4p
Kedvez a karácsonyi maradékok eltárolásának a fejlesztési tárca, bár egyelőre nem kell azért spájzolni, mert influenzásan nem mehetünk utcára – ahonnan viszont egyre inkább hiányoznak az orosz turisták.

Ha nincs hova tenni a karácsonyi maradékot, indulhatunk az elektronikai boltokba – úgyis akcióznak már. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén szeptemberben hirdette meg a háztartási nagygépek energiamegtakarítást eredményező cseréjét támogató pályázatát, a sikerre való tekintettel a tárca december 29-től 5 000 forinttal megnöveli a konstrukcióban igényelhető támogatás összegét és további 107 millió forinttal a pályázati keretösszeget. E módosítás a korábban benyújtott pályázatokra is érvényes. Ennek megfelelően a vissza nem térítendő támogatás mértéke a háztartási nagygép vételárának 50%-a, de maximum energia osztály alapján 30 vagy 40 ezer forint lehet. A hűtő- és fagyasztócsere alprogramra a mai napig közel 18 ezer pályázat érkezett, mintegy 550 millió forintnyi támogatási igénnyel, amely az eredetileg meghatározott keretösszeg több mint 87 százalékát fedi le.

Ami bizonyos, egyelőre nem kell több napnyi élelmet spájzolnunk azért, mert lever a lábunkról a nátha. Bár az ÁNTSZ szerint egyre több ország számol be arról, hogy a betegektől levett légúti mintákból kimutatták az influenza vírusát, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint mostanáig földrajzilag kiterjedt influenzajárványt még csak Hollandiából jeleztek. Anglia közepes influenzaaktivitásról adott jelentést, több más európai országban - köztük Magyarországon is - elszórtan jelentkező megbetegedéseket regisztráltak. Itthon csaknem 9 ezer beteg fordult orvoshoz a múlt héten influenzaszerű tünetekkel. A beküldött mintákból eddig egy betegnél mutatták ki az influenza B vírust.

Nem az influenza, hanem a politikai és a gazdasági helyzet az oka annak, hogy idén kevés orosz szót hallani a Váci utcában. Kevesebb orosz turista látogat ugyanis Magyarországra az orosz–ukrán konfliktus óta, a rubel árfolyamának zuhanása pedig tovább csökkenti az utazások számát. Az orosz turisták elvesztése jelentős bevételkiesést jelenthet a magyar idegenforgalomnak. A külföldi látogatók tavalyi, összesen 1263 milliárd forintos költésének – az itt töltött éjszakák száma alapján – 5-6 százalékát adták az orosz vendégek, ami 60-70 milliárd forintot jelent. Tavaly 768 ezer éjszakát töltöttek itt az orosz látogatók, és szinte kizárólag szállodában szálltak meg. Kovács István, a szállodaszövetség elnöke szerint jövőre már komoly gondot okozhat az orosz turisták kimaradása - október végén már tíz százalékkal kevesebb orosz turista érkezett hazánkba az előző év azonos időszakához képest. Ez szerinte azért különösen nagy gond, mert az elmúlt években Oroszországból érkezett a legtöbb turista, megelőzve az osztrákokat és a briteket.

Végül valami érdemi gazdaság. Az Állami Számvevőszék az idén mintegy 230 számvevőszéki jelentést hozott nyilvánosságra, több mint 2500 javaslatot tett a szabályszerűbb, hatékonyabb működés érdekében, és csaknem 1000 helyszíni ellenőrzést folytattak le a számvevők - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke. Idén számos olyan területet ellenőriztek, ahová korábban nem jutottak el az ÁSZ munkatársai. Az elnök emlékeztetett: 2011 júliusától az új számvevőszéki törvény szerint az ÁSZ már feljelentést is tehet, ha gazdálkodási visszaéléseket tapasztal: 2014-ben 49 ügyben küldtek jelzést a nyomozóhatóságoknak. A jelzések nyomán hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és magánokirat-hamisítás elkövetésének gyanúja is felmerült. Az új ÁSZ-törvényben szereplő intézkedésiterv-készítési kötelem bevezetésével lezárult a következmények nélküli ellenőrzések korszaka, így minden ellenőrzött szerv számíthat a számvevők visszatérésére és a korábbi kötelezések végrehajtásának ellenőrzésére. Domokos László szerint az elmúlt tíz évben huszonöt ellenőrzés érintette az adóhatóság tevékenységét, most pedig újra önálló vizsgálat tárgya a NAV, de ez független az adóhatósággal kapcsolatos eseményektől az elnök szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG