<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.

Nagyinterjút adott az ATV-nek Varga Mihály pénzügyminiszter, minden fontosabb aktualitás szóba került. Ezek közül a kevésbé gazdasági, inkább politikai témákat kihagytuk a szemlénkből, a többi esetében összefoglaltuk a válaszokat, témakör szerint. 

Infláció

Varga szerint az infláció magasabb szintje átmeneti, a hirtelen visszarendeződés és annak folyományai - a tengeri szállítmányozás konténerhiánya és az autógyártás alkatrészhiánya - dobja most meg az árakat.

Szerinte alapvetően az energiaárak növekedése hajtja föl az inflációt. Az euróövezet első negyedéves 2 százalékos áremelkedése jórészt az energiaárak 10 százalékos növekedéséből fakad. Ez megjelenik Magyarországon is, nem véletlen, hogy a jövedéki termékek közül a benzin, gázolaj ára nőtt a legnagyobb mértékben.

Varga Mihály
Varga Mihály

A mezőgazdasági termékek árában ott van az idei aszály, de áttételesen a munkabérek 8 százalékos növekedése is. Varga szerint ha a jegybank használja a nála meglévő eszközöket, akkor az infláció újra visszamehet a 3 százalékos tartomány irányába 2022-ben.

Varga vs. Matolcsy

Matolcsy György jegybankelnök arról írt cikket a Magyar Nemzetbe, hogy szerinte hibás és kockázatos az a nagy, 5,9 százalékos a hiánycél, melyet Varga jelölt meg a jövő évi költségvetésben.

Erre regálva Varga elmondta, hogy jelenleg nagyobb problémának tartja az infláció mértékét, mint az államháztartási hiány korábbi szinthez viszonyított magasabb mértékét.

Matolcsy azt írta, a hiányt már jövőre 3 százalék alá kéne vinni. Varga szerint ez hiba lenne, mivel megszorításokkal és a meginduló növekedés lefékezésével járna: nem véletlenül függesztette fel az erre vonatkozó költségvetési szabályt az Európai Bizottság. A pénzügyminiszter kihangsúlyozza, hogy most a gazdasági újraindítást kell végrehajtani, így természetes a nagyobb hiány.

Varga végül így reagált a jegybankelnök kritikájára:

"A költségvetés marad így, ahogy van. Vicces lenne, ha a parlament által június 15-én elfogadott törvényt már júliusban módosítanánk, ami ráadásul még életbe sem lépett, mivel még 2021 van, nem 2022."

Vas és beton?

Matolcsy kritikusan azt is írta, hogy Magyarország "vasba és betonba" fektet, és nem okos beruházásokba, a digitalizációt előre sorolva. Varga szerint ez vitatható, mert az ország fejlesztési koncepcióiban a körforgásos gazdaság, a zöld gazdaság, a digitalizáció elemei egyre inkább megjelentek. Szerinte nincs vita a jegybank és a kormány között abban, hogy sokkal inkább a tudásintenzív ágazatokra kell tenni a hangsúlyt. Talán a jegybankelnök gyorsabban akar haladni annál, mint amire a lehetőségeink engednek - vélte Varga.

Matolcsy kritikája még az is, hogy az építési beruházások aránya 50 százalékos, és sok száz milliárdot szignáltak kiemelt közúti vagy vasúti projektekre, hidakra, sportlétesítmények fejlesztésére. Varga azt válaszolta erre, hogy sok felsőoktatási intézménynél úgynevezett Science parkok megvalósításába fogtak, ezeket először nyilván fel kell építeni, és ha elkészültek, utána jön a tudástőke-beruházás.

Az európai meg a magyar helyreállítási alap

Az Európai Unió még nem hagyta jóvá a 2500 milliárdos magyar helyreállítási tervet, ezért Orbán Viktor bejelentette, hogy létrejön a Nemzeti Helyreállítási Alap. Varga elmondta, ennek idén 450 milliárd forint lesz a keretösszege. Ez a 3600 milliárdos gazdaság-újraindítási alap része. Amikor megérkezik az EU-tól az RRF-pénz, akkor azzal visszatömik a költségvetésen a nemzeti alap által ütött lyukat. Ha tovább csúszik a megegyezés, akkor jövőre is a nemzeti alapból finanszírozzák az RRF-es programokat.

Hogy mikor lesz meg a megállapodás az EU-val arról így nézett ki a kérdés-felelet:

"ATV: Egy 10-es skálán mekkora esélyt ad rá, hogy a ’22-es választások előtt meglesz a megállapodás, és a szalagátvágások is?

 

Varga: Optimista vagyok, legyen Fellinivel szólva 8 és fél."

Megszűnt a kedvezményes ételkiszállítás

A kormány július 31-el kivezette az 5 százalékos kedvezményes áfát az elvihető italokra, ételekre a vendéglátásban. Varga szerint ez szükséges volt, mert azok az éttermek, amelyek konyhát üzemeltetnek, személyzetet tartanak fenn, nem kerülhetnek versenyhátrányba azokkal szemben, ahol szimpla kiszállítás folyik, más költségekkel. Ezért volt korábban is eltérő a két szolgáltatás áfa-kulcsa, az újraindítás idején a korábbi szabályozás áll vissza, magyarázta.

Negyedik hullám

A pénzügyminiszter az ország átoltottsági szintje miatt jóval kisebb mértékben számít arra, hogy gazdaságot korlátozó intézkedésekre lesz szükség. A hitelmoratórium szeptember 30.-a utáni meghosszabbításáról augusztus végéig folynak az egyeztetések, akkor érkeznek be a nemzeti konzultáció válaszai is, itt egy kérdés szintén ezzel foglalkozik. Ezek után lehet dönteni.

Euró?

Az ATV megkérdezte, hogy a 2022-26-os parlamenti ciklusban bevezethető lesz-e az euró. Varga azt mondta, mivel az uniós fejlettség 74 százalékán állunk, ezt még korainak látja. De egyébként ma is igennel szavazna az EU-csatlakozásra.

(ATV)

Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG