<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.

Nagyinterjút adott az ATV-nek Varga Mihály pénzügyminiszter, minden fontosabb aktualitás szóba került. Ezek közül a kevésbé gazdasági, inkább politikai témákat kihagytuk a szemlénkből, a többi esetében összefoglaltuk a válaszokat, témakör szerint. 

Infláció

Varga szerint az infláció magasabb szintje átmeneti, a hirtelen visszarendeződés és annak folyományai - a tengeri szállítmányozás konténerhiánya és az autógyártás alkatrészhiánya - dobja most meg az árakat.

Szerinte alapvetően az energiaárak növekedése hajtja föl az inflációt. Az euróövezet első negyedéves 2 százalékos áremelkedése jórészt az energiaárak 10 százalékos növekedéséből fakad. Ez megjelenik Magyarországon is, nem véletlen, hogy a jövedéki termékek közül a benzin, gázolaj ára nőtt a legnagyobb mértékben.

Varga MihályVarga Mihály

A mezőgazdasági termékek árában ott van az idei aszály, de áttételesen a munkabérek 8 százalékos növekedése is. Varga szerint ha a jegybank használja a nála meglévő eszközöket, akkor az infláció újra visszamehet a 3 százalékos tartomány irányába 2022-ben.

Varga vs. Matolcsy

Matolcsy György jegybankelnök arról írt cikket a Magyar Nemzetbe, hogy szerinte hibás és kockázatos az a nagy, 5,9 százalékos a hiánycél, melyet Varga jelölt meg a jövő évi költségvetésben.

Erre regálva Varga elmondta, hogy jelenleg nagyobb problémának tartja az infláció mértékét, mint az államháztartási hiány korábbi szinthez viszonyított magasabb mértékét.

Matolcsy azt írta, a hiányt már jövőre 3 százalék alá kéne vinni. Varga szerint ez hiba lenne, mivel megszorításokkal és a meginduló növekedés lefékezésével járna: nem véletlenül függesztette fel az erre vonatkozó költségvetési szabályt az Európai Bizottság. A pénzügyminiszter kihangsúlyozza, hogy most a gazdasági újraindítást kell végrehajtani, így természetes a nagyobb hiány.

Varga végül így reagált a jegybankelnök kritikájára:

"A költségvetés marad így, ahogy van. Vicces lenne, ha a parlament által június 15-én elfogadott törvényt már júliusban módosítanánk, ami ráadásul még életbe sem lépett, mivel még 2021 van, nem 2022."

Vas és beton?

Matolcsy kritikusan azt is írta, hogy Magyarország "vasba és betonba" fektet, és nem okos beruházásokba, a digitalizációt előre sorolva. Varga szerint ez vitatható, mert az ország fejlesztési koncepcióiban a körforgásos gazdaság, a zöld gazdaság, a digitalizáció elemei egyre inkább megjelentek. Szerinte nincs vita a jegybank és a kormány között abban, hogy sokkal inkább a tudásintenzív ágazatokra kell tenni a hangsúlyt. Talán a jegybankelnök gyorsabban akar haladni annál, mint amire a lehetőségeink engednek - vélte Varga.

Matolcsy kritikája még az is, hogy az építési beruházások aránya 50 százalékos, és sok száz milliárdot szignáltak kiemelt közúti vagy vasúti projektekre, hidakra, sportlétesítmények fejlesztésére. Varga azt válaszolta erre, hogy sok felsőoktatási intézménynél úgynevezett Science parkok megvalósításába fogtak, ezeket először nyilván fel kell építeni, és ha elkészültek, utána jön a tudástőke-beruházás.

Az európai meg a magyar helyreállítási alap

Az Európai Unió még nem hagyta jóvá a 2500 milliárdos magyar helyreállítási tervet, ezért Orbán Viktor bejelentette, hogy létrejön a Nemzeti Helyreállítási Alap. Varga elmondta, ennek idén 450 milliárd forint lesz a keretösszege. Ez a 3600 milliárdos gazdaság-újraindítási alap része. Amikor megérkezik az EU-tól az RRF-pénz, akkor azzal visszatömik a költségvetésen a nemzeti alap által ütött lyukat. Ha tovább csúszik a megegyezés, akkor jövőre is a nemzeti alapból finanszírozzák az RRF-es programokat.

Hogy mikor lesz meg a megállapodás az EU-val arról így nézett ki a kérdés-felelet:

"ATV: Egy 10-es skálán mekkora esélyt ad rá, hogy a ’22-es választások előtt meglesz a megállapodás, és a szalagátvágások is?

 

Varga: Optimista vagyok, legyen Fellinivel szólva 8 és fél."

Megszűnt a kedvezményes ételkiszállítás

A kormány július 31-el kivezette az 5 százalékos kedvezményes áfát az elvihető italokra, ételekre a vendéglátásban. Varga szerint ez szükséges volt, mert azok az éttermek, amelyek konyhát üzemeltetnek, személyzetet tartanak fenn, nem kerülhetnek versenyhátrányba azokkal szemben, ahol szimpla kiszállítás folyik, más költségekkel. Ezért volt korábban is eltérő a két szolgáltatás áfa-kulcsa, az újraindítás idején a korábbi szabályozás áll vissza, magyarázta.

Negyedik hullám

A pénzügyminiszter az ország átoltottsági szintje miatt jóval kisebb mértékben számít arra, hogy gazdaságot korlátozó intézkedésekre lesz szükség. A hitelmoratórium szeptember 30.-a utáni meghosszabbításáról augusztus végéig folynak az egyeztetések, akkor érkeznek be a nemzeti konzultáció válaszai is, itt egy kérdés szintén ezzel foglalkozik. Ezek után lehet dönteni.

Euró?

Az ATV megkérdezte, hogy a 2022-26-os parlamenti ciklusban bevezethető lesz-e az euró. Varga azt mondta, mivel az uniós fejlettség 74 százalékán állunk, ezt még korainak látja. De egyébként ma is igennel szavazna az EU-csatlakozásra.

(ATV)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos