.jpg)
A szakember a húsvéti sonkát három kategóriába sorolta: az olcsó, úgynevezett gyors érlelésű és pácolású, általában hűtést igénylő áru 500-800 forintba kerül kilogrammonként. A közepes árfekvésű - hagyományosan kötözöttnek mondott - sonka kilója 800-1200 forint között van. Az utóbbi egy-két évben ez a legkedveltebb a fogyasztók körében.
Az úgynevezett prémium kategória 1200-1500 forint közötti áron kapható kilogrammonként, de van, aminek kilóját akár több ezer forintot is kérhetnek. Ide tartozik a hagyományos parasztsonka, de a Serrano és a pármai sonka is.
A Hússzövetségnél felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy csak az általuk megbízhatónak tartott kereskedőtől vásároljanak. A termék kiválasztásakor pedig ellenőrizzék a terméken a címkét: keressék a gyártó nevét, a szavatossági időt. Ebben az áruszegmensben a feketegazdaság jelenlétét mintegy 20-25 százalékra becsülte a Hússzövetség elnöke.
Kevés báránnyal várjuk a húsvétot
Kikelet: kevesebb jogsértés, de még így is ijesztő
A hús sem ússza meg a drágulást
A nyuszikat keresik, nem a csibéketg
MTI