3p

Már hat olyan állam van Európában, ahol a koronavírus áldozatainak hivatalos száma meghaladja a 10 ezret.

Átlépte a 10 ezret a koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozott halálesetek száma Belgiumban. Az elmúlt 24 órában 14-en vesztették életüket, így az elhunytak száma 10 001-re emelkedett.

Egy idős ember sétál a brüsszeli Grand Place-n 2020. augusztus 20-án.  EPA/OLIVIER HOSLET
Egy idős ember sétál a brüsszeli Grand Place-n 2020. augusztus 20-án. EPA/OLIVIER HOSLET

Belgium, ahol 11,5 millióan élnek, a hatodik ország Európában az Egyesült Királyság (42 ezer áldozat), Olaszország (36 ezer áldozat), Franciaország (32 ezer áldozat), Spanyolország (31,5 ezer áldozat) és Oroszország (20,5 ezer áldozat) után, ahol több mint tízezer koronavírusos halálesetet regisztráltak.

Magas halálozási ráta

A halálozások lakosságszámhoz viszonyított arányát tekintve

Belgiumban a legrosszabb helyzet Európában: egymillió lakosra 870 elhunyt jut, míg Spanyolországban „csupán” 667, az Egyesült Királyságban pedig 629.

A Financial Times adatai szerint Belgiumot globálisan is csupán egyetlen ország, Peru előzi meg,  ahol csaknem ezer halálesetet regisztráltak egymillió lakosonként.

A halálozások magas számát a belga hatóságok részben azzal magyarázzák, hogy ők – szerintük a világon egyedüli országként – nem csak a bizonyítottan koronavírusos, kórházakban és idősotthonokban elhunyt betegeket emelik be a statisztikába, hanem

azokat is, akiknél csupán gyanítják, hogy a vírus miatt vesztették életüket, de nem tesztelték le őket.  (Arról, hogy a vírus áldozatainak valós számát szinte lehetetlen pontosan megmondani, itt írtunk.)

A BBC szerint a másik ok az lehet, hogy Belgiumban európai viszonylatban magas az otthonokban élő idősek aránya a népességen belül. Márpedig ezeket az intézményeket a belga hatóságok sem tudták megvédeni: a halálesetek mintegy fele itt történt.

Nincs újabb második hullám

Tavasszal, a járvány csúcsán számos olyan nap volt Belgiumban, amikor több mint 250 koronavírusos halálesetről érkezett jelentés naponta. Június elejére azonban sikerült jelentősen csökkenteni ezt a számot, amely azóta is alacsony szinten van, azaz nem követte a regisztrált fertőzöttek a tesztkapacitás növelése után megugró számát.

A halálozások számát tekintve tehát Belgiumban jelenleg nincs második hullám.

A napi koronavírusos halálesetek száma Belgiumban. (Forrás: Our World In Data)
A napi koronavírusos halálesetek száma Belgiumban. (Forrás: Our World In Data)

Az áldozatok számát tekintve Belgiumot egyébként Németország követi a sorban mintegy 9500 elhunyttal, majd Hollandia (6443 haláleset) és a különutas Svédország (5890 haláleset) következik. Magyarországon eddig 765-en hunytak el.

Globálisan a legtöbben, 206 ezren az Egyesült Államokban vesztették életüket. Az USA-t követi Brazília (143 ezer halott), India (97 ezer halott) és Mexikó (77 ezer halott).

Világszerte több mint 33 millió fertőzöttről tudnak. Közülük több mint egymillióan meghaltak, több mint 23 millióan meggyógyultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
Makro / Külgazdaság Megtudtuk, mely amerikai katonai cégek akarnak nagy üzletet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 11:54
Vannak köztük igazán nagyok is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG