1p
Nagy Anna kormányszóvivő szerint nem vehetünk részt a globális versenyben úgy, hogy csak az emberek fele dolgozik Magyarországon
Gyakorlatilag a családról és a munkáról szólt az elmúlt egy év kormányzása, szinte az összes intézkedés - nyilatkozta a kormány egy év évét értékelve Nagy Anna kormányszóvivő a Duna Televízió Reggel a Dunán című műsorában. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az emberek inkább türelemmel avagy inkább türelmetlenül fogadják-e a kormányzat intézkedéseit, a szóvivő azt mondta: az elmúlt évek tehetetlensége és rossz cselekvési irányai türelmetlenséget és a mostani kormánnyal szembeni óriási várakozásokat keltettek az emberekben. A nagy rendszerek átalakítása azonban sok időbe és munkába telik, ezért mindenképpen szükség lesz még az emberek türelmére - hangzott az interjúban.

Olyan országban élünk, ahol az aktív korú embereknek csak a fele dolgozik
– mondta a kormányszóvivő. Ez utóbbi hosszú távon nem tartható, “nem lehet úgy benne lenni egy versenyben, hogy abba csak az emberek fele száll be” - tette hozzá.

Az állam tudja, hogy gyereket nevelni fontos és csodálatos dolog

A kormány intézkedései pontosan ezt az irányt erősítették a legjobban; tehát hogy miként lehet a vállalkozásokat úgy segíteni, hogy azok képesek legyenek új munkahelyeket teremteni. Ezt a célt szolgálta például a társasági adó közel felére csökkentése, avagy az idei év egy másik "megaprogramja", amelyben a kormány ötszáz milliárd forinttal tervezi csökkenteni a vállalkozások terheit  (ennek első lépéséről már adott némi tájékoztatást az NGM)– sorolta az intézkedéseket Nagy Anna.

Másik fontos kormányzati irány volt a családok megerősítése, annak elismerése, hogy gyerekeket nevelni nem csak csodálatos dolog, hanem borzasztóan fontos is, amit az állam is elismer – hangzott az interjúban. “Az egykulcsos adórendszer azokat támogatja a leginkább, akik dolgoznak és mellette gyereket nevelnek; már egyetlen gyermek esetén is tízezer forinttal kevesebbet vesz el az állam” - érvelt a szóvivő, a családsegítő intézkedések között említve a GYES három évre történő visszaállítását, avagy a GYES-ről visszatérő szülőket részmunkaidőben foglalkoztató vállalkozásoknak nyújtott kedvezményeket.

“Ez mind azt mutatja, hogy ez a kormány nem csak a szavak szintjén szeretné a családokra irányítani a figyelmet, hanem gyakorlati segítséget is szeretne nyújtani” - tette hozzá Nagy Anna.

A "nyolcévezés" nem maradt el

Nagyon sok év telt el úgy, hogy nem történtek olyan változások, amelyeket mindenki szükségesnek érzett volna – reagált a szóvivő arra a kérdésre, hogy tapasztalataik szerint miként fogadják az emberek a kormány intézkedéseit: türelmesnek avagy türelmetlennek látszanak-e inkább?

A kormány átvételekor a legelső megteendő lépés volt: visszarántani az országot a szakadék széléről. A sok-sok év tehetetlensége, rossz iránya pedig eleve olyan türelmetlenséget keltett az emberekben, amitől óriási volt bennük a várakozás ezzel a kormánnyal szemben.

Mindenképpen türelemre van még szükség, hiszen a hatalmas társadalmi rendszereket megfordítani, megváltoztatni, újratervezni – nagyon komoly munka és nagyon sok idő” - hangoztatta Nagy Anna.

Példaként hozta fel a most bejelentett, az egészségügy rendbetételét célzó Semmelweis Tervet. “Nem kell orvosnak lenni ahhoz, hogy az ember pontosan lássa, milyen súlyos és komoly problémák vannak az egészségügyben. Ez az egyik legnehezebb helyzetbe jutott ágazat, az elmúlt években több mint hatszáz milliárd forintot vontak ki belőle. Ezt nem lehet úgy megtenni, hogy ne szenvedje meg látványosan az ágazat. Nem csoda, hogy az intézmények háromnegyede súlyos helyzetben van, majdnem felük csődbe jutott illetve csőd közeli állapotban van” - hangoztatta a kormányszóvivő.

A terv kapcsán javulás várható a betegoldalon is, például a várólisták felére csökkenésével, a jobb minőségű ellátással, avagy azzal, hogy pontosabban tudhatjuk majd, mikor milyen egészségügyi problémánkkal hova fordulhatunk. Ugyanakkor az is fontos célja a Semmelweis Tervnek, hogy az egészségügyben dolgozók ne érezzék úgy tovább, hogy az ágazat csak az ő lelkiismeretességüktől és elkötelezettségüktől működik; érezzék, hogy külső segítséget is kapnak – hangzott az interjúban.

Az átszervezések hozta megtakarítást – például az energiabeszerzés központosítása önmagában hat milliárd forint megtakarítást eredményez majd – az egészségügyi dolgozók bérének emelésére fordítja a kormányzat; ez pedig már rövid távon is kell, hogy segítséget jelentsen – szögezte le Nagy Anna a Reggel a Dunán stúdiójában.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG