Minden fagylalt díszíthető, dúsítható csokidarával, szeletelt mandulával, pirított dióval vagy mogyoróval, ostyarúddal, kis csokis ostyalapokkal. A savanykás gyümölcs nem igazán illik díszítőelemként a tejszínes alapú, csokis jellegű fajtákhoz, inkább csak a gyümölcsös variációkhoz. De az utóbbiaknál sem érdemes többféle gyümölcsöt a díszítéshez felhasználni, mert zavaros lesz a "kompozíció".
A fagylalt adagolásának érdemes megadni a módját: a nagyobb tégelyekhez vásárolható rugós vagy scooper típusú kanál. A scooper töményebb és keményebb fagylaltok adagolására is alkalmas, a rugósat inkább lágy fajtákhoz ajánlják. Hajdanán divatos volt a lapos végű négyszögletes lapát formájú fagylaltkanál, újabban a hosszú nyelű kiskanál terjedt el.
A fagylaltfogyasztásban az amerikaiak és a skandináv országok lakosai vezetnek - pedig ez utóbbiakban rövid a nyár. Nemcsak az adagok hatalmasak: olyan széles és vonzó a választék, hogy nehéz ellenállni a hazavihető csábítóan finom tégelyeknek. Például régen létezett a csokoládéfagylalt, ma viszont ez csak az alapja számtalan fagylaltfélének, köztük a tejcsokis, bonbonmeggyes, belga csokis, sztracsatellás, makadámiadiós, narancsos, grillázsdarabos, keserűcsokoládés fajtáknak.
Az amerikai fagylaltdinasztiák egyikét a bevándorlóként New Yorkba érkező lengyel Mattus család alapította 1921-ben Brooklynban. Titkuk a minőség és a nemes alapanyagok használata volt, ez vitte sikerre a céget. Ma több száz fagylaltozójuk és kávézójuk van világszerte és a közelmúltban a cég megnyitotta első üzletét Magyarországon is.
Vegetálnak a sarki kisboltok
A fogyasztóvédő is lakatot tehet a boltra
Újra lesznek falusi piacok
A Kánikula Kommandó is tombolt a Szigeten
Makadámiadióst a népnek - kövesse a fagyidivatot!
