1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nicolas Sarkozy és Ségolene Royal maradhat állva a rekord részvétellel lezajlott francia elnökválasztás első fordulója után - a második fordulóban előbbi tűnik esélyesebbnek
Sarkozy és Royal maradhat állva a rekord részvétellel lezajlott francia elnökválasztás első fordulója után - a második fordulóban előbbi tűnik esélyesebbnek

Az IPSOS/DELL közvélemény kutatóintézet becslése szerint 84 százalékos rekordrészvétel mellett a szavazatok 29,6 százalékával Nicolas Sarkozy, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltje és 25,1 százalékával Ségolene Royal, az ellenzéki Szocialista Párt (PS) jelöltje jutott be a francia elnökválasztás május 6-án tartandó második fordulójába - ismertette az exit-poll eredményt vasárnap este a France 2 közszolgálati televízió.
   
A harmadik helyen a centrista Francois Bayrou végzett 18,7 százalékkal. Az öt évvel ezelőtt a második fordulóba jutott szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen ezúttal a negyedik helyre szorult vissza a szavazatok 11,5 százalékával. A további nyolc jelölt közül egyedül Olivier Besancenot, a Forradalmi Kommunista Liga (LCR) jelöltje 4,3 százalékkal ért el több, mint három százalékot.
   
Egyik továbbjutó mellett sem foglalt állást a vasárnapi franciaországi elnökválasztás után a voksoláson harmadik helyen végzett centrista jelölt, Francois Bayrou.
A radikális baloldalon a kommunista Marie-George Buffet 1,8, a Zöldek képviseletében Dominique Voynet 1,7, a trockista Arlette Laguiller 1,6, a globalizáció-kritikus José Bové 1,4, míg a Munkáspártot képviselő Gérard Schivardi 0,3 százalékot kapott. A kisebb jobboldali jelöltek közül a szuverenista Philippe de Villers a szavazatok 2,7, míg a vadászok és halászok képviseletében Frédéric Nihous 1,3 százalékát kapta az IPSOS/DELL becslése szerint.
   
Az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében még soha ennyien nem vettek részt a francia elnökválasztás első fordulójában. A becslések szerint a választásra jogosult valamivel több mint 44,5 millió francia állampolgár 84 százaléka adta le szavazatát vasárnap este 8 óráig.
   
Csalódottan nyilatkozott vasárnap Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali politikus, a Nemzeti Front elnökjelöltje, aki a negyedik helyre szorult a voksoláson.  "Azt hittem, a franciák elégedetlenek azzal a ténnyel, hogy hétmillió szegény munkavállaló van az országban, hogy a kereskedelmi egyenlegünk deficites, hogy több mint 2500 milliárd eurónyi adósságunk van. Nos, tévedtem."  - mondta a szélsőjobboldali pártvezér a TF1 francia tévécsatornának nyilatkozva.
Öt évvel ezelőtt rekordméretű (28,4 százalékos) távolmaradás mellett Jacques Chirac hivatalban lévő államfő 19,88 százalékkal végzett első helyen az elnökválasztás elő fordulójában, míg Jean-Marie Le Pen a szavazatok 16,86, a szocialista Lionel Jospin pedig 16,18 százalékát szerezte meg, a voksok jelentős része a kisebb jelöltek között oszlott meg.
   
A franciaországi 64 ezer szavazóhelyiség többsége este 6 órakor zárt be, de 106 településen este 7 óráig, a szavazóhelyiségek negyedében  - Párizsban és környékén, a nagyobb vidéki városokban és 52 kisebb településen - pedig este 8 óráig adhatták le a franciák szavazataikat. A nagy részvételre való tekintettel a választási bizottság engedélyezte, hogy a szavazóhelyiségek előtt sorban állók este 8 óra után is folytathatják a szavazást.

Május 2-án rendezik egyébként az elnökválasztás vasárnapi első fordulójából továbbjutott két jelölt, a konzervatív Nicolas Sarkozy és a szocialista Ségolene Royal közötti tévévitát - közölte Patrick Poivre d,Arvor, a TF1 francia tévécsatorna sztárbemondója. Az első forduló előtt nem rendeztek vitát a jelöltek között.
   
Nicolas Sarkozy konzervatív jelöltet 54 százalékkal választanák a franciák államfőnek, ha ma lenne az elnökválasztás második fordulója, Ségolene Royal szocialista jelölt a szavaztok 46 százalékát kapná meg - derül ki az IPSOS közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet a France 2 francia közszolgálati televízióban ismertettek vasárnap este az elnökválasztás első fordulója becsült eredményeit követően.

A reform nem kérdés, csak az, kinek a vezetésével

MTI
Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG