3p

Leminősítette a hosszú futamú ukrán devizaadósság-állomány eddigi besorolását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint gyakorlatilag biztos, hogy Ukrajna törlesztési csődhelyzetbe kerül a kereskedelmi hitelezőkkel szemben fennálló külső kötelezettségeivel.

Az S&P péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „CCC”-ről „CC”-re minősítette vissza Ukrajna devizában denominált hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A cég az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Az S&P Global Ratings módszertanában a „CC” hosszú távú devizaadós-besorolás tíz fokozattal marad el a befektetési ajánlású osztályzati sáv alapfokát jelző „BBB mínusz” szinttől.

Messze van az ukrán devizaadósság a befektetésre ajánlott szinttől. Fotó: Depositphotos
Messze van az ukrán devizaadósság a befektetésre ajánlott szinttől. Fotó: Depositphotos

A leminősítéshez fűzött indoklásában a cég kiemelte, hogy várakozása szerint gyakorlatilag biztosra vehető az eurokötvény-birtokos kereskedelmi hitelezők bevonása a jelenleg folyó ukrajnai kormányzati adósságteher-enyhítő programba, amelynek célja a külső adósságszolgálati nyomás mérséklése és a közadóssághelyzet fenntarthatóságának helyreállítása.

A hitelminősítő kiemelte, hogy adósságátrendezés nélkül az ukrán kormánynak az idén 4,5 milliárd dollárt, a 2025-2027-es időszakban évente hozzávetőleg 3 milliárd dollárt kellene törlesztenie eurokötvény-kötelezettségei után. Ha az adósságátrendezés kiterjed a kereskedelmi hitelezőkkel szembeni kötelezettségekre, azt az S&P Global Ratings valószínűleg értékvesztéssel végrehajtott kötvényadósság-átrendezésként (distressed exchange) értékelné – áll a hitelminősítő elemzésében. Az S&P besorolási kritériumai alapján egy ilyen átrendezés törlesztési csődnek felel meg abban az esetben, ha a befektető kevesebbet kap vissza tőkéjéből az eredeti értékpapír-tranzakció által ígért értéknél.

A leminősítési döntéshez fűzött általános helyzetértékelésében az S&P kiemelte, hogy az orosz fegyveres erők Ukrajna területének mintegy 15 százalékát tartják megszállás alatt, és ez a terület állította elő a háború előtti időszak ukrajnai hazai össztermékének (GDP) 8-9 százalékát, az ipari termelés 14 százalékát és a mezőgazdasági termelés 10 százalékát. Az S&P Global Ratings szerint az ukrajnai háború „aktív szakasza” legalább az idei év végéig, de valószínűleg még tovább eltart.

Az elemzés hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az ukrán gazdaság tavaly – az energiaipari infrastruktúra elleni támadások ellenére – a cég által vártnál ellenállóképesebbnek bizonyult. Az S&P Global Ratings becslése szerint az ukrán hazai össztermék 2023-ban 5,5 százalékkal nőtt reálértéken, elsősorban a fogyasztás élénkülése, a mezőgazdaság erőteljes teljesítménye, valamint a fekete-tengeri szállítmányozás részleges újraindulása által lehetővé tett áruexport-növekedés révén.

A hitelminősítő felidézi, hogy az ukrán GDP-érték 2022-ben 29 százalékkal zuhant.

A cég 2024-ben 3,9 százalékra lassuló növekedést vár az ukrán gazdaságban, tekintettel a magas bázishatásokra, de a későbbiekben 4,5-5 százalékos GDP-növekedéseket valószínűsít éves átlagban. Az S&P Global Ratings hangsúlyozza ugyanakkor: nem számít arra, hogy az ukrán hazai össztermék a 2027-ig terjedő előrejelzési távlatban reálértéken számolva ismét eléri a háború előtti szintet.

A fegyveres konfliktusról folyamatosan frissülő hírfolyamunkat itt találja:

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG