy videófelvételt, amelyen az látható, ahogy egy iráni rakéta eltalál egy repülőt a teheráni légikikötő közelében. A lap szerint a jelek szerint a szerencsétlenül járt ukrán gép látható a képsorokon.

Másfél percig lángolt?

Iráni hivatalos szervek ugyanakkor továbbra is azt hangoztatják, hogy nem rakéta okozta a tragédiát.

Biztosan állíthatjuk, hogy nem érte rakétatalálat a repülőt. A gép még több mint másfél percig a levegőben volt, miközben lángolt. A lezuhanás helye pedig azt jelzi, hogy a pilóta úgy döntött, visszatér a repülőtérre

- mondta Ali Abedzadeh, az iráni légügyi hatóság vezetője mai sajtótájékoztatóján az iráni Press TV szerint.

Ali Rabiei iráni kormányszóvivő hazugságnak nevezte a gép lelövéséről szóló állítást utalva arra, hogy az amerikai kormány „pszichológiai műveletéről” van szó.

Megrongálódott feketedoboz

A hatóság előzetes vizsgálata alapján szemtanúk is megerősítették, hogy a lángok elterjedtek a gép törzsén, és ugyanezt mondta egy másik, közelben elhaladó repülő személyzete is. Az utasszállító 2400 méter magasságban tűnt el hirtelen a radarok képernyőiről, és azután robbant fel, hogy becsapódott a földbe.

Abedzadeh ugyanakkor hozzátette, hogy a lezuhanás okát a feketedoboz felnyitása után fogják megállapítani. Szerintük a doboz megrongálódott, és ha nem tudnak adatot kinyerni belőle, akkor más országok segítségét fogják igénybe venni.

Dózerolják a helyszínt

A Financial Times szerint az ukrán szakértők már megérkeztek Teheránba. Emellett amerikai és kanadai légügyi szakértők is hivatalos felkérést kaptak Irántól arra, hogy utazzanak a helyszínre, és vegyenek részt a vizsgálatban. A BBC szerint ugyanakkor az iráni televízió felvételein már az látszott, hogy a katasztrófa helyszínén buldózerek dolgoznak.

Az Ukrajna Nemzetközi Légitársaság utasszállító repülőgépe szerda reggel, néhány perccel negyed 7 után zuhant le a Teherán melletti Khalaj Abad nevű falu közelében, egy mezőgazdasági területen.

A tragédiában 176 ember veszítette életét, többségük iráni és kanadai állampolgár (65 utas kettős állampolgár volt). A gép Kijevbe repült volna Teheránból.

A férj megmenekült, a feleség meghalt

A Daily Telegraph beszámolt egy olyan házaspárról, amelynek jegye volt a járatra. A feleség be is szállt a gépbe, férjét azonban nem engedték beszállni, mivel a jegyét véletlenül törölték. Így ő a repülőtéren maradt, és ott értesült arról, hogy a repülő lezuhant – fedélzetén a feleségével.

Háttéranyagunk a politikai történésekről: Megfricskázta Trumpot Irán, de továbbra sem akar háborúzni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG