3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rohamtempóban váltják vissza a megyei matricákat – Ma három éve, hogy megszűnt a Malév – ősszel új villamosokkal közlekedhetünk - szövetségesek után kutat a görög kormány.

Eddig még csak ezren kérték vissza, de összesen húszezer megyei matrica visszaváltására számít a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. Ez nagyjából 100 millió forintnyi visszafizetésnek felel meg. Panaszra azért nincs ok: a szolgáltató adatai szerint januárban 1,44 millió matricát adtak el, csaknem hárommilliárd forintért.  Csak az a december 31 és január 31 között vásárolt jegy váltható vissza, amelyet olyan útszakaszon használtak, amely februártól ismét díjtalanná vált. Leginkább Pest és Veszprém megye az érintett: az M7-es veszprémi szakasza teljesen díjmentes lett, ugyanígy Vasnál az M86-os is.

Az utolsó járat Helsinkiből érkezett, reggel hat órakor szállt le Budapesten. Az Európai Bizottság 2012 január 9-én a Malévnak nyújtott állami támogatások visszafizetésére szólította fel Magyarországot, mivel azok jogellenesek voltak. Az akkori kormány próbálta védeni a társaságot, de a kiáramló tőke miatt tarthatatlanná vált a helyzet, a Malévnak le kellett állnia. Azóta folyamatosan érkeznek a szóbeli gesztusok az új nemzeti légitársaság felállításáért, de komolyabb befektetőkről nincs hír. A Malév felszámolása közben folyamatosan tart: eddig az alkalmazottaknak mintegy 3,6 milliárd forintot fizettek ki.

A Napi Gazdaságnak küldött BKK tájékoztató alapján őszre már közlekedhetnek a spanyol CAF-villamosok Budapesten. Az új járművek a  3-as, illetve a 19-es és 61-es vonalon fognak szállítani. 47 villamost 30,5 milliárd forintért vásárolt az állam, ehhez a keretet az unió biztosította. A tesztek már márciusban megkezdődnek a kijelölt vonalakon.

"Nyilvánvaló, hogy Görögország és az eurózóna vitája a világgazdaságot fenyegető legnagyobb kockázattá fejlődik gyorsan, és növekvő veszélyt jelent Nagy-Britanniának is" – ezt George Osborne, brit pénzügyminiszter mondta azt követően, hogy tárgyalt Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszterrel.  Varufakisz mondhatni turnézik Európában: támogatókat keres a görög adósságállomány újratárgyalásával foglalkozó tervéhez, de a beszélgetés után nem nyilatkozott. A pénzügyminiszter szilárdan tartja magát a görög kormánypárt Sziriza újratervezési programjához: ismét tárgyalni akarnak a hitelfeltételekről az Európai Unióval, az IMF-fel és az Európai Központi Bankkal. Volt eddig Párizsban, hamarosan pedig a Cityben tárgyal a Bank of America Merrill Lynch bankáraival, ahol valószínűleg a görög törlesztés folytonosságáról lesz szó. A várakozásokkal ellentétben a szélsőbaloldali Sziriza a hatalomban sem szelídült meg, élesen szembefordult az eddigi uniós gazdaságpolitikával.

Az európai és a hazai részvénypiacok is emelkedtek nyitáskor, itthon a vezető papírokból három erősödött. Érdemes lesz ma figyelni az euróövezet decemberi termelői árindexét, az OECD decemberi fogyasztói árindexét és a brit építőipari BMI-t.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG