A Scoville csípősségi skálán (Scoville heat unit, SHU) a Bhut Jolokia 1 millió egységet ért el, ami majdnem duplája a korábbi rekorder Red Savina erejének. A habanero-paprika pontszáma „mindössze” 577 ezer. Az eredményről az Amerikai Kertészeti Tudományok Társasága számolt be.
A chilit „chile”-nek is írják – így használja a szót például Paul Bosland, a Chile Pepper Institute (Chilipaprika Intézet) igazgatója is. Az intézet az Új-Mexikói Állami Növénytani- és Környezettani Tudományok Minisztériumához tartozik. Bosland 2001-es indiai utazása során gyűjtötte a Bhut Jolokia magokat. Három évig termesztette a növényeket, hogy elegendő magot nyerjen a teszteléshez.
„A Bhut Jolokia neve az jelenti: szellem-chili. Valószínűleg azért, mert annyira csíp, hogy ha megeszed, azonnal kileheled a lelked” – találgatott Bosland a Guinness rekordok könyvébe is bekerülő paprika nevének eredetéről.
A kutató szerint a Bhut Jolokia ereje jelentős hatással lehet az élelmiszeriparra is: rendkívül gazdaságos lehet fűszerként az előrecsomagolt ételekben, mivel jóval kevesebb kell belőle, mint csípős társaiból.
E-jeles elemek: félelmet kelt e rengeteg
A Föld sorsa a következő 40 éven múlik
Ha nem alszik, nagy balhé lesz
A szexmánia, az visz a sírba minket
Kísért a guargumi: több lány születik a dioxin miatt
Forrás: LiveScience