Klónozott élelmiszer: idő kell, míg beveszi a gyomrunk
Bruce Knight marketing- és szabályozásügyi államtitkár szerint a jelenlegi önkéntes moratórium fenntartására van szükség. Indoklása szerint az ügy érzelmi telítettsége miatt időre lesz szükség ahhoz, hogy az amerikai és külföldi fogyasztók megemésszék a klónozott eredetű élelmiszerek gondolatát.
Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tanulmánya szerint a klónozott marhákból, disznókból és kecskékből, valamint ivadékaikból készült élelmiszerek fogyasztása nem jelent veszélyt a hagyományos ételekhez képest. A hétfőn napvilágra került állásfoglalás megnyitja az utat az előtt, hogy a klónozott eredetű élelmiszerek a világon elsőként az Egyesült Államokban az áruházak polcaira kerüljenek.
Az agrárminisztérium elfogadja az FDA jelentését arról, hogy ezek az élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók, de veszélyeket lát az amerikai piacokra és kereskedelmi kapcsolatokra nézve.
A The Washington Post kedden arról írt, hogy már van olyan amerikai bolt, amelyben klónozott állatokból utódaiból készült élelmiszereket forgalmaznak. A fő klónozó cégek annyit közöltek: nem követhető nyomon, mennyi klónivadék kerülhetett az élelmiszeripari láncba. Egy kansasi marhatenyésztő felfedte, hogy már évek óta forgalmazza díjnyertes klónállatainak spermáját, sok vállalat vásárolt tőle, és biztos, hogy nincs egyedül.
Tavalyi felmérések szerint az amerikaiak 22 százaléka nem emel kifogást klónozott eredetű ételek fogyasztása ellen. Tavalyelőtt ez a mutató 16 százalék volt. Az FDA állásfoglalásának nyilvánosságra hozatala után több amerikai élelmiszer-forgalmazó lánc közölte: nem áll szándékában klónozással másolt állatokból előállított élelmiszereket árusítani.
Az EU óvatos a klónozott állatokkal szemben
Egy hal újrekezdte az evolúciót?
A klónegér után itt van Tapsilla
MTI