1p
A megszorító intézkedések beszüntetésére és a társadalmi párbeszéd helyreállítására szólították fel az európai vezetőket és a magyar kormányt a szakszervezetek képviselői
A megszorító intézkedések beszüntetésére és a társadalmi párbeszéd helyreállítására szólították fel az európai vezetőket és a magyar kormányt a szakszervezetek képviselői az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) és a magyar érdekképviseleti szövetségek tüntetésén szombaton Budapesten.

A szervezői becslések szerint mintegy 50 ezer ember - 22 európai ország 45 szakszervezetének képviseletében - vett részt a megmozduláson. Az MTI úgy tudja, hogy a rendőrség körülbelül 12 ezresre becsülte a tömeget.

Az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek gödöllői csúcstalálkozójával egy időben tartott demonstráción több mint húsz külföldi és hat magyar szakszervezeti vezető szólalt fel.

A demonstrálók a Hősök terén gyülekeztek és fél kettőkor indultak el az Oktogon irányába, ahol a felállított színpadon a szakszervezeti vezetők és könnyűzenei fellépők várták őket. A demonstrálók zászlókkal, színes léggömbökkel, és transzparensekkel vonultak végig az Andrássy úton. A táblákon egyebek mellett társadalmi igazságosságot, társadalmi párbeszédet követeltek, illetve több és jobb munkahelyet az európai fiataloknak. A tüntetést nagy nemzetközi sajtóérdeklődés övezte, a tömeget számos külföldi tv-stáb kísérte.

John Monks, az Európai Szakszervezetek Szövetségének (ETUC) főtitkára nyitóbeszédében elmondta: a munkások nem fogják megfizetni a válság költségeit. Kijelentette: munkahelyeket, növekedést és a szociális ellátórendszerek fenntartását követelik a gödöllői tanácskozáson résztvevő gazdasági- és pénzügyminiszterektől.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: "tiltakozunk a  bérek és a táppénz csökkentése, a munkavállalói jogok csorbítása miatt, tiltakozunk amiatt, hogy nem akarják emelni a nyugdíjakat és a kormány és a munkáltatók között létrejött paktum miatt".

Kuti László, a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint a kormány intézkedései veszélyeztetik a jövő nemzedékeket. Elmondta: a magyar kormány csökkenti az oktatásban eltöltött időt, hogy rosszul képzett, rosszul fizetett munkások tömegei álljanak rendelkezésre. "Ezzel elveszítjük ifjúságunk jövőjét" - értékelte az ÉSzT elnöke.

Gaskó István, a LIGA elnöke úgy fogalmazott: "nem kérünk az európai megszorító intézkedésekből, de nem kérünk a magyarokból sem". Kijelentette, hogy a munkavállalókat nem a miniszterelnök, hanem ők, a szakszervezetek képviselik. Sérelmezte az indoklás nélküli felmondás bevezetését,  a sztrájktörvény "ellehetetlenítését", és azt, hogy a kormány olyan jogszabályokat alkot, amelyek visszamenőleg írnak elő kötelezettségeket. 

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke számon kérte a kormányon: miért hagyja, hogy a soros EU-elnökséget adó országban legyen a legrosszabb szociális párbeszéd. Egy szociális Európáért vagyunk itt - tette hozzá.

Szociálisan érzékeny uniós politikát követelnek

John Monks a szombati szakszervezeti tüntetést megelőzően az MTI-nek adott interjúban a pénzügyi tranzakciók megadóztatását, euróövezeti kötvények kibocsátását, növekedést támogató alapok létrehozását, valamint a fiatalok munkához  juttatását javasolta a gödöllői találkozón résztvevők figyelmébe. Monks szerint nem igazságos a kilábalás jelenlegi módja: túl kevés teher van a pénzügyi intézményeken és túl sok azokon, akik nem képesek több terhet elviselni. Az üzenetünk az, hogy kevesebb megszorítás, több növekedés - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Abbéli reményének is hangot adott, hogy Portugália számára igazságos feltételeket szabnának a mentőcsomagban. Elmondta: úgy látják, hogy Írország és Görögország esetében az EU intézkedései inkább hátráltatták a fejlődést, mintsem javítottak volna a helyzeten.

A tüntetésen a görög és a portugál szakszervezetek is jelen voltak. Lueinda Damaso, portugál tanár, az UGT szakszervezet tagja az MTI-nek a helyszínen nyilatkozva elmondta: a megszorítások és a Portugáliát súlyosan érintő  pénzügyi válság miatt jöttek el a tüntetésre. Georges Dassis, a görög ADEDY tagja az MTI-nek elmondta: a szakszervezetek és a dolgozók minden lehetséges eszközzel tiltakoznak a pénzügyi piacok ellen, a pénzügyi spekulánsok ellen. Azt követeljük, az európai szövetséggel közösen, hogy az EU valódi szociálpolitikával álljon elő, amely az unió egész lakosságát segíti - fogalmazott a görög szakszervezeti tag.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: "egy igen nagyszabású, többezres tömeg részvételével zajló európai rendezvényről van szó" és ennek megfelelően nagy létszámú a rendőri jelenlét is. A biztosításban olyan rendőrök is részt vesznek, akik beszélnek idegen nyelveket - tette hozzá. A BRFK délutáni, a police.hu honlapon közzétett közleményben arról tájékoztatott, hogy a rendezvényen nem volt szükség rendőri intézkedésre.

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG