1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mihail Hodorkovszkijra, a Jukosz kőolajipari konszern volt főrészvényesére újabb fegyelmi büntetést rótt ki a csitai fogház vezetése nyolc nappal büntetése felének letelte előtt, így nem helyezhető feltételesen szabadlábra - közölte az egykori milliárdos ügyvédje Moszkvában. Hozzátette, hogy a döntést megfellebbezik, s remélik, hogy akárcsak a korábbi három hasonló esetben, a bíróság ezt is törvénysértőnek minősíti.

Csütörtökön telt le a Hodorkovszkijra egyebek mellett adócsalás miatt kiszabott nyolcévi szabadságvesztés fele. Negyven orosz értelmiségi és közéleti személyiség nyilatkozatban kérte szabadon bocsátását, s szót emelt mellette a támogatására létrejött csitai társadalmi bizottság is.

"A Jukosz-ügy - négy év nyílt politikai represszió" címet viselő nyilatkozatban a negyven aláíró rámutat: "a Hodorkovszkij ellen lefolytatott per maga alá temette a mai orosz igazságszolgáltatás jó hírnevét", s az állam még csak el sem érte célját, az egykor gigantikus kőolajipari társaságból csupán romok maradtak, amelyeken állami korporációk tenyésznek, s ha továbbra is rács mögött tartják Hodorkovszkijt - és egykori tulajdonostársát, Platon Lebegyevet -, az pusztán "a gonosz bosszúvágy" megnyilvánulása lesz, nem szólva arról, ha újabb szabadságvesztésre ítélik őket. (Hodorkovszkij és Lebegyev előtt februárban ismertették az újabb vádat, amely szerint 30 milliárd dollárt loptak el.)

A két vállalkozónak a jogvédők szerint az orosz törvények betűje és szelleme értelmében egyaránt joguk volna az idő előtti feltételes szabadlábra helyezéshez, amelyre akkor van lehetőség, ha az elítélt a rá kiszabott büntetés több mint felét letöltötte.

A Gazeta című lap csütörtökön rámutatott: halvány esélye sincs annak, hogy a két férfit szabadlábra helyezzék, ugyanis egy csitai kerületi bíróság az új vádakkal kapcsolatban január 2-ig szólóan őrizet alá helyezte őket, és ezt éppen azzal indokolta, hogy a vádlottak esetleges feltételes szabadlábra helyezésük esetén akadályozhatják a nyomozást.

Hodorkovszkijt tavaly decemberben szállították Csitába az újabb vádak kivizsgálása céljából, s bár a moszkvai városi bíróság elnöksége szeptemberben törvénysértőnek minősítette, hogy a nyomozást Csitában folytatják, egy kerületi bíróság törvényesnek találta ezt.

20 milliárd dollára becsülték a Yukos vagyonát
Sikkasztással és pénzmosással gyanúsítják Hodorkovszkij-t

MTI

 

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG