A szakember az áremelést a gabona, illetve a liszt árának drasztikus emelkedésével, továbbá az energia- és szállítási költségek növekedésével indokolta.
A főtitkár szerint egy kilogramm fehér kenyér átadási ára, amiért a sütőipari vállalkozások a kiskereskedőknek adják a kenyeret 160-190 forint között van. Az átadási ár nagymértékben függ attól, hogy melyik üzletnek szállít a vállalkozás és az ország mely részén működik a cég - tette hozzá Werli József.
A fogyasztói ár területenként és boltonként eltérően az említett kenyérfajtánál 170-260 forint között mozog kilogrammonként. (Így a szakértők szerint a fehér kenyér fogyasztói ára az áremelkedést követően közelíthet a kilogrammonkénti 300 forinthoz. A szakértők úgy vélik, hogy azokon a helyeken, ahol magasabb az átadási ár, ott 15-20, máshol pedig akár 25-30 százalékos átadási árnövekedés is indokolt lehet.)
Werli József cáfolva a Magyar Agrárkamara korábbi állítását, hogy egy kilogramm kenyér árában a liszt költsége 20-22 százalék lenne kijelentette: ez az arány eléri a 32 százalékot. A kenyér árának másik harmadát az energia- és szállítási költségek teszik ki, míg a fennmaradó 33 százalékot a bérköltségek és a közterhek adják.
A szakember jelezte azt is, hogy a liszt áremelkedése a korábbiakhoz képest már elérte a 80-90 százalékot, 45-46 forintról 82-85 forintra emelkedett. A mintegy 40 forintos kilogrammonkénti emelkedésből Werli József szerint az következik, hogy az előállítási költség, akár 30 forinttal is emelkedhet kilogrammonként.
MTI