A kristályosodás mindig is jelentős problémát okozott a fagyasztott élelmiszerek terén - mondta a kutatás vezetője, Srinivasan Damodaran élelmiszerkutató, a Wisconsini Egyetem munkatársa. A jégkristályok növekedése megváltoztathatja a fagyasztott élelmiszerek tulajdonságait, így a folyamat azok szerkezetére is kihat.
Az eredmények azért is nagy jelentőségűek, mert a témával kapcsolatos korábbi kutatások mindig kudarcba fulladtak. Eddig jellemzően genetikailag módosított összetevőkkel kísérleteztek, a mostani szer ugyanakkor csak természetes összetevőkből áll - mondta a kutató. |
Feltehetnénk persze a kérdést, hogy ez a fagyásgátló anyag mégis milyen módon tudja a jégkristályok kialakulását meggátolni anélkül, hogy a jégkrém megdermédését is befolyásolná. Csak sajnos a választ erre maga a kutató sem tudja még. Damodaran szerint a jégkristályok kialakulásának folyamát még mindig nem értik a tudósok és a válasz csak hosszú távon érkezhet.
Nyalás a hőségriadó alatt: Nagy Fagyizó-teszt
Olcsón is lehet jót nyalni: jégkrém-teszt
LiveScience