1p
Hogy az év egyik legemlékezetesebb étkezését ne rontsa el utólagos rosszullét, - mely sajnos elég gyakran előfordul - néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Veszélyes és biztonságos ételek, jótanácsok főzéshez és fogyasztáshoz - jó étvágyat!
Hogy az év egyik legemlékezetesebb étkezését ne rontsa el utólagos rosszullét, - mely sajnos elég gyakran előfordul - néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Veszélyes és biztonságos ételek, jótanácsok főzéshez és fogyasztáshoz - jó étvágyat!

A karácsonyi hangulatban leül a család az ünnepi asztalhoz, hogy az év egyik legemlékezetesebb étkezését családi, baráti körben elköltse. Azért, hogy az élményt ne rontsa el utólagos rosszullét, - mely sajnos elég gyakran előfordul - néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Kis odafigyeléssel nagy biztonságot teremthetünk magunknak, és vendégeinknek - ebben segít a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összefoglalója.

A legveszélyesebb ételek toplistája

Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers tojással vagy darált hússal készülnek, és nincsenek jól átsülve-főve. Ilyenek pl:
- majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények
- tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények
- madártej, vaníliasodó
- darált, töltött húsok (vagdalt hús, töltött pulyka).

Biztonságos ételek

Biztonságosak azok az ételek, melyek jól át vannak forrósítva, és frissen fogyasztjuk őket, vagy hűtés nélkül sem romlandóak. Ilyenek pl:
- beigli, pogácsa, linzerek
- ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül), pl. hagymás burgonyasaláta
- jól átsült húsok, pl. rántott hús, egyben sült hús
- minden frissen fogyasztott jól átfőtt étel, pl. húsleves, töltött káposzta, halászlé.

Néhány jó tanács az ételkészítéshez, fogyasztáshoz

- Beteg ember ne készítsen ételt!
- Mossunk kezet munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
- A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve tároljuk (+5 oC alatt). Hűtőhőmérővel ellenőrizhető!
- Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen (75 Celsius-fok felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
- Nyers hús, baromfi előkészítése után mossunk kezet, mosogassunk el, csak utána foglalkozzunk más ételféleséggel!
- Nyers tojást, nyers húst tartalmazó ételt ne készítsünk, kisgyermeknek semmiképp se adjunk!
- A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás előtt mindig forrósítsuk át!

A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák. Ezek az ételre szennyezett kézzel, eszközzel, vagy nyersanyaggal kerülnek, melyet a gyakori kézmosással, alapos mosogatással, és a nyersanyagok elkülönítésével megelőzhetünk.

A nyers húsokon, nyers baromfi felszínén kórokozó baktériumok (pl. szalmonella) lehetnek.

Ezek készételre, szájba kerülve betegséget okozhatnak. Ezért a nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és figyeljünk arra is, hogy a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez. A baktériumokat a sütés-főzés elpusztítja, ezért a készétel már nem veszélyes.

A nyers tojással készült ételek veszélyesek lehetnek.

A tojás belsejében időnként szalmonella baktérium fordulhat elő, azonban a főzés hatására elpusztul. Lehetőleg ne készítsünk olyan süteményt, amelynek krémjébe nyers tojás kell, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Ilyet kisgyermeknek semmiképp se adjunk! A tojás sütve, főzve biztonságos.

A hűtés megakadályozza (lassítja) a baktériumok szaporodását.

Az ételmérgezés veszélye nő, ha a baktériumok a langyos ételben elszaporodhatnak. Ezt előzi meg a hűtés. A készétel szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan!

Az alapos sütés, főzés elpusztítja a baktériumokat.

Minél alaposabban átsült – átfőtt az étel, annál biztonságosabb. A nagy adagban főzött, nagy- darabban sült étel közepe néha nem kap elegendő hőt, így a baktériumok életben maradhatnak. A maradék ételt fogyasztás előtt fel kell forralni - hívja fel a figyelmet a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.

Ajándék mindig is volt, fa csak pár száz éve
Plazmatévét kap karácsonyra? Ne felejtse leadózni!
Ki mondta, hogy a külső nem számít? Nagy Szaloncukor-teszt
Karácsonyi halvacsora: mennyiből ússzuk meg?
Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG