A megtermelt élelmiszerek harmada a kukában végzi
Európában és Észak-Amerikában egy ember évente mintegy 115 kilogramm élelmiszert pazarol el, míg a szegényebb régiókban, így Délkelet-Ázsiában, vagy Afrikában ez a mennyiség átlag 11 kilogramm. A FAO szakértői szerint az élelmiszer fajtájától függően a veszteség 20-75 százalék között van, és összességében meghaladja az évi egymilliárd tonnát. Az Európai Unióban évente 70 millió tonna élelem végzi a szemétben.
A hétfőn és kedden zajló düsseldorfi konferencián a szakértők a globális élelmiszerveszteség problémáiról tanácskoznak. Míg a fejlődő országokban főként az alapanyagok szállítási veszteségei miatt csökken a rendelkezésre álló élelmiszermennyiség, a fejlett országokban a kereskedők és a fogyasztók maguk felelősek az élelmiszerek pazarlásáért.
A fejlett országok pazarlásának okait a szakértők a szavatossági idők betartásának eltúlzásában, illetve a vásárlások nem megfelelő tervezésében látják. Sok élelmiszer kerül a szemétbe azért is, mert kibontás után kinézete, illata, íze nem felel meg a vásárló elvárásainak. A "Save Food" kongresszus a FAO és a düsseldorfi vásárszervezés közös projektje és a düsseldorfi csomagolási vásár, az Interpack kereteibe illeszkedik.
MTI