4p

A koronavírus halálos áldozatainak hivatalos száma átlépte az egymilliót, a valós számot azonban szinte lehetetlen megbecsülni. Szakértők szerint ennél a mutatónál fontosabb az, hogy mennyi olyan áldozat van, aki tovább élhetett volna, ha nincs a vírus.

Európai idő szerint kedd reggel újabb mérföldkőhöz érkezett a koronavírus-járvány globálisan: a fertőzéssel összefüggő halálesetek száma meghaladta az egymilliót az amerikai Johns Hopkins egyetem adatai szerint. A vírus kilenc hónap alatt szedett ennyi áldozatot.

Egy védőmaszkot viselő idős asszony ül egy padon Irán fővárosában, Teheránban 2020. szeptember 24-én.  EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Egy védőmaszkot viselő idős asszony ül egy padon Irán fővárosában, Teheránban 2020. szeptember 24-én. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Az első halálesetet január 9-én regisztrálták a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai városban, Vuhanban: akkor egy 61 éves férfi vesztette életét.

Mennyi a valós szám? 

A koronavírus áldozatainak valós száma azonban valószínűleg magasabb a hivatalosnál, idézte Mike Ryant, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető szakértőjét a Guardian. 

Egyrészt a vírus már január előtt is szedhetett áldozatokat – Olaszországban például már decemberben megtalálták a nyomait a szennyvízben –, csak azokat még nem regisztrálták. Másrészt több országról – például Szíria, Irán – feltételezhető, hogy a koronavírusos haláleseteknek csak egy részét jegyezte fel a kapacitás hiánya vagy politikai okok miatt. Harmadrészt az otthon elhunytak esetében az átlagosnál valószínűbb, hogy nem is derül fény a fertőzésre.

Felfelé torzíthatja viszont a valós számot, hogy egyes országok minden olyan elhunytat, aki fertőzött volt, automatikusan a járvány áldozatának tekintenek függetlenül attól, hogy közrejátszott-e a vírus a halálában, vagy sem.

A Covid-19 áldozatainak számát lehetetlen megmondani.  Az egymillió haláleset tragédia, de a lényeg az, hogy hány olyan ember halt meg a fertőzésben, aki tovább élhetett volna. Ezt a számot kellene kiderítenünk

 véli Gianluca Baio, a University College London professzora.

Egy júliusban publikált előzetes tanulmány például mintegy 200 ezer plusz halálesetet állapított meg a vizsgált 17 országban február és május között. A legtöbbet közülük Angliában, Walesben, Olaszországban és Spanyolországban jegyezték fel. (Az persze kérdés, hogy hosszabb távon mit mutatnak majd a halálozási számok, lesz-e kiugrás éves szinten, és kiegyenlítik-e majd egymást az éves adatok.)

Nem enyhül a járvány

A brit lap szerint a sok bizonytalanság ellenére az már látható, hogy a járvány február óta óriási sebességgel gyorsult, és azóta sem enyhül.

A napi koronavírusos halálesetek száma globálisan. (Forrás: Our World In Data)
A napi koronavírusos halálesetek száma globálisan. (Forrás: Our World In Data)

Áprilisban átlagosan 6400-an, májusban 4449-en, augusztusban pedig 5652-en vesztették életüket naponta a vírussal összefüggésben világszerte.

Az áldozatok túlnyomórészt a népesség 10-20 százalékát képező csoportokból – idősek, egyéb betegségben szenvedők – kerülnek ki.

A legtöbben, 205 ezren az Egyesült Államokban hunytak el. Az USA-t követi Brazília (142 ezer halott), India (96 ezer halott) és Mexikó (77 ezer halott).

Európában a legtöbben, 42 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg. Olaszországban csaknem 36 ezren, Franciaországban csaknem 32 ezren, Spanyolországban 31,5 ezren vesztették életüket.

Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 5880 áldozatot jegyeztek fel. (Háttéranyagunk: a svédeknél nem volt karantén, mégis visszaszorult a vírus.)

Magyarországon 757 áldozatot regisztráltak. Ami szomszédainkat illeti,

Szlovákiában 44-en, Szlovéniában 149-en, Horvátországban 272-en, Szerbiában 748-an, Ausztriában 790-en, Ukrajnában 4151-en, Romániában 4748-en hunytak el a hivatalos adatok szerint.

Világszerte több mint 33 millió fertőzöttről tudnak. Több mint 23 millióan meggyógyultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
Makro / Külgazdaság Megtudtuk, mely amerikai katonai cégek akarnak nagy üzletet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 11:54
Vannak köztük igazán nagyok is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG