A MÉBIH véleménye szerint a klónozás technikai fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy klónozott háziállatoktól származó élelmiszer kerülhet kereskedelmi forgalomba. Jelenleg az ilyen termékek forgalomba hozatalát jogilag szabályozó rendelkezések még kidolgozás alatt állnak, ezért korábban az Európai Bizottság felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalt (EFSA) a klónozás hatásának tudományos értékelésére az élelmiszer-biztonság, állat-egészségügy és jólét, valamint a környezetvédelem terén.
Az EFSA szakértői véleményt tár az EB és más európai kockázat-felmérők elé, akik az Európai Unió klónozással és ilyen eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos jogszabályairól fognak dönteni. Az EB szintén szakvéleményt kért az Európai Tudomány és az Új Technológiák Etikai Bizottságától (EGE). E bizottság az új technológia etikai, morális és egyéb társadalmi vonatkozásait vizsgálja, és ilyen módon kiegészíti az EFSA tisztán tudományos alapon készülő szakvéleményét. Ezt követően az EB döntést hoz majd arról, hogy e téren milyen további lépéseket kell tenni vagy rendeletek szükséges meghozni.
Más országok is hasonlóan vizsgáljak ezt a témakört, például az USA Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA ) szintén a kockázatelemzés folyamatát végzi - áll a közleményben. |
Európában egyébként jelenleg a klónozás még nem lépett a tömegfelhasználás stádiumába. A közlemény szerint nincsenek arra utaló információk sem, hogy a világ más területein klónozott állatoktól származó termékek kerültek volna forgalomba. Az USA-ban 2001 júliusa óta önkéntes moratórium van érvényben e termékek forgalmazása ellen. Mindezen tények a MÉBIH hírlevele szerint valószínűtlenné teszik, hogy ilyen termékek megjelentek volna a kereskedelmi forgalomban.
A klónozott állat húsa is egészséges?
Egyszer volt... eltűnik a magyar élelmiszer?
Az EU óvatos a klónozott állatokkal szemben
X-men: engedélyezték a mutáns embriókat