4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Fidesz támogatja a boltzár visszavonását, a KDNP elfogadja a döntést. Az Együtt szerint berezelt a kormány, Nyakó István szerint az emberek győztek.
Fotó: Őry Gábor/Privátbankár.hu

A Fidesz támogatja a visszavonást - kudarc

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására - ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját annak vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy a Ház kedden kivételes eljárásban szavazhat az előterjesztésről, amely akkor alkalmazható már a következő vasárnap, ha még a héten megjelenik a közlönyben.

Kérdésre úgy fogalmazott: nem tartják vereségnek a döntést, bár "az kétségtelen kudarc, hogy ez embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket".

Tárgyalni kell a kereskedelmi dolgozókkal, ugyanis a korábban megfogalmazott szabályok visszavonása hátrányosan érheti őket, de "nem hagyjuk őket magukra" - jelentette ki Kósa Lajos.

A KDNP mossa kezeit - nem kudarc

A Kereszténydemokrata Néppárt megérti a kormány szempontjait és elfogadja a kabinet döntését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hétfőn az MTI-nek.

Harrach Péter a döntésre reagálva kiemelte: továbbra is fenntartják eredeti álláspontjukat, miszerint a szabad vasárnap a munkavállalók szempontjából külön értéket képvisel.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a döntés a KDNP szempontjából azért nem kudarc, mert az ötlet ugyan a párté volt, de a megvalósítás módja nem. A KDNP egy elfogadóbb változatot szeretett volna, de végül nem emellett döntött a kormányoldali többség - emlékeztetett.

Semjén Zsolt pártelnök azt mondta, nem adják fel a harcot, társadalmi kampányt indítanak, amelynek célja, hogy megszerezzék a társadalmi többséget a szabad vasárnap mellett. Egyeztetést kezdeményeznek többek között a szakszervezetekkel, az érintett cégekkel, társadalmi csoportokkal, és amint a társadalmi többség megvan, lesz szabad vasárnap.

Együtt: berezelt a kormány

A kormány "berezelt" attól a ténytől, hogy az embereknek nem tetszik a vasárnapi zárva tartás - reagált az Együtt a vasárnapi boltzár feloldásáról szóló hírre.

Szabó Szabolcs független képviselő azt mondta, ha a Fidesz visszavonja azokat a törvényeket, amelyek az embereknek nem tetszenek, akkor a stadionok és a felcsúti kisvasút építését is le kellene állítani, helyettük pedig inkább az egészségügybe és a közoktatásba kellene több pénzt kellene tenni.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani javaslat eltörölné a plusz ötven százalékos vasárnapi bérpótlékot.

A parlamentnek hétfőn benyújtott indítvány indoklásából idézve azt is megjegyezte, hogy a kormánynak a vasárnapi zárva tartásról is a "migránsozás" jutott eszébe, mert arról írnak, hogy a kabinet számára ma a legfontosabb kérdés a "Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés" elleni fellépés. Szabó Szabolcs szerint ehelyett egy mondatot kellett volna írni az indoklásban, mégpedig azt, hogy "kedves magyar állampolgárok, elnézést kérünk az elmúlt egy évi szívatásért".

Nyakó: Na ugye

A népszavazási kezdeményezés beadásakor a kamerák kereszttüzében a kopaszokkal birkózó Nyakó István a döntést követően azt írta ki a Facebookra "na, ugye." (Ezt korábban Orbán Viktor írta, amikor a fociválogatott kjutott az EB-re). "Egy despotikus hatalom nem viseli el azt, hogy az emberek szavazatukkal elküldik őket a fenébe. Fülüket-farkukat behúzva kudarcot vallottak. Az emberek győztek, mi pedig egy sikert értünk el" - írta Nyakó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG