<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A koronavírus halálos áldozatainak hivatalos száma átlépte az egymilliót, a valós számot azonban szinte lehetetlen megbecsülni. Szakértők szerint ennél a mutatónál fontosabb az, hogy mennyi olyan áldozat van, aki tovább élhetett volna, ha nincs a vírus.

Európai idő szerint kedd reggel újabb mérföldkőhöz érkezett a koronavírus-járvány globálisan: a fertőzéssel összefüggő halálesetek száma meghaladta az egymilliót az amerikai Johns Hopkins egyetem adatai szerint. A vírus kilenc hónap alatt szedett ennyi áldozatot.

Egy védőmaszkot viselő idős asszony ül egy padon Irán fővárosában, Teheránban 2020. szeptember 24-én.  EPA/ABEDIN TAHERKENAREHEgy védőmaszkot viselő idős asszony ül egy padon Irán fővárosában, Teheránban 2020. szeptember 24-én. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Az első halálesetet január 9-én regisztrálták a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai városban, Vuhanban: akkor egy 61 éves férfi vesztette életét.

Mennyi a valós szám? 

A koronavírus áldozatainak valós száma azonban valószínűleg magasabb a hivatalosnál, idézte Mike Ryant, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető szakértőjét a Guardian. 

Egyrészt a vírus már január előtt is szedhetett áldozatokat – Olaszországban például már decemberben megtalálták a nyomait a szennyvízben –, csak azokat még nem regisztrálták. Másrészt több országról – például Szíria, Irán – feltételezhető, hogy a koronavírusos haláleseteknek csak egy részét jegyezte fel a kapacitás hiánya vagy politikai okok miatt. Harmadrészt az otthon elhunytak esetében az átlagosnál valószínűbb, hogy nem is derül fény a fertőzésre.

Felfelé torzíthatja viszont a valós számot, hogy egyes országok minden olyan elhunytat, aki fertőzött volt, automatikusan a járvány áldozatának tekintenek függetlenül attól, hogy közrejátszott-e a vírus a halálában, vagy sem.

A Covid-19 áldozatainak számát lehetetlen megmondani.  Az egymillió haláleset tragédia, de a lényeg az, hogy hány olyan ember halt meg a fertőzésben, aki tovább élhetett volna. Ezt a számot kellene kiderítenünk

 véli Gianluca Baio, a University College London professzora.

Egy júliusban publikált előzetes tanulmány például mintegy 200 ezer plusz halálesetet állapított meg a vizsgált 17 országban február és május között. A legtöbbet közülük Angliában, Walesben, Olaszországban és Spanyolországban jegyezték fel. (Az persze kérdés, hogy hosszabb távon mit mutatnak majd a halálozási számok, lesz-e kiugrás éves szinten, és kiegyenlítik-e majd egymást az éves adatok.)

Nem enyhül a járvány

A brit lap szerint a sok bizonytalanság ellenére az már látható, hogy a járvány február óta óriási sebességgel gyorsult, és azóta sem enyhül.

A napi koronavírusos halálesetek száma globálisan. (Forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma globálisan. (Forrás: Our World In Data)

Áprilisban átlagosan 6400-an, májusban 4449-en, augusztusban pedig 5652-en vesztették életüket naponta a vírussal összefüggésben világszerte.

Az áldozatok túlnyomórészt a népesség 10-20 százalékát képező csoportokból – idősek, egyéb betegségben szenvedők – kerülnek ki.

A legtöbben, 205 ezren az Egyesült Államokban hunytak el. Az USA-t követi Brazília (142 ezer halott), India (96 ezer halott) és Mexikó (77 ezer halott).

Európában a legtöbben, 42 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg. Olaszországban csaknem 36 ezren, Franciaországban csaknem 32 ezren, Spanyolországban 31,5 ezren vesztették életüket.

Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 5880 áldozatot jegyeztek fel. (Háttéranyagunk: a svédeknél nem volt karantén, mégis visszaszorult a vírus.)

Magyarországon 757 áldozatot regisztráltak. Ami szomszédainkat illeti,

Szlovákiában 44-en, Szlovéniában 149-en, Horvátországban 272-en, Szerbiában 748-an, Ausztriában 790-en, Ukrajnában 4151-en, Romániában 4748-en hunytak el a hivatalos adatok szerint.

Világszerte több mint 33 millió fertőzöttről tudnak. Több mint 23 millióan meggyógyultak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG