TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A koronavírus halálos áldozatainak hivatalos száma átlépte az egymilliót, a valós számot azonban szinte lehetetlen megbecsülni. Szakértők szerint ennél a mutatónál fontosabb az, hogy mennyi olyan áldozat van, aki tovább élhetett volna, ha nincs a vírus.

Európai idő szerint kedd reggel újabb mérföldkőhöz érkezett a koronavírus-járvány globálisan: a fertőzéssel összefüggő halálesetek száma meghaladta az egymilliót az amerikai Johns Hopkins egyetem adatai szerint. A vírus kilenc hónap alatt szedett ennyi áldozatot.

Egy védőmaszkot viselő idős asszony ül egy padon Irán fővárosában, Teheránban 2020. szeptember 24-én.  EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Egy védőmaszkot viselő idős asszony ül egy padon Irán fővárosában, Teheránban 2020. szeptember 24-én. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Az első halálesetet január 9-én regisztrálták a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai városban, Vuhanban: akkor egy 61 éves férfi vesztette életét.

Mennyi a valós szám? 

A koronavírus áldozatainak valós száma azonban valószínűleg magasabb a hivatalosnál, idézte Mike Ryant, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető szakértőjét a Guardian. 

Egyrészt a vírus már január előtt is szedhetett áldozatokat – Olaszországban például már decemberben megtalálták a nyomait a szennyvízben –, csak azokat még nem regisztrálták. Másrészt több országról – például Szíria, Irán – feltételezhető, hogy a koronavírusos haláleseteknek csak egy részét jegyezte fel a kapacitás hiánya vagy politikai okok miatt. Harmadrészt az otthon elhunytak esetében az átlagosnál valószínűbb, hogy nem is derül fény a fertőzésre.

Felfelé torzíthatja viszont a valós számot, hogy egyes országok minden olyan elhunytat, aki fertőzött volt, automatikusan a járvány áldozatának tekintenek függetlenül attól, hogy közrejátszott-e a vírus a halálában, vagy sem.

A Covid-19 áldozatainak számát lehetetlen megmondani.  Az egymillió haláleset tragédia, de a lényeg az, hogy hány olyan ember halt meg a fertőzésben, aki tovább élhetett volna. Ezt a számot kellene kiderítenünk

 véli Gianluca Baio, a University College London professzora.

Egy júliusban publikált előzetes tanulmány például mintegy 200 ezer plusz halálesetet állapított meg a vizsgált 17 országban február és május között. A legtöbbet közülük Angliában, Walesben, Olaszországban és Spanyolországban jegyezték fel. (Az persze kérdés, hogy hosszabb távon mit mutatnak majd a halálozási számok, lesz-e kiugrás éves szinten, és kiegyenlítik-e majd egymást az éves adatok.)

Nem enyhül a járvány

A brit lap szerint a sok bizonytalanság ellenére az már látható, hogy a járvány február óta óriási sebességgel gyorsult, és azóta sem enyhül.

A napi koronavírusos halálesetek száma globálisan. (Forrás: Our World In Data) A napi koronavírusos halálesetek száma globálisan. (Forrás: Our World In Data)

Áprilisban átlagosan 6400-an, májusban 4449-en, augusztusban pedig 5652-en vesztették életüket naponta a vírussal összefüggésben világszerte.

Az áldozatok túlnyomórészt a népesség 10-20 százalékát képező csoportokból – idősek, egyéb betegségben szenvedők – kerülnek ki.

A legtöbben, 205 ezren az Egyesült Államokban hunytak el. Az USA-t követi Brazília (142 ezer halott), India (96 ezer halott) és Mexikó (77 ezer halott).

Európában a legtöbben, 42 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg. Olaszországban csaknem 36 ezren, Franciaországban csaknem 32 ezren, Spanyolországban 31,5 ezren vesztették életüket.

Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 5880 áldozatot jegyeztek fel. (Háttéranyagunk: a svédeknél nem volt karantén, mégis visszaszorult a vírus.)

Magyarországon 757 áldozatot regisztráltak. Ami szomszédainkat illeti,

Szlovákiában 44-en, Szlovéniában 149-en, Horvátországban 272-en, Szerbiában 748-an, Ausztriában 790-en, Ukrajnában 4151-en, Romániában 4748-en hunytak el a hivatalos adatok szerint.

Világszerte több mint 33 millió fertőzöttről tudnak. Több mint 23 millióan meggyógyultak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mégsem vizsgálódnak Netanjahu ellen a német tengeralattjáró-bizniszben
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 18:49
A gyanú szerint többen is kenőpénzt kaptak egy német hajóépítő cégtől a több milliárd sékeles haditengerészeti közbeszerzésekért.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
Makro / Külgazdaság Csaknem 700 ezer forintba kerül fejenként a rossz budapesti levegő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 17:40
Ennyi pénzt visznek el az erre visszavezethető betegségek és halálesetek.
Makro / Külgazdaság Saját orvosait kérdezi az orvoskamara az új kérdőívben
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 16:35
A Magyar Orvosi Kamara kérdőívet küldött körbe a tagságnak, hogy reális képet kaphasson a valós támogatottságukról. A kérdőív kitöltése őszinteséget kíván, hiszen a jövedelmekre és a hálapénz nagyságára is rákérdez, természetesen anonim módon. De csak így lehet reális képet alkotni az orvostársadalom jelenlegi helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Friss
hírlevél