TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Már hat olyan állam van Európában, ahol a koronavírus áldozatainak hivatalos száma meghaladja a 10 ezret.

Átlépte a 10 ezret a koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozott halálesetek száma Belgiumban. Az elmúlt 24 órában 14-en vesztették életüket, így az elhunytak száma 10 001-re emelkedett.

Egy idős ember sétál a brüsszeli Grand Place-n 2020. augusztus 20-án.  EPA/OLIVIER HOSLET Egy idős ember sétál a brüsszeli Grand Place-n 2020. augusztus 20-án. EPA/OLIVIER HOSLET

Belgium, ahol 11,5 millióan élnek, a hatodik ország Európában az Egyesült Királyság (42 ezer áldozat), Olaszország (36 ezer áldozat), Franciaország (32 ezer áldozat), Spanyolország (31,5 ezer áldozat) és Oroszország (20,5 ezer áldozat) után, ahol több mint tízezer koronavírusos halálesetet regisztráltak.

Magas halálozási ráta

A halálozások lakosságszámhoz viszonyított arányát tekintve

Belgiumban a legrosszabb helyzet Európában: egymillió lakosra 870 elhunyt jut, míg Spanyolországban „csupán” 667, az Egyesült Királyságban pedig 629.

A Financial Times adatai szerint Belgiumot globálisan is csupán egyetlen ország, Peru előzi meg,  ahol csaknem ezer halálesetet regisztráltak egymillió lakosonként.

A halálozások magas számát a belga hatóságok részben azzal magyarázzák, hogy ők – szerintük a világon egyedüli országként – nem csak a bizonyítottan koronavírusos, kórházakban és idősotthonokban elhunyt betegeket emelik be a statisztikába, hanem

azokat is, akiknél csupán gyanítják, hogy a vírus miatt vesztették életüket, de nem tesztelték le őket.  (Arról, hogy a vírus áldozatainak valós számát szinte lehetetlen pontosan megmondani, itt írtunk.)

A BBC szerint a másik ok az lehet, hogy Belgiumban európai viszonylatban magas az otthonokban élő idősek aránya a népességen belül. Márpedig ezeket az intézményeket a belga hatóságok sem tudták megvédeni: a halálesetek mintegy fele itt történt.

Nincs újabb második hullám

Tavasszal, a járvány csúcsán számos olyan nap volt Belgiumban, amikor több mint 250 koronavírusos halálesetről érkezett jelentés naponta. Június elejére azonban sikerült jelentősen csökkenteni ezt a számot, amely azóta is alacsony szinten van, azaz nem követte a regisztrált fertőzöttek a tesztkapacitás növelése után megugró számát.

A halálozások számát tekintve tehát Belgiumban jelenleg nincs második hullám.

A napi koronavírusos halálesetek száma Belgiumban. (Forrás: Our World In Data) A napi koronavírusos halálesetek száma Belgiumban. (Forrás: Our World In Data)

Az áldozatok számát tekintve Belgiumot egyébként Németország követi a sorban mintegy 9500 elhunyttal, majd Hollandia (6443 haláleset) és a különutas Svédország (5890 haláleset) következik. Magyarországon eddig 765-en hunytak el.

Globálisan a legtöbben, 206 ezren az Egyesült Államokban vesztették életüket. Az USA-t követi Brazília (143 ezer halott), India (97 ezer halott) és Mexikó (77 ezer halott).

Világszerte több mint 33 millió fertőzöttről tudnak. Közülük több mint egymillióan meghaltak, több mint 23 millióan meggyógyultak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Friss
hírlevél