1p
Az ismert osztrák publicista, Paul Lendvai legújabb kommentárja szerint valójában a Fidesz a legveszélyesebb párt, miközben a Jobbikra mutogat Európa
Vendégkommentárt közölt a magyar belpolitikáról Paul Lendvaitól a Kurier című független osztrák napilap szerdai száma.

Szinte kizárólag csak egy kérdésről vitáznak publicisták, politológusok és diplomaták Magyarországon a parlamenti választások második fordulója előtt - írta az ismert ausztriai publicista. Ez a kérdés a szerző szerint az, hogy mi jelenti a nagyobb veszélyt: egy "radikális jobboldali, romaellenes, antiszemita párt mint a Jobbik" vagy a közel húsz éve Orbán Viktor vezette Fidesz általánosan biztosra vett kétharmados többsége.

A nyilvánosságban terjedőben van az a nézet, hogy a kétharmados többség birtokában a Fidesz "megmutathatná, mit tud", és megoldhatná azokat a problémákat, amelyek a két nagy párt közötti éles ellentétek miatt megoldhatatlanok voltak. Nemcsak a közvetve vagy közvetlenül a Fidesz által ellenőrzött sajtóorgánumok, hanem néhány, eddig liberálisnak tartott politológus is osztja ezt a véleményt. "A Fidesz kibontakozó totális győzelmével szélkakasok jelennek meg Budapesten" - fogalmazott. Korábban baloldali vagy liberális szellemben fellépő újságírók és "médiaguruk" most a győztes konzervatív jobboldal mérsékelt hangjaként Orbán Viktor dicséretét zengik - tette hozzá.

Szavazzon a Privátbankáron!
Ön szerint kivel kellene együttműködnie a Fidesznek, ha nem lesz meg a kétharmados többsége?
Azok a kiemelkedő írók, akik nincsenek veszélyeztetett kiadók vagy újságok kegyeire ráutalva, így Konrád György, Esterházy Péter vagy Nádas Péter (...) "egy autoriter rendszer kibontakozó magjára" figyelmeztetnek - írta Lendvai az utóbbi szerzőt idézve.
 
Habár az Orbán Viktor és patrónusai ellenőrzése alatt álló sajtóorgánumok - főleg 2006 óta - a jobboldallal kokettálnak, és szalonképessé tették azt "gyűlölködő és radikális stílusukkal", joggal jósolja Debreczeni József, Orbán életrajzírója, hogy "Magyarország jövőbeni erős embere" állami eszközökkel fog fellépni a jobbikosok ellen - vélekedett. Így a Fidesz "a Jobbik szétzúzásának melléktermékeként" bizonyos mértékű demokratikus legitimációra tehet szert külföldön.

Ennek ellenére abban egyetértenek Orbán Viktor "legjobb ismerői", mint Debreczeni József, Vásárhelyi Mária szociológus és Bauer Tamás, hogy a valójában a Fidesz a legveszélyesebb párt. A kétharmados többség ugyanis még csak nem is egy pártnak, hanem egyetlen embernek, Orbán Viktornak ad teljhatalmat - folytatódott a cikk.

A többség birtokában "egyszemélyes pártjával" Orbán csaknem mindent megtehet, amit akar: módosíthatja az alkotmányt, szabályozhatja a médiát, és meghatározhatja az alkotmánybíróság összetételét, a Legfelsőbb Bíróság és az Állami Számvevőszék elnökének személyét. A "korrupció és intrikák mocsarába süllyedt" MSZP csak magával van elfoglalva. A "félzöld alternatíva", a Lehet Más a Politika (LMP) a legjobb esetben talán remény lehet a jövőre nézve, de valószínűleg csak egy átmeneti jelenség marad a parlamentben - írta Paul Lendvai a Kurierban.

Fidesz: idén biztos nem lesz adócsökkentés
Járai: most tönkre tenne minket az euró bevezetése
Az MSZP a teljhatalom ellen küzd
"Lesz mozgástere az Orbán-kormánynak"
A növekedés nem számolja fel a munkanélküliséget?


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG