A kakóban gazdag ételek úgy tűnik, csökkentik a vérnyomást, míg ez a zöld vagy fekete teák esetében nem biztos - állítja az Archives of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány.
Azoknál, akik kakaóból készült termékeket fogyasztottak legalább két hétig, azonos vérnyomáscsökkenést mértek, mint azoknál, akik olyan pirulákat szedtek, melyeket általában a magasvérnyomás kezelésére szoktak felírni.
A kakaónak tulajdonított vérnyomáscsökkentő hatás akár 10-20 százalékkal is csökkentheti a sztrók és a szívinfarktus kockázatát - állítja a tanulmány.
"Ésszerűen használva a kakóból készült termékeket, azok étkezésünk szerves részei lehetnek, hogy csökkentsük a magas vérnyomás kockázatát" - véli a kutató. |
Jelenleg a magas vérnyomásban szenvedő betegeket arra buzdítják, egyenek több gyümölcsöt és zöldséget, habár a nyugati társadalmakban a tea- és kakaófogyasztás is biztosítja a megfelelő mennyiségű polifenol bevitelt.
Ne kezdjen azonban azonnal csokoládéfalásba - figyelmeztet a tanulmány szerzője, Dirk Taubert. Az olyan élvezeteket, mint például az étcsokoládé fogyasztása, lehet ugyan helyettesíteni más, magasabb kalóriájú desszertekkel is, ám célszerű figyelembe venni azok magas cukor- zsír- és kalória tartalmát - teszi hozzá.
Hogyan erősítheti memóriáját? Felejtsen!
A csokoládé jót tesz az ereknek
Túlsúlyos nő miatt rekedtek a barlangban
Otthon, édes otthon - csokoládéból
Forrás: Reuters
Gyümölcslével az öregedés és a betegségek ellen