Nem mindegy, hogy tálalja - jobb, ha a csap alá dugjuk
Aki idehaza zöldséget vagy gyümölcsöt vásárol, az jó eséllyel vegyszeres áruba botlik - írja a Népszabadság. A cikk szerint a legutóbbi szermaradvány-vizsgálatok során a hazai eredetű termények közül a körte és a paprika, az import gyümölcsök közül pedig a citrom és a szőlő bizonyult a legszennyezettebbnek.
A legutóbbi, még a tavalyi év végén tartott ellenőrzés során tízből hét mintánál találtak kimutatható mennyiségű növényvédő szert, ebből minden tizedik esetben a megengedett érték felett. Azt persze hozzá kell tenni, hogy a terményeket mosatlanul elemezték, megenni pedig jobb esetben megmosva szoktuk - írja a lap.
Márpedig a mosás és a tisztítás - ahogy arra egy másik vizsgálat rámutatott - nagyban csökkenti az egészségügyi kockázatokat - olvasható az újság mai számában.
Egyszer volt... eltűnik a magyar élelmiszer?
140 százalékkal drágább az alma!
Népszabadság