1p
Rendkívüli akciókat terveznek az idei szezonra az utazási irodák és a szálláshelyek, hogy visszacsalogassák a turistákat az utóbbi időben zavargásoktól sújtott Egyiptomba és Tunéziába
Rendkívüli akciókat terveznek az idei szezonra az utazási irodák és a szálláshelyek, hogy visszacsalogassák a turistákat az utóbbi időben zavargásoktól sújtott Egyiptomba és Tunéziába. Csak a bátraké a lehetőség, vagy megnyugodtak már annyira a kedélyek, hogy érdemes kihasználnunk a talán soha vissza nem térő lehetőséget?

Az Észak-Afrikában tapasztalható feszült helyzet miatt hogyan változhatnak az utazási tendenciák? Várható, hogy elfordulnak az utazók a kedvező árak miatt eddig oly kedvelt Egyiptomtól vagy Tunéziától? – érdeklődött a Privátbankár.hu több érintett utazási irodánál.

Akik már többször jártak Tunéziában és Egyiptomban, a belpolitikai helyzet rendeződése után valószínűleg továbbra is ezt a térséget választják majd pihenésük helyszínéül – nyilatkozták a Kartago Tours jogi osztályán, hozzátéve: akik idén először látogattak volna el ide, de az események nyomán erre az eredetileg lefoglalt időpontban nem nyílt lehetőségük, nagy valószínűséggel elhalasztották utazásukat későbbi időpontra vagy pedig másik úti célt választottak. Kérdésünkre, hogy várható-e, hogy a szállodák, illetve az utazási irodák kedvezményekkel próbálják visszacsalogatni az átpártoló turistákat Észak-Afrikába, az irodánál sejtelmesen csak annyit közöltek: természetesen az adott piaci helyzetben lehet számítani az utazók számára igen előnyös akciók kiadására.

Érdemes tehát nekivágnunk? Vajon hogyan tudják garantálni az utasok biztonságát? Az üdülőövezetekben a helyszínen tartózkodók, illetve idegenvezetőink szerint teljes a nyugalom és a biztonság, így lassan beindulhat az újabb szezon – közölték a társaságnál.

Hamar megtelnek a riválisok?

Kérdésünkre a Best Reisen ügyvezetője is megerősítette: az utasok számának csökkenése az előző évek azonos időszakához képest és a nyári előfoglalások tekintetében is egyértelműen érezhető az érintett régióban. Valószínű azonban hogy más okok is jelen vannak, mert más desztinációk foglalása is alacsonyabb időarányosan, mint tavaly volt. Úgy tűnik, a válság hatása most kezd igazán elmélyülni, amit növel az utasok bizalmatlansága is -  tette hozzá Zám Tibor. Az ügyvezető elmondta azt is, hogy a foglalással kiváró utasok zöme várhatóan visszatér majd ezekbe az országokba. Egyrészt azért, mert máshol betelnek a helyek (korlátozottak a szállodakapacitások és ezeket már többnyire el is vitték a nyugat-európai utazásszervezők), másrészt más helyeken egyre inkább érezhető az áremelkedés is, főleg a rivális Törökországban. Ezzel szemben Egyiptomban és Tunéziában nagy árcsökkenés várható, a magyar piac pedig rendkívül árérzékeny – fejtette ki.

A Best Reisennél is megjegyezték: az árak sok mindenre képesek: „tavasszal elképesztően jó árakat kaptunk a szállodáktól és még a nyár elejére is 20-30 százalékosak a kedvezmények”. A szezon beindulásával ez ugyan mérséklődni fog, de továbbra is érezhető lesz az árak csökkenése. Ilyen árpolitikával az utasok vissza fognak térni, csak idő kell hozzá - bizakodott Zám Tibor.

Zám Tibor szerint a mediterrán piacok már most telítettek - igaz, egy ideig úgy tűnt, Törökország képes lehet átvenni a forgalom egy részét. Mára azonban kiderült, ez nem lehetséges, hiszen ekkora szabad kapacitásuk azért nekik sincsen- véli az ügyvezető, hozzátéve, hogy összességében mégis Törökország lehet a nyertese a válságnak. A magyar piacon ez a trend viszont nem olyan valószínű – állítja Zám Tibor.

A leleményes törökök kihasználnák a helyzetet

Megkérdeztünk olyan utazási irodát is, amelyik főként a „rivális” Törökországba szervez utakat, hogy mennyire érzik az „átpártolási hullámot”. A Green Travelnél érdeklődésünkre elmondták: mivel minden évben jelentősen nő a forgalmuk, ezért picit nehezen tudják szétválasztani a két tendencia hatásait. „Benne van ez is, de nem ez a fő generátor” – fogalmazott az utazási iroda értékesítési vezetője. Kormány Péter hozzátette: azért annyi megállapítható, valós trend, hogy az utazók most inkább a biztonságosabbnak számító Törökországot választják az észak-afrikai országok helyett. Az úti célt tekintve Tunéziát kevésbé, inkább Egyiptomot tekintjük fő konkurenciának – állapította meg.

Egyfajta átrendeződés érződik, aminek hatására a török szállodák megpróbálják emelni az áraikat – ismerte el az értékesítési vezető, de sietve hozzáfűzte: ezt azonban nem hagyják, illetve hagyhatják.

Lássunk néhány példát is arra, hogy milyen ajánlatokkal várják jelenleg a Tunéziába, Egyiptomba vagy Törökországba készülőket!

A társaságok honlapján megtalálható adatok szerint az egyiptomi Hurghadaban a 4 csillagos szállodában all inclusive ellátással a Best Reisen 114.900 forinttól, a Kartago Tours pedig 123.900 forinttól kínál 8 napos nyaralási lehetőségeket.

Tunéziában, Sousse-ban ugyancsak 4 csillagos szállodában all inclusive ellátással a Best Reisen 135.900 forinttól, míg a Kartago Tours: 117.900 forinttól ajánl júliusi utakat. Törökországban hasonló ellátás mellett a Green Travellel 153.900 forinttól, a Kartago Tours-szal pedig 156.900 forinttól nyaralhatunk júliusban.

A fentiek csupán az összehasonlítás kedvéért kiragadott példák, természetesen mindenki a saját igényeinek megfelelően és a pénztárcája által szabott határ szerint választhat a lehetőségek közül. Az alapárakhoz természetesen minden esetben hozzáadódik a reptéri illeték, a sztornóbiztosítás, és Egyiptomban a 12 eurós (15 dollár), Törökországban pedig a 15 eurós (vagy 20 dolláros) vízum is.

Az akciók persze minden esetben egyediek, tehát a fenti áraknál akár lényegesen kedvezőbb last minute ajánlatokat is kifoghatnak a szerencsések.

Fő a biztonság?

A líbiai háború miatt az észak-afrikai térség ugyanakkor ismét a figyelem középpontjába került. Egyiptom és Tunézia is szomszédos a zavargásoktól sújtott, nemrég megtámadott országgal, így a határ menti vidékeket célszerű messziről elkerülni.

A Külügyminisztérium legfrissebb közleménye szerint Tunéziában nem javasolt a beutazás az ország dél-nyugati területeire (Sidi Bouzid, Makhtar, Kasserine, El Kef, Gafsa, Gabes városaiba és térségeibe, Djerba szigetére, valamint a déli, sivatagos területekre). Nem ajánlatosak a szállodán kívüli programok, valamint a belföldi egyéni utazások sem.

Felmerülő probléma, kérdés esetén a tuniszi magyar nagykövetség ügyeleti telefonszáma: +216 98 22 23 39
Külön felhívják a figyelmet arra, hogy a líbiai válság miatt repatriálásra váró tömegek okozta kaotikus helyzet miatt a djerbai repülőteret minden szervezett csoport kerülje el.

Az utóbbi időszakban javulást mutató helyi közbiztonsági helyzet alapján fokozott körültekintés mellett újra biztonságosnak tekinthető a szervezett tengerparti üdülés Sousse, Monastir, El Kantaoui és Hammamet városokban, valamint Tuniszban és annak közvetlen közelében, Gammarthban, Sidi Bou Saidban és Carthage-ban.

A Tunéziába érkező magyar állampolgárok számára a tuniszi magyar nagykövetség létrehozta a "Magyarok Tunéziában" elnevezésű Facebook oldalt. Itt egy gyors regisztrációt követően rendszeres tájékoztatást kaphatunk a biztonsági helyzet legfrissebb aktualitásairól.

Egyiptomban nem ajánlják, hogy az ország nagyvárosaiba (Kairó, Szuez, Alexandria, Iszmailija) vagy Felső-Egyiptomba utazzunk. Hasonlóképpen kerülendőek a Luxorba tervezett kirándulások, a nílusi hajóutak, és Tunéziához hasonlóan a szállodán kívüli programok, valamint a belföldi egyéni utazások.

A javulóban lévő közbiztonsági helyzet alapján azonban újra biztonságos a szervezett tengerparti szállodai üdülés a Vörös-tenger vidékén (Sarm-al-Sheikh, Dahab, Hurghada).

Felmerülő probléma, kérdés esetén a kairói magyar nagykövetség ügyeleti telefonszáma: +20-12-6575-198
Valamennyi programnál javasolják, hogy tartózkodásunk teljes időtartama alatt legyen elérhető közelségben személyi adatainkat tartalmazó úti okmányunk (útlevelük) vagy annak másolata. Felhívják az utazók figyelmét arra is, hogy a gazdasági-megélhetési problémákkal párhuzamosan növekedhet a kisebb bűncselekmények száma: mindig figyeljünk oda vagyontárgyainkra (pénztárca, mobiltelefon), lehetőleg ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket!

A minisztérium kiemeli azt is, hogy az elővigyázatosság továbbra is indokolt mindkét országban, ezért utazás előtt érdemes figyelemmel kísérni a Külügyminisztérium legújabb tájékoztatásait.

Természetesen mindenki habitusától és biztonságérzetétől tegye függővé, hogy vállalja-e a kockázatot. Ha úgy döntünk, hogy ebbe a térségbe utazunk, a legkevesebb „meglepetés” akkor érhet bennünket, ha igyekszünk kerülni a tömegrendezvényeket és főként a turistáknak kialakított részeken töltjük nyaralásunkat.

Privátbankár - Szilágyi Balázs

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG