3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Benyújtotta a kormány az első devizahiteles mentőcsomagot - ősztől jöhet a jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályozás – és jól teletöltik a gáztárolókat

Benyújtotta a kormány pénteken az Országgyűlésnek a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslatot. A törvény azokra fog vonatkozni, akik annak hatálybalépése előtt vettek fel deviza- vagy forint alapú hitelt, kölcsönt vagy lízinget. A mentőcsomag azokra azonban nem vonatkozik, akik korábban éltek a végtörlesztés lehetőségével.

Az árfolyamrés tisztességtelenségét a Kúria kimondta és bankok által alkalmazott eltérő árfolyamok helyett egységesen а Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamát határozta meg alkalmazandónak. A most megjelent törvényjavaslat szerint ez vonatkozik a devizában megállapított bármilyen költségre, díjra vagy jutalékra is.

A törvényjavaslat meghatározza a tisztességesség kritériumait a Kúria döntése alapján. A Kúria szerint az egyértelmű és érthető megfogalmazás, a tételes meghatározás, az objektivitás, a ténylegesség és arányosság, az átláthatóság, a felmondhatóság és a szimmetria elve azok, amelyeknek meg kell felelni a szerződés egyoldalú módosítása során. Ha ezek valamelyikének az egyoldalú módosítások nem felelnek meg, akkor a módosítások tisztességtelenek. Az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó rendelkezések a forint alapú hitel- vagy kölcsönszerződésre és pénzügyi lízingszerződésre is érvényesek. Ez a törvényjavaslat az első része annak a folyamatnak, amely során teljesen kivezetik a devizahiteleket, ősszel várható a szabályozás következő lépés.

És ősztől jöhet a jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályozás is. Eszerint a hiteltörlesztésre fordított havi összeg nem lehet magasabb a NAV által igazolt jövedelem bizonyos százalékánál. Elsősorban az a vállalkozói réteg lesz korlátozva ezzel, aki van bejelentve, miközben a vagyoni helyzete ezen jóval túlmutat.Egyes bankok jelenlegi gyakorlata szerint nem csak a NAV által igazolt, hanem a vállalkozás pénzügyi mutatói (forgalom, nyereség) figyelembevétele mellett un. „jövedelem vélelmezéssel” is számol, és eszerint végzi az ügyfelek hitelképességének vizsgálatát.

A Magyar Villamos Művek közgyűlése döntött arról, hogy a társaság 100 milliárd forint értékű tulajdonosi kölcsönt vesz fel, az összegért az elérhető legtöbb földgázt vásárolja meg és tárolja be. A közlemény szerint az ország ellátásbiztonságát jelentősen növelő lépéssel az MVM Csoport saját földgázkészletei megközelítik majd a 2 milliárd köbmétert. A tárolókba besajtolt gáz mennyisége hozzájárul majd ahhoz, hogy a télre elegendő energiatartalék legyen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG