Az eperben olyan összetevők vannak, melyek segítenek megelőzni a rák, a szívbetegségek és az ízületi gyulladás kialakulását. A gyümölcs azonban alkohollal, mint például daiquiribe keverve, fokozza az antioxidáns hatást - áll a Journal of the Science of Food and Agriculture című szaklapban. Táplákozáskutatók szerint ugyanakkor a koktélok "káros hatásai" kiiktatják ezeket az előnyöket.
A thaiföldi Kasetsart egyetem és az amerikai mezgőgazdasági minisztérium kutatói azt vizsgálták, miként lehet a legtovább a gyümölcsöket úgy tárolni, hogy frissek maradjanak. A kutatások során azt tapasztalták, hogy az eperben található antioxidáns hatást alkohollal fokozni lehet. Akár háromszorosára is megnőtt a gyümölcs antioxidáns ereje, mellyel semlegesíti a romboló molekulákat, az úgynevezett szabad gyököket.
A szeder hasonló kezelése is ugyanilyen jótékony hatású. |
A legismertebb koktél, ami epret is tartalmaz, az a daiquiri, melybe még lime-ot, citromlét, eperlikőrt, cukorot és rumot is tesznek. |
Hozzátette ugyanakkor: miközben a tanulmány azt sugallja, hogy az eper alkohollal történő fogyasztása növeli az antioxidáns hatást, tisztán kimutatható az alkoholfogyasztás káros hatása a sejtekre nézve. Így hát bármilyen pozitív antioxidáns hatást kiolthat az alkoholfogyasztás okozta esetleges májkárosodás. Ezért azt tanácsolja, hogy élvezzük a nyári apró gyümölcsöket, de ne várjunk csodát az epres daiquiritől.
A csokoládé csökkenti a magas vérnyomást
Gyümölcslével az öregedés és a betegségek ellen
Évezredes hiedelem dőlt meg a fokhagymáról
Szamócákat tiltottak ki Magyarországról
Forrás: BBC