1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Engedély nélküli tüntetések zavarták meg ma reggel Budapest több pontján a forgalmat. Összesen mintegy hat-hétszáz ember az Erzsébet híd és a Lánchíd forgalmát próbálta leállítani
Engedély nélküli tüntetések zavarták meg pénteken reggel nyolc órától Budapest több pontján a forgalmat, összesen mintegy hat-hétszáz ember az Erzsébet híd és a Lánchíd forgalmát próbálta leállítani, valamint hosszabb-rövidebb időre megbénították a közlekedést a Kossuth Lajos utcában, az Astoriánál és Blaha Lujza téren, a Duna budai oldalán a Döbrentei térnél és a rakparton

Reggel nyolc órakor mintegy 50-60 tüntető gyűlt össze az Erzsébet hídon. A "hídfoglaló akciót" a Jobbik mozgalom korábbi szóvivője, Novák Előd kezdte meg: néhány perccel nyolc óra után bement az Erzsébet híd közepére, ahol dobolni kezdett. Őt több tüntető és számos fotós követte, ekkor leállt a gépkocsik forgalma a hídon mindkét irányban.

A rendőrök néhány perc alatt részlegesen helyreállították a forgalmat az Erzsébet hídon, leterelték az úttest nagyobb részéről a tüntetőket és az újságírókat. Az akciót elindító Novák Elődöt beültették egy rendőrautóba.

A rendőri intézkedés miatt a híd hat sávjából csak három volt járható. Akadályozta a forgalmat néhány személyautó is, melyet a vezető - műszaki hibára hivatkozva - leállított az úton. A "meghibásodott" autókat a rendőrök félretolták, illetve elszállíttatták a helyszínről.

Az időközben mintegy három-négyszáz főre növekedett tömeget - az újságírókkal együtt - a rendőrök kilenc óra után Buda és Pest irányába leszorították a hídról. A hídon több előállítás is volt - közölte a BRFK szóvivője a távirati irodával. A BRFK közleményben tudatta, hogy a Tomcat néven ismertté vált P. Tamást is előállította a rendőrség a Lánchídról.

Az MTI tudósítói azt látták, hogy a rendőrök a korábbi budapesti tüntetések több vezetőjét, köztük Gonda Lászlót, Fáber Károlyt és Bene Gábort megbilincselték és előállították.

Ezzel párhuzamosan három fiatal kilenc óra körül felmászott a Lánchíd pesti oldalánál lévő pillér tetejére. Rövid időre emiatt teljesen leállt a forgalom. A fiatalokat, miután két tűzoltó lehozta őket a pillér tetejéről, a rendőrök előállították. A Lánchíd forgalmát akadályozta az is, hogy az Erzsébet hídról leszorított tüntetők közül mintegy 50-60 ember ide vonult. A tüntetőket, akik az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti szakaszon több helyen rövid időre leállították a forgalmat, a Lánchíd budai oldalán lévő körforgalomnál egyenként igazoltatták a rendőrök és nem engedték fel őket a hídra.

Fél tízre a két híd forgalma helyreállt. A rendőrök az Erzsébet híd pesti lejáratánál megpróbálták a Fővám tér irányába szorítani az ott gyülekező embereket, de mintegy négy-ötszáz ember a Kossuth Lajos utcában gyűlt össze és kezdett engedély nélküli tüntetésbe.

Az engedély nélküli tüntetők a rendőrök elől menekülve végighaladtak a Rákóczi úton, majd a Blaha Lujza teret a Keleti pályaudvar irányában elhagyva lassan eltűntek a tüntetők. Eközben az Astoriánál egy 78-as jelzésű autóbuszt, a Blaha Lujza térnél pedig egy Combino villamost állítottak le és ezzel rövid időre megbénították a közlekedést ebben a két nagyon forgalmas kereszteződésben.

A hídfoglalás tervéről már az október 23-i nemzeti ünnepet megzavarni próbáló tüntetők beszéltek, később SMS üzenetekben szervezték a megmozdulást, amelynek részleteiről a kuruc.info nevű honlapon adtak folyamatosan tájékoztatást.

Rogán Antal V. kerületi polgármester, aki a Fidesz parlamenti képviselője is csütörtökön a legfőbb ügyészhez fordult az Erzsébet híd péntekre tervezett lezárása miatt. Semmilyen politikai cél érdekében sem szabad törvénytelen eszközöket alkalmazni - hangsúlyozta közleményében.

A Fidesz tökéletesen egyetért Rogán Antal belvárosi polgármesterrel, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az Erzsébet híd lezárására való felhívás törvénytelen cselekedetre buzdít - olvasható Szijjártó Péter szóvivő pénteki közleményében. "Ma ennek kísérlete meg is valósult, amit mi teljes egészében elfogadhatatlannak tartunk" - állt a közleményben.

A budapesti Fidesz-KDNP frakcióvezetője a legnagyobb mértékben érthetetlennek és károsnak tartja a fővárosi közúti blokád gondolatát is. "Törvénytelen és anarchikus, akadályozza a város rendeltetésszerű használatát, sérti a lakosság alapjogait" - hangsúlyozta Tarlós István. A politikus szerint az sem zárható ki, hogy a meggondolatlan rendbontók cselekedeteikkel akarva-akaratlan azok érdekét fogják szolgálni, akik ellen fellépnek.

Az MSZP frakcióvezetője szerint "semmilyen politikai indulat nem adhat menlevelet arra, hogy félkótya őrjöngők túszul ejtsék a várost". Ezt Lendvai Ildikó közölte az MTI-vel pénteken. A kormánypárti politikus várja azoknak a megszólalását, akik eddig idén októberben kizárólag a rendőröket tartották szükségesnek figyelmeztetni.

Lendvai Ildikó szerint, ami történt, már nem politika, de a politikának is van vele kapcsolatban tennivalója. Az MSZP frakcióvezetője úgy vélte, Rogán Antalnak, az V. kerület fideszes polgármesterének is lépnie kell, miután csütörtökön helyesen és jogosan a hatóságok fellépését kérte a kerület lakóinak védelmében.

A szocialista politikus szerint Rogán Antal jó lelkiismerettel nem kormányozhat tovább közösen a blokádban bűnös Jobbik helyi embereivel. Ilyenkor választani kell - fűzte hozzá Lendvai Ildikó.

Újra megjelentek tüntetők a Ferenciek terén, a rendőrség közbelépett

A Ferenciek terén lévő ékszerbolt és fegyverbolt bezárt, az eladók a kirakatokat kiürítették.
Ismét tüntetők jelentek meg pénteken nem sokkal déli tizenkettő előtt a budapesti Ferenciek terén, ahol a rohamrendőrök mindenkit igazoltatni kezdtek. Az MTI tudósítóinak becslése szerint mintegy 150 tüntető gyűlt össze a téren, néhánynál árpádsávos zászló van. Többen közülük néhány órával korábban láthatók voltak az Erzsébet hídon is.

Fél egykor megkezdték a tüntetők kiszorítását, felszólítotva őket, hogy a Kecskeméti utca irányba hagyják el a teret. A tüntetők ezt követően a Petőfi Sándor utcánál gyülekeztek, a rendőrök pedig a templomnál sorakoztak fel, ahol igazoltatják az onnan kilépőket is.

Fél kettőre tér felszabadult; a rendőrök az igazoltatásokat követően elvonultak, és nincs már tüntető sem a helyszínen.
 
Megy már az összes metró

Negyed tizenkettőre minden, péntek délelőtt folyamán a rendőrség kérésére bevezetett forgalomkorlátozást megszüntetett a BKV - közölte az MTI-vel a közlekedési társaság fődiszpécsere.

Szántó Ferenc közlése szerint utolsóként a Blaha Lujza téri metróállomást adták vissza a forgalomnak.

Korábban először a Ferenciek terén, majd az Astorián és a Blaha Lujza téren hajtottak keresztül megállás nélkül a szerelvények, illetve a be nem jelentett utcai megmozdulások akadályozták a busz- és villamosforgalmat belvárosszerte.

55 embert vittek be kedden
Október 23-áról még egyszer, napirend előtt
Tüntetés az alkotmány módosításáért Venezuelában

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG