<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja úgy nyilatkozott, dolgoznak azon, hogy más szektorokra is kiterjesszék a vasárnapi pihenőnapot, lapinformáció szerint már régóta zajlott a boltzár visszavonásáról szóló döntés előkészítése. Ha a parlament ma kivételes eljárásban megszavazza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonását, lesznek olyan üzletek, amelyek már most vasárnap kinyitnak.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a kormányülés szünetében tartott rendkívüli sajtótájékoztatón 2016. április 11-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hétfő délelőtt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter jelentette be, hogy a kormány azt javasolja, a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást.

Rogánnénak sem tetszett

Rogán Antal az ATV-nek elárulta, hogy legkevésbé a nőket sikerült meggyőzniük az elmúlt egy évben arról, hogy helyes a vasárnapi munkavégzés tilalma. Mint kifejtette, saját családjának nő tagjai, köztük a felesége sem feltétlenül értett egyet a vasárnapi boltzárral.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hétfői bejelentésen elmondta: a forgalom szerkezetében alapvető változás nem következett be, visszaesést nem okozott a márciusban életbe lépett intézkedés, sőt: 5,6 százalékkal bővült a forgalom 2015-ben. A nem élelmiszerek területén valamivel nagyobb volt a bővülés, mint az élelmiszerek terén. Nem voltak elbocsátások a kiskereskedelemben, ezek a félelmek nem igazolódtak be - mondta a miniszter.

Rég készültek rá

Bár Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken még azt mondta, további szektorokra is kiterjeszthetik a vasárnapi pihenőnapot, a Népszabadság értesülése szerint már több mint egy hete miniszterek bevonásával zajlott a vasárnapi boltzár visszavonásáról szóló döntés előkészítése. A napilap információja szerint a vasárnapi Fidesz-elnökségi ülés volt az első olyan tanácskozás, ahol már szinte tényként hangzott el: a kormány visszalép.

Az elnökségi tagok között is akadtak, akik meglepődtek. Az elnökségi álláspont olyannyira titkos volt, hogy Tuzson Bence kormánykommunikációért felelős államtitkár még tegnap reggel az ­ATV-ben is a vasárnapi zárva tartás mellett érvelt, sőt annak kiterjesztéséről beszélt. Erről a Privátbankár.hu is beszámolt, részleteket itt olvashat >>>>

Ha meg kell húzni a ravaszt

A Népszabadság információ szerint zárt körben hetek óta téma a vasárnapi boltzár feloldása, azt mérlegelték, hogy még az ­MSZP-s aláírásgyűjtés megkezdése előtt visszakozzanak-e. Ezt kisebb presztízsveszteségnek ítélték, mint a biztos bukást a népszavazáson.

Orbán Viktor, Habony Árpád és Rogán Antal hetek óta írta a lehetséges „hátraarc” forgatókönyvét abban a szellemben, hogy a „pillanatnak kell uralnia a politikát”. Az előkészítésben Varga Mihály is részt vett, ő kapta Rogán mellett a feladatot, hogy készítse elő a jogszabályt. Orbán azzal adta ki a munkát: „Jó, ha a töltény a tárban van. Hátha meg kell húznunk a ravaszt”– írja a napilap.

Miért utáltuk a vasárnapi zárva tartást?

A zárva tartás bevezetésekor is népszerűtlen volt, és nem békélt meg vele a többség azóta sem. Mi lehetett a bevezetés háttere, mik voltak érvek és az ellenérvek? Mi a bő egy éves tesztelés eredménye? A Privátbankár elemzését itt olvashatja >>>>

Már ma meg is szavazhatják

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága hétfő este a  kormány által beterjesztett formában fogadta el nagy többséggel a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonását célzó javaslatot, a testületben csupán a pótlékok növelésének lehetőségéről alakult ki éles vita.

A testület két kereszténydemokrata képviselő tartózkodása mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el a kedden, kivételes eljárásban szavazásra bocsájtandó előterjesztést, miután lefolytatta a részletes vitát.

Mi lesz a pótlékkal?

A javaslathoz több ellenzéki módosítás is érkezett, amelyek a vasárnapi bérpótlékot 100 százalékra emelték volna, ám a kormányoldal úgy vélekedett: a népszavazás akkor küszöbölhető ki, ha az eredeti jogszabály hatályba lépése előtti állapotot állítják vissza, olyan formában, ahogy azt a népszavazás eredményezte volna. A pótlékok kérdése majd utána orvosolható.

Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke, valamint Répássy Róbert fideszes alelnök egyaránt arra mutatott rá, hogy az ellenzék olyan módosító javaslatokat adott be, amelyeket az általuk kezdeményezett népszavazás eredményesség esetén kizárt volna. Az ugyanis az eredeti, 2015. március 14-ei állapotot nemcsak visszaállította volna, hanem három évre be is betonozza, megkötve a jogalkotó kezét.

Akkor pedig nem 100, hanem 50 százalékos pótlék járt a vasárnapi munkáért. Ezért kívánják az eredeti állapotot visszaállítani, közben a kormány tárgyalást kezd a szakszervezetekkel a későbbi pótléknövelésről.

Lázár és Semjén szembemegy Orbán akaratával

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a jogszabály visszavonására. Kósa Lajos azt mondta, nem tartják vereségnek a döntést, bár "az kétségtelen kudarc, hogy ez embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket".

Az Index.hu úgy tudja, Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter nemmel szavaz majd a törvény visszavonására. A portál szerint Lázár a hétfői kormányülésen nem támogatta a boltzár feloldását, és Balog Zoltán erőforrás-miniszterhez, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan továbbra is kitart amellett, hogy jó lépés volt annak bevezetése.

Semjén Zsolt egyébként már hétfőn is világosan kijelentette: frakciója nem szavazza meg, tartózkodni fog a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról tartandó parlamenti szavazáson. Harrach Péter a döntésre reagálva kiemelte: továbbra is fenntartják eredeti álláspontjukat, miszerint a szabad vasárnap a munkavállalók szempontjából külön értéket képvisel.

Az Index pedig arról írt, hogy Lázár is egyelőre hajlandó a frakcióállásponttól eltérni, és vállalja annak következményeit is.. A miniszter egyébként az utóbbi két kormányinfón is világossá tette álláspontját, hogy a vasárnap maradjon munkaszüneti nap. Erről bővebben itt olvashat >>>>

Kinyitnak

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a kormány döntésére azt mondta, ésszerű döntést hoztak. Részletek >>>>

A bejelentés után több üzletlánc is reagált már. Hétfőn azt közölték: vizsgálják a vasárnapi zárva tartás visszavonásáról szóló javaslatot. Ugyanakkor akad olyan lánc, amelyik már a héten kinyitná az összes boltját vasárnap, mások viszont kivárnak.

A Hervis például már most vasárnap kinyitja minden magyarországi üzletét. A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-nél azt mondták: a vasárnapi zárva tartás eltörlése esetén arra fognak törekedni, hogy megteremtsék az újranyitás feltételeit. A vasárnapi nyitvatartás ugyanakkor - ahogy a törvény bevezetését megelőzően - csak azokat az áruházaikat fogja érinteni, ahol a vásárlói visszajelzések ezt indokolják.

Kivárnak

A CBA Kereskedelmi Kft. közölte: minden tekintetben tiszteletben tartják az Országgyűlés döntését. Amennyiben további konkrétumok napvilágot látnak, akkor tudnak cselekvési tervet megalkotni, a változásra való felkészülést megkezdeni - áll a válaszukban.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. arról tájékoztatott, a törvénymódosítási javaslatot vizsgálják.

A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. pedig azt közölte: tudomásul veszik a törvény módosítását, és annak hatályba lépését követően az abban foglaltaknak megfelelő gyakorlatot fognak folytatni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sokan csalódtak Joe Bidenben
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 08:10
Megcsappant Joe Biden amerikai elnök népszerűsége a hivatalba kerülése óta eltelt egy évben a fekete bőrű szavazók körében is, pedig ez a társadalmi csoport kulcsszerepet játszott abban, hogy a Fehér Házba kerülhessen - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség egy újabb felmérésre hivatkozva.
Makro / Külgazdaság 170 milliót ad a kormány a mezei őrszolgálatok fejlesztésére
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 07:13
A pénzen kilenc település osztozik.
Makro / Külgazdaság Még könnyebben lehet Angliába utazni februártól
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 06:25
Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A kötelező teszt megszűnéséről Shapps tájékoztatása előtt nem sokkal Boris Johnson miniszterelnök is szólt, de ő időpontot még nem említett.
Makro / Külgazdaság Ez már a válság végének jele? Egyre többet repülnek az osztrákok
Elek Lenke | 2022. január 24. 18:36
A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet. 2022-ben a bizakodó előrejelzések szerint mintegy 17 millió utas fordul meg a bécsi reptéren - legalábbis ezek a reményteljes előrejelzések.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Csollány Szilveszter - 51 éves volt
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:54
Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelentette be hétfőn.
Makro / Külgazdaság Pórul járhat, ha nem így biztosítja be az elektromos autóját
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:33
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Makro / Külgazdaság Súlyos következményekkel fenyegette meg Putyint Brüsszel
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:12
Az EU Külügyi Tanácsa szerint a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században, egy esetleges orosz támadás Ukrajna ellen pedig "súlyos következményekkel" járna - azt nem részletezték, melyekkel. A Kreml szerint ugyanakkor a NATO keleti szárnyának megerősítése fokozza a feszültséget.
Makro / Külgazdaság Mennyire árt a pénzözön a sportban? - Steinmetz Ádám lesz Klasszis Klubunk következő vendége
Székely Sarolta | 2022. január 24. 16:49
A hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon sem sikerült a várt eredményt elérni, holott nem álmodtak nagyot a szakvezetők: a legjobb nyolcba jutást tartották reális célnak. Ehelyett a csoportjából sem tudott továbbjutni a férfi kéziválogatott. Százmilliárdok mentek a sportágba, de az eredmények nem jönnek. Hogy lehet ennyi pénzt ilyen rosszul elkölteni? Többek között erre is választ keresünk Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hír jött az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 16:29
Az oltottaknak hamarosan már nem kell teszteltetni magukat érkezés után.
Makro / Külgazdaság Mit lép Kína, ha az oroszok behatolnak Ukrajnába?
Káncz Csaba | 2022. január 24. 15:34
Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping február 4-én találkozik a pekingi olimpia megnyitóján, ahol széleskörű megbeszélésre is sor kerül. Ha megindulnak az orosz csapatok, akkor az nagy valószínűséggel belobbanthatja a tajvani konfliktust is. Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló