
Jelenleg Magyarországon több mint 50 ezer mangalicahízót vágnak évente, ez az összes fajta sertés 2 százaléka. A mangalicák felét már üzemi méretekben vágják, a másik fele házi vágás. Az iparszerű termelést mintegy 20 vállalkozás végzi az országban. Árbevételük évente 4 milliárd forintra tehető - mondta az elnök, aki egyben a legnagyobb integrátor, az összes árbevétel felét magáénak tudó Olmos és Tóth Kft. ügyvezető igazgatója is.
A cég árbevétele tavaly mintegy 25 százalékkal emelkedett, és elérte az 1,5 milliárd forintot. Ebből mintegy 70-80 százalékot tett ki a kivitel. Az export túlnyomó része Spanyolországba megy, de mangalicahúsnak van már piaca Svájcban és Ausztriában, sőt már Japánban is - tette hozzá a szakember.
Az idén az ügyvezető a múlt évihez hasonló, vagy azt még némileg meg is haladó árbevétel-növekedéssel számol. Tóth Péter úgy gondolja, hogy a társaság idei árbevétele meghaladja majd a 2 milliárd forintot.
Az első budapesti mangalica fesztivált február 8-10. között rendezik - hagyományteremtő szándékkal, a mangalicahús népszerűsítésére - a Városligetben, a Vajdahunyad várban.
A klónozott állat húsa is egészséges?
Egyszer volt... eltűnik a magyar élelmiszer?
Elmaradhat a sertéstartók tüntetése
Csak emlék marad a magyar disznóhús?
MTI