<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a turizmusban trendforduló volt tavaly.

Trendfordító év volt a turizmusban a tavalyi, a KSH pénteken közzétett január-novemberi adatai szerint ugyanis Magyarországra egyre több külföldi vendég érkezik, miközben a belföldi vendégek száma is nő - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten.

Horváth Viktória azt mondta: az adatok azt mutatják, hogy Magyarország vendégszerető, jó programokat, és jó szolgáltatásokat kínáló, gyönyörű ország.

A vendégforgalom és a vendégéjszakák 5 százalék körüli növekedése mellett a szállásdíj-bevételek is közel 10 százalékkal bővültek. A helyettes államtitkár elmondta: mindezek alapján az átlagárak is újra emelkedhetnek, amivel az ágazatban dolgozó vállalkozások versenyképessége tovább erősödhet.

290 milliárd 7 év alatt

Horváth Viktória szerint a belföldi turizmus növekedése a SZÉP-kártyának köszönhető, amelynek célja kettős: a gazdaságfejlesztési célok mellett a munkavállalók egészségmegőrzésének segítése. Adataik szerint a felhasználás összege a megelőző évhez képest 50 százalékkal 68 milliárd forintra nőtt. A kártya bevezetése óta 111 milliárd forinttal segítette a hazai turizmust és vendéglátást - emelte ki.

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg 28 milliárd forint fel nem használt összeg található a kártyákon, amelyből 4,7 milliárd forint felhasználhatósága az idén májusban lejár.

A helyettes államtitkár elmondta: az elmúlt hétéves időszakban 1100 turisztikai projekt 291 milliárd forintos támogatást kapott, ezzel 444 milliárd forintnyi fejlesztést valósított meg. Megjegyezte, hogy az elmúlt 3 évben megsokszorozódott a pályázati források összege, mert a támogatás több mint 73 százalékát 2010-2013 között ítélték oda a nyerteseknek.

Hangsúlyozta, hogy az ágazat közel 9 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, a munkahelyteremtéshez pedig több mint 10 százalékkal. A turizmussal munkahelyet teremteni az ország bármelyik pontján lehet, az ágazat sokféle képesítésű dolgozót tud foglalkoztatni - tette hozzá Horváth Viktória.

Mindenkire jutott egy ember, meg egy kicsi

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) turisztikai vezérigazgató-helyettese elmondta: a beutazó forgalomban 2011 óta dinamikus a növekedés, a nemzetközi, európai, régiós trendek, utazási- és foglalási szokások változásának nyomon követése kiemelten fontos feladat a további növekedéshez.

A KSH adatairól elmondta: a hazai szálláshelyeken több mint 11 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak, a legfontosabb küldő piacok alakulása vegyes képet mutat. Ausztria és Németország esetében kisebb visszaesést tapasztaltak, miközben az orosz vendégek száma 20 százalék feletti mértékben nőtt.

Közlése szerint a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság adatai szerint a magyarországi szálláshelyeken 3,2 százalékkal nőtt a foglaltság a vizsgált szállodák esetében. A Revpar (egy kiadható szobára jutó bevétel) 5 százalékkal nőtt, meghaladta a 40 eurót, ezzel az ország Európa középmezőnyében helyezkedik el - mondta. Horváth Gergely kiemelte, hogy az MNB adatai szerint a turizmus devizaegyenlege az első háromnegyed évben 1 milliárd 845 millió euró volt, 7,7 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest.

Az MT Zrt. a 2013-as évre a belföldi vendégéjszakák számának 4,6 százalékos, míg a külföldi vendégéjszakák esetében 5 százalékos növekedését várja. Az idei évre a belföldi vendégéjszakákban 2 százalékos, míg a külföldi esetében 4,1 százalékos növekedést jeleznek előre - mondta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG