7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja úgy nyilatkozott, dolgoznak azon, hogy más szektorokra is kiterjesszék a vasárnapi pihenőnapot, lapinformáció szerint már régóta zajlott a boltzár visszavonásáról szóló döntés előkészítése. Ha a parlament ma kivételes eljárásban megszavazza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonását, lesznek olyan üzletek, amelyek már most vasárnap kinyitnak.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a kormányülés szünetében tartott rendkívüli sajtótájékoztatón 2016. április 11-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hétfő délelőtt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter jelentette be, hogy a kormány azt javasolja, a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást.

Rogánnénak sem tetszett

Rogán Antal az ATV-nek elárulta, hogy legkevésbé a nőket sikerült meggyőzniük az elmúlt egy évben arról, hogy helyes a vasárnapi munkavégzés tilalma. Mint kifejtette, saját családjának nő tagjai, köztük a felesége sem feltétlenül értett egyet a vasárnapi boltzárral.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hétfői bejelentésen elmondta: a forgalom szerkezetében alapvető változás nem következett be, visszaesést nem okozott a márciusban életbe lépett intézkedés, sőt: 5,6 százalékkal bővült a forgalom 2015-ben. A nem élelmiszerek területén valamivel nagyobb volt a bővülés, mint az élelmiszerek terén. Nem voltak elbocsátások a kiskereskedelemben, ezek a félelmek nem igazolódtak be - mondta a miniszter.

Rég készültek rá

Bár Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken még azt mondta, további szektorokra is kiterjeszthetik a vasárnapi pihenőnapot, a Népszabadság értesülése szerint már több mint egy hete miniszterek bevonásával zajlott a vasárnapi boltzár visszavonásáról szóló döntés előkészítése. A napilap információja szerint a vasárnapi Fidesz-elnökségi ülés volt az első olyan tanácskozás, ahol már szinte tényként hangzott el: a kormány visszalép.

Az elnökségi tagok között is akadtak, akik meglepődtek. Az elnökségi álláspont olyannyira titkos volt, hogy Tuzson Bence kormánykommunikációért felelős államtitkár még tegnap reggel az ­ATV-ben is a vasárnapi zárva tartás mellett érvelt, sőt annak kiterjesztéséről beszélt. Erről a Privátbankár.hu is beszámolt, részleteket itt olvashat >>>>

Ha meg kell húzni a ravaszt

A Népszabadság információ szerint zárt körben hetek óta téma a vasárnapi boltzár feloldása, azt mérlegelték, hogy még az ­MSZP-s aláírásgyűjtés megkezdése előtt visszakozzanak-e. Ezt kisebb presztízsveszteségnek ítélték, mint a biztos bukást a népszavazáson.

Orbán Viktor, Habony Árpád és Rogán Antal hetek óta írta a lehetséges „hátraarc” forgatókönyvét abban a szellemben, hogy a „pillanatnak kell uralnia a politikát”. Az előkészítésben Varga Mihály is részt vett, ő kapta Rogán mellett a feladatot, hogy készítse elő a jogszabályt. Orbán azzal adta ki a munkát: „Jó, ha a töltény a tárban van. Hátha meg kell húznunk a ravaszt”– írja a napilap.

Miért utáltuk a vasárnapi zárva tartást?

A zárva tartás bevezetésekor is népszerűtlen volt, és nem békélt meg vele a többség azóta sem. Mi lehetett a bevezetés háttere, mik voltak érvek és az ellenérvek? Mi a bő egy éves tesztelés eredménye? A Privátbankár elemzését itt olvashatja >>>>

Már ma meg is szavazhatják

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága hétfő este a  kormány által beterjesztett formában fogadta el nagy többséggel a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonását célzó javaslatot, a testületben csupán a pótlékok növelésének lehetőségéről alakult ki éles vita.

A testület két kereszténydemokrata képviselő tartózkodása mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el a kedden, kivételes eljárásban szavazásra bocsájtandó előterjesztést, miután lefolytatta a részletes vitát.

Mi lesz a pótlékkal?

A javaslathoz több ellenzéki módosítás is érkezett, amelyek a vasárnapi bérpótlékot 100 százalékra emelték volna, ám a kormányoldal úgy vélekedett: a népszavazás akkor küszöbölhető ki, ha az eredeti jogszabály hatályba lépése előtti állapotot állítják vissza, olyan formában, ahogy azt a népszavazás eredményezte volna. A pótlékok kérdése majd utána orvosolható.

Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke, valamint Répássy Róbert fideszes alelnök egyaránt arra mutatott rá, hogy az ellenzék olyan módosító javaslatokat adott be, amelyeket az általuk kezdeményezett népszavazás eredményesség esetén kizárt volna. Az ugyanis az eredeti, 2015. március 14-ei állapotot nemcsak visszaállította volna, hanem három évre be is betonozza, megkötve a jogalkotó kezét.

Akkor pedig nem 100, hanem 50 százalékos pótlék járt a vasárnapi munkáért. Ezért kívánják az eredeti állapotot visszaállítani, közben a kormány tárgyalást kezd a szakszervezetekkel a későbbi pótléknövelésről.

Lázár és Semjén szembemegy Orbán akaratával

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a jogszabály visszavonására. Kósa Lajos azt mondta, nem tartják vereségnek a döntést, bár "az kétségtelen kudarc, hogy ez embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket".

Az Index.hu úgy tudja, Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter nemmel szavaz majd a törvény visszavonására. A portál szerint Lázár a hétfői kormányülésen nem támogatta a boltzár feloldását, és Balog Zoltán erőforrás-miniszterhez, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan továbbra is kitart amellett, hogy jó lépés volt annak bevezetése.

Semjén Zsolt egyébként már hétfőn is világosan kijelentette: frakciója nem szavazza meg, tartózkodni fog a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról tartandó parlamenti szavazáson. Harrach Péter a döntésre reagálva kiemelte: továbbra is fenntartják eredeti álláspontjukat, miszerint a szabad vasárnap a munkavállalók szempontjából külön értéket képvisel.

Az Index pedig arról írt, hogy Lázár is egyelőre hajlandó a frakcióállásponttól eltérni, és vállalja annak következményeit is.. A miniszter egyébként az utóbbi két kormányinfón is világossá tette álláspontját, hogy a vasárnap maradjon munkaszüneti nap. Erről bővebben itt olvashat >>>>

Kinyitnak

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a kormány döntésére azt mondta, ésszerű döntést hoztak. Részletek >>>>

A bejelentés után több üzletlánc is reagált már. Hétfőn azt közölték: vizsgálják a vasárnapi zárva tartás visszavonásáról szóló javaslatot. Ugyanakkor akad olyan lánc, amelyik már a héten kinyitná az összes boltját vasárnap, mások viszont kivárnak.

A Hervis például már most vasárnap kinyitja minden magyarországi üzletét. A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-nél azt mondták: a vasárnapi zárva tartás eltörlése esetén arra fognak törekedni, hogy megteremtsék az újranyitás feltételeit. A vasárnapi nyitvatartás ugyanakkor - ahogy a törvény bevezetését megelőzően - csak azokat az áruházaikat fogja érinteni, ahol a vásárlói visszajelzések ezt indokolják.

Kivárnak

A CBA Kereskedelmi Kft. közölte: minden tekintetben tiszteletben tartják az Országgyűlés döntését. Amennyiben további konkrétumok napvilágot látnak, akkor tudnak cselekvési tervet megalkotni, a változásra való felkészülést megkezdeni - áll a válaszukban.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. arról tájékoztatott, a törvénymódosítási javaslatot vizsgálják.

A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. pedig azt közölte: tudomásul veszik a törvény módosítását, és annak hatályba lépését követően az abban foglaltaknak megfelelő gyakorlatot fognak folytatni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG