3p
Esélyt sem ad a dél-koreai vezetés Kim Dzsong Unnak, hogy meggondolja magát: miután az észak-koreai diktátor békéltető tárgyalásra tett javaslatot, a déli szomszéd rögtön időpontot fűzött a felajánláshoz. A két fél pontosan egy hét múlva ül össze rendezni a sorait, kérdés az, hogy 2018 végül a koreai kiegyezés éve lesz-e. Egy biztos: láthatóan mindkét fél nyitott valami hasonlóra.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2017. szeptember 4-én közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára megbeszélést folytat a párt elnökségi tanácsának tagjaival szeptember 3-án, miután Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre. (Fotó forrása: MTI/AP/KCNA/KNS)

Ahogy arról már korábban írtunk, a dél-koreai Újraegyesítési Minisztérium még tavaly év végén adott ki egy előrejelzést, amely azzal számolt, hogy Észak-Korea 2018-ban megkezdi a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal nukleáris programjáról, valamint normalizálja a viszonyát Dél-Koreával. Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un nem is várt sokat, az év első napján baráti jobbot nyújtott a déli szomszédjának.

Megragadják a lehetőséget

Dél-Korea, bár – érthető okokból – kissé szkeptikusan fogadta Kim Dzsong újévi beszédét, nem pazarolták túlságosan az időt, és a déli újraegyesítési miniszter, Cho Myong-gyon azon nyomban mielőbbi tárgyalásra tett javaslatot. Eszerint legkorábban január 9-én magas rangú delegációt küldenének a határ menti Panmunjom településre. Ezzel ugyanis még akár a februárban kezdődő téli olimpia előtt meg lehetne ejteni a tárgyalássorozatot, amikor Észak-Korea tervezett delegációt küldeni a játékoknak otthont adó Phjongcshangba, írja a Reuters.

A dél-koreai államfő, Moon Jae-in elmondása szerint a játékok egyébként teljes biztonságban zajlanak majd, ráadásul a baráti légkör érdekében ők is és Amerika is megegyeztek, hogy elhalasztják az északi rezsim megfélemlítését célzó katonai demonstrációkat a játékok erejéig.

Még mindig tart a fenyegetés

Kim Dzsong Un ugyanakkor arra nem tett utalást, hogy egy pillanatra is visszafogná a nukleáris fegyverkezést, ugyanebben az újévi beszédben ugyanis nyílt fenyegetést küldött Donald Trumpnak, mondván, hogy az asztalán mindig ott van a rakéták indítását szolgáló gomb. A dél-koreai államfő, Moon szerint ugyanakkor a mostani nyitás a Koreai-félsziget két fele között fontos momentum lehet abban, hogy meggyőzzék a diktátort az atomfegyverek leszereléséről.

Észak-Koreával kapcsolatban már rengeteget írtunk, cikkeinket itt olvashatod a Privátbankár.hu-n. >>>

Meglátása szerint ezek a tárgyalások ugyanis szorosan összekapcsolódnak, így Moon azt kérte a külügyminisztériumtól – és a szövetségesekétől is –, hogy dolgozzanak együtt, és segítsék egymás munkáját a megbeszélések során. Kim Dzsong Un beszédében ugyanakkor arra kérte a déli szomszédot, hogy hagyja ki a többi országot a megállapodásból, és ne próbáljon „külső segítséget kérni a koreai konfliktus megoldására”. Moon válasza azonban azt mutatja, hogy az atomfegyverek leszerelése magasabb prioritást élvez, mint az, hogy feloldják a konfliktust a két Korea között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG