
Rehan Khan, a Kaliforniai Egyetem neurológiával foglalkozó tudósa szerint az emberek képesek azonnal eldönteni egy szagról, hogy kellemes vagy kellemetlen. A szagokat megnevezni azonban rendszerint nem tudják.
Hogy megérthessék, mi alapján dönti el az orr egy illatról, hogy kellemes vagy büdös, a kutatók 150 molekula több mint 1500 tulajdonságát vizsgálták meg, majd az eredményeket összevetették az anyagok illatának professzionális leírásával. Azt tapasztalták, hogy az illat kellemessége a molekuláris tömeggel és elektronsűrűséggel áll a legszorosabb kapcsolatban. A butanol elektronsűrűsége például magas, a molekula nagy méretű, a szaga pedig a rothadó fára hasonlít. A limonin egy kompaktabb, de könnyű molekula, illata a citromhoz hasonlít.
Khan szerint az evolúció során úgy alakult, hogy a testünk ezen néhány tulajdonság alapján különbözteti meg a jó illatú dolgokat a büdösektől. Azt azonban hozzátette: nem világos, hogy az agyban és az orrban miért pont ilyen jellegű molekuláris érzékenység fejlődött ki. „Amit biztosan tudunk, hogy a kevésbé kellemes szagú vegyületek rendszerint nem hasznosak a szervezetünknek, de akár veszélyesek is lehetnek” – mondta.
Hogy az új modellt kipróbálják, Khan és kollégája megpróbálta megjósolni, hogy 27 vegyületet milyennek fognak találni amerikai, zsidó-izraeli és arab-izraeli kultúrában élő illat-szakértők. A legbüdösebbtől a legillatosabbig tartó listát 30 százalékban találták el Khanék. A tudós szerint a szám elsőre alacsonyak tűnhet, de viszonylagosan igen magasnak mondható, ha figyelembe vesszük a kulturális különbségeket és a szaglási képesség rendkívüli összetettségét.
„Amikor az előzetes eredményeket bemutattuk egy konferencián, egy illatszer-gyártó cég képviselői kijelentették: nem hisznek nekünk. A bizalmatlankodó társaság 20 új vegyületet küldött a kutatóknak, hogy jósolják meg, mennyire fog tetszeni a szakértőknek. " Khan szerint az eredmények visszaküldése után az illatszeresek „igencsak meg voltak lepődve”.
A kutató szerint az amerikai illat-ipar, amely olyan hétköznapi termékekhez tervez és állít elő illatokat, mint az élelmiszerek, a parfümök vagy a gyertyák, évi több milliárd dolláros üzletág. A vegyületeket előállító cégek rendszerint olyan magasan képzett, a szakmában csak Orrnak nevezett szakértőket alkalmaznak az elbíráláshoz, akik hihetetlenül magas áron dolgoznak. Khan szerint új módszerükkel lehetővé válhat, hogy a kellemes illatokat megfelelő tervezés után állítsák elő. Jelenleg próbálgatással dolgoznak az illatszeres cégek, ami akár extrém költségekkel is járhat.
Orvosi áttörés: a válasz végig a nadrágban volt
A pasiknak a zsíros is jó?
A víz nem válik vérré - dehogynem!
Sírva, üvöltve, nevetve jobban dől a pénz?
Mérgező mocsártengerré válhat az Adria
Forrás: LiveScience.com