A XVIII. századi recept egy régi kéziratban olvasható, amely a polcok mögött lapult egy 1715-ben alapított ascianói gyógyszertárban - olvasható a Discovery Channel honlapján.
"Őseimtől több kéziratot is örököltem, amelyek különféle emésztésjavító italok receptjét tartalmaznak. Az egyik különösen megragadta a képzeletemet, mivel tudományos alapon állították össze" - mondta a kéziratot meglelő patikárius, bizonyos Giovanni De Munari.
A recept alapján De Munari elkészítette italát, amelyet "igen ízletes, alacsony kalóriaértékű, s az emésztést elősegítő alkoholos szerként" reklámoz. Az elixír legfőbb összetevője a sangiovese szőlőfajta, amely a Chianti "lelkét" adja. A XIX. század közepéig kizárólag sangiovese fajtájú szőlőből készítették, ám az 1850-es évektől a Chiantiba legkevesebb 15 százaléknyi fehér szőlő (malvázia) is kerül. "Mi kizárólag sangiovese szőlőt használunk" - hangsúlyozta Giovanni De Munari.
Az elixír receptje, bár évszázadokkal ezelőtt állították össze, megfelel a legújabb tudományos eredményeknek, ugyanis a vörös szőlőfajtákban található vegyületet, resveratrolt tartalmaz, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések és egyéb, a korral járó kórok megelőzésében játszik szerepet.
"A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a resveratrol a hosszú élet molekulájaként funkcionál-e, amely a kalóriaszegény étrend jótékony hatásait imitálja. Őseim feltehetően nem ismerték a vegyületek elnevezéseit, ám tudták, hogy a vörösbor, s különösen a Chianti gyógyhatással rendelkezik" - magyarázta Giovanni De Munari.
Az oldat egyéb összetevői helybéli természetes termékek, amelyek közül mindegyik antiszeptikus és antibakteriális hatással bír. "Ezek a reszveratrollal elegyítve biztosítják a meggyőző gyógyhatást" - hangsúlyozta a gyógyszerész, aki egy szeszlepárló céggel szerződött, hogy kereskedelmi mennyiségben állíthassa elő az elixírt.
A készítményt októberben a Montalcinóban Bor és egészség címmel megrendezendő kongresszuson mutatják be, ám Giovanni De Munari nem árulja el az elixír minden komponensét. "Ez egy titkos recept. A Coca Coláét sem árulják el" - mondta a patikárius.
Egy legendás magyar ital titkai: mi az a fröccs?
A bor és szőlő városa lesz Esztergom?
Napi egy pohár még jót tesz a csontoknak
MTI