Az, hogy a hagyományos magyar konyha zsíros és fűszeres, nem újdonság. Arra azonban biztosan senki sem gondolt, hogy a világon mindenütt elvileg "egyenételeket" kínáló gyorséttermeink is egészségtelenebbek a nemzetközi átlagnál. A 15. Európai Elhízástudományi Konferencián bemutatott 35 ország bevonásával készült vizsgálat a KFC és McDonald"s termékeit vizsgálta, s kiderült: ugyanazon termék teljes zsírtartalma akár 40 százalékkal, míg transzzsírtartalma nagyságrendekkel különbözhet, attól függően, hogy a világ melyik részén vásároltuk. A Magyarországon mért értékek a legrosszabbak között szerepeltek.
A gyorséttermek sült krumpliját és sültcsirke-szárnyát, különböző mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricákat, valamint előre csomagolt aprósüteményeket vizsgáltak, és országonként jelentős eltéréseket találtak a cégek ugyanazon termékének minőségében. A megvizsgált gyorsételeknek nemcsak a zsírtartalmuk volt magas, de a bennük található transzzsírsavak aránya átlagosan például a Dániában engedélyezett érték tizenhétszerese volt.
Bár az a szakemberek szerint vitatható, hogy a gyorséttermi étkezés önmagában mennyiben felelős az elhízásért és egyéb betegségekért, általában mégis igaz: a gyorsételekben általában sok a kalória, ráadásul túl nagyok is az adagok. |
Miután 35 országban 74 adagnyi KFC és McDonald"s sült krumplit és sültcsirke- szárnyat vizsgáltak meg, kiderült: a gyorséttermek neve azonos csupán, a választéka világszerte más és más. Azaz a vásárló gyakorlatilag nem tudhatja, hogy amit eszik, mennyire veszélyes az egészségére. A kutatás egyik résztvevője, prof. Arne Astrup - a Nemzetközi Elhízástudományi Társaság elnöke - a gyorsétkezést egyszerűen egy szerencsejátéknak nevezte.
Töretlen a Meki sikere
Ön szerint a kínai konyha egészséges? Téved!
Készpénz nélkül: a Meki is beadta a derekát
Nem evett szépen? Fizessen büntetést!
750 ezer forint a világ legdrágább pizzájáért
Lengyel étteremlánc készül Magyarországra
Népszabadság