1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Csodák nincsenek a szolgáltató szektorban sem, a válság hatására mélybe szálltak a thai-masszázs árak. A másfél órás olajos masszírozásért a korábbi 12 ezres árhoz képest ma már csak 7 ezret kell fizetni. Igaz, Budapesten még így is több, mint háromszorosába kerül ugyanaz a szolgáltatás, mint Thaiföldön.
Csodák nincsenek a szolgáltató szektorban sem, a válság hatására mélybe szálltak a thai-masszázs árak. A másfél órás olajos masszírozásért a korábbi 12 ezres árhoz képest ma már csak 7 ezret kell fizetni. Igaz, Budapesten még így is több, mint háromszorosába kerül ugyanaz a szolgáltatás, mint Thaiföldön.

Mi történik, ha egy dinamikusan bővülő kínálat találkozik a válság miatt visszaeső kereslettel? Természetesen zuhannak az árak. Nem történt ez másképpen egy speciális szegmensben, a thai-masszázs területén sem.

Csak semmi erotika

 A Thai masszázst említő első nemzetközi forrás 1661-ből származik egy francia összekötő tiszt emlékirataiból, aki a Thai királyi udvarnál szolgált. Rendszerbe jóval később 1836-ban kezdték foglalni az ismeretanyagot, III. Rama király rendelete alapján. Az összegyűjtött tudásanyagot 1906-ban, lefordították a különböző ősi nyelvekről napjaink Thai nyelvére. Ez a könyv tartalmazta az ősi masszázs technikákat, a testben húzódó speciális vonalak és pontok, élettani jelentősének részletes ismertetését, és az ezekhez kapcsolódó terápiás módszereket. Az 1962-ben megnyílt Wat Pho Orvosi és Masszázs Iskola az oktatás központja, gyakorlatilag minden komolyabb masszőr itt kapta a diplomáját.

A thai masszázs egy összetett, testi-lelki-szellemi harmóniát segítő módszer, hatása elsősorban az energiarendszer kiegyensúlyozásában rejlik. Az izmok nyomásával, nyújtásával a szabad energiaáramlást igyekszik biztosítani. A masszőrök kezeiken kívül könyöküket, térdüket, talpukat is használják a fiziológiai pontok nyomkodása során, és emellett a végtagok, ízületek húzásával, nyújtásával is elősegítik a megrekedt energiák újbóli működését. Fizikai és pszichés értelemben a fájdalmak és merevségek oldása, a rugalmas, hajlékony, ellazult állapot létrehozása a cél.

Thaiföldön érezhetjük magunkat

A délkelet ázsiai turizmus népszerűsége és tömegessé válása magával hozta azt az igényt, hogy a thai-masszázs itthon is elérhető legyen. Ennek jegyében sorra nyíltak a thai-masszázs szalonok Budapesten is, ahol szinte kivétel nélkül a híres Wat Pho-ban szerzett diplomával rendelkező masszőrök dolgoznak. Az elmúlt 5 évben a folyamat annyira felgyorsult, hogy ma Budapesten közel 40(!)thai-masszázs szalon várja a vendégeket, de az ország szinte minden nagyvárosában, sőt a budai agglomeráció kisebb-nagyobb településein (Budaörs, Érd, Telki, Budakeszi, Solymár stb) is van egy-egy üzlet. Országszerte összesen 60-70 szalonról beszélhetünk. A vidéki városokban először a gyógy és wellnes szállodák szolgáltatásai között jelent meg a thai-masszázs, majd a sok esetben már láncként, vagy akár franchise formában is működő vállalkozások önálló üzleteket is nyitottak a nagyobb vidéki településeken.

Akár féláron is

 A szalonok üzleti modelljének jellemzője a magas fix költség. A thai masszőröknek általában szállást, étkezést, fizetést, és évente vagy kétévente egy oda-vissza repülőjegyet biztosítanak, és a szalon méretétől függően általában 3-6 masszőrt alkalmaznak. Ezek a költségek – az üzlet bérleti díján felül - akkor is jelentkeznek, ha nincs vendég, és az alkalmazotti létszám leépítése az éves szerződések miatt nem megy túl gyorsan. A kereslet-kínálat törvénye azonban itt is érvényesül, a válság természetesen érintette a szolgáltató szektornak ezt az ágát is. Összehasonlításként árkörképet végeztünk, és a szalonok másfél órás olajos masszázsának árait hasonlítottuk össze.

Amikor az első fecskék megjelentek a budai oldalon, illetve a nagyobb üzletközpontokban, a másfél órás olajos thai masszázs ára szinte mindenhol 12 ezer forint körül alakult. Néhány magát felfelé pozícionáló üzlet ennél is többet, 13-14 ezer forintot kért ugyanezért a szolgáltatásért. Ma a verseny éleződése és a válság azt eredményezte, hogy van már 7000 forintos meghirdetett, nem akciós ár is. A piacnak van még egy meglepő jellemzője, amire hasonló példát a szolgáltató szektorban nehéz találni: Budapesten a nagyobb konkurencia harc hatására olcsóbb ez a szolgáltatás, mint a vidéki városokban.

Ezek az árak természetesen még mindig jóval magasabbak, mint amennyit az eredeti helyszínen, Thaiföldön kell fizetni a masszázsért. Ugyanezt a szolgáltatást 350-400 bath összegért lehet megkapni, amihez még 100 bath körüli borravalót illik adni. A thai bath árfolyama 6,3 Ft körül alakul, így könnyen kiszámolható, hogy Thaiföldön még mindig alig harmadát kell fizetni a budapesti áraknak. De ahhoz természetesen oda kell utazni!

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG