3p

Sorra teszik meg nyilatkozataikat a világ országai az éjjel történt Izraelt érő izraeli támadással kapcsolatban. 

A világ vezetői sorra teszik meg nyilatkozataikat az iráni támadásról:

  • Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sánchez önmérsékletre szólított fel az X-en: „A legnagyobb aggodalommal követjük a közel-keleti helyzet alakulását. Minden áron el kell kerülni a regionális eszkalációt.”
  • Argentína elnökének, Javier Mileinek hivatala a támadásokkal szemben „szolidaritását és rendíthetetlen elkötelezettségét” fejezte ki Izrael iránt. Hozzátette, hogy Argentína „erőteljesen támogatja Izrael államot szuverenitásának védelmében, különösen a terrort hirdető rezsimekkel szemben”, megjegyezve, hogy egy argentin bíróság nemrégiben Iránt tette felelőssé az izraeli nagykövetség és egy Buenes Aires-i zsidó közösségi központ elleni bombatámadáskolért még az 1990-es évekből. 

A világ vezetői aggódnak
A világ vezetői aggódnak
Fotó: Depositphotos

  • Az ukrán külügyminisztérium közölte, Kijev „határozottan elítéli Irán hatalmas légitámadását”, mondván, hogy az „további súlyos felgyorsuláshoz vezethet a Közel-Keleten”.  Hozzátették: „A támadás azt is bizonyítja, hogy miért kritikus fontosságú, hogy a szabad világ összes erői megteremtsék a demokrácia globális határait.”
  • Az EU külügyminisztere, Josep Borrell X-en küldött üzenetében kijelentette, hogy a támadás „példátlan eszkaláció és súlyos fenyegetés a regionális biztonságra”.
  • Joe Biden amerikai elnök megszakította hétvégi pihenését, és összehívta a G7 vezetőinek találkozóját.
  • António Guterres ENSZ-főtitkár a következőket mondta: „Mélyen aggaszt az egész régióra kiterjedő pusztító eszkaláció nagyon is valós veszélye. Arra buzdítok minden felet, gyakoroljanak maximális önmérsékletet, hogy elkerüljenek minden olyan akciót, amely a Közel-Keleten több fronton jelentős katonai összecsapásokhoz vezethet.”
  • A japán külügyminiszter határozottan elítélte Irán Izrael elleni támadását és mély aggodalmát fejezte ki. „Ez a támadás tovább rontja a jelenlegi közel-keleti helyzetet. Mélyen aggódunk, és határozottan elítéljük az ilyen jellegű eszkalációt” – áll a közleményben.
  • Orbán Viktor szerint a közel-keleti konfliktus súyos veszélyt jelent a világ és Magyarország számára, ezért összehívta a Védelmi Tanácsot.

Más országok, köztük az Egyesült Államok, Egyiptom, Szaúd-Arábia és Kína önmérsékletre szólítottak fel, a közel-keleti konfliktus regionális eszkalációjától való félelem miatt. (The Guardian)

Frissítés: időközben Emanuelle Macron francia elnök is megszólalt az X-en. Azon kívül, hogy elítélte Irán Izrael elleni drón- és rakétatámadását, ez a térség destabilizálásával fenyeget. „Franciaország partnereivel az eszkaláció enyhítésén dolgozik, és önmérsékletre szólít fel” - írta. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagy lépésre készül Amerika, Putyin kitérhet a hitéből
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:06
Miközben az oroszok éppen nukleáris fegyverekkel gyakorlatoznak, az Egyesült Államok újabb eszkalációs lépést tenne. Háborús híreink csütörtök reggel.
Nemzetközi Robert Fico nélkül is továbbmegy Szlovákia az orbáni úton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 06:38
A miniszterelnök még kórházban, de a kormány megy tovább: elfogadták a közmédia átalakításáról szóló törvényt, amely a kritikusai szerint a kormány ellenőrzése alá vonja a közszolgálati médiát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG