<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Közel-Kelet
Makro / Külgazdaság A Közel-Kelet lassan élhetetlenné válik
Káncz Csaba | 2022. szeptember 16. 15:59
A világ 17 leginkább vízhiányos országa közül 12 a Közel-Keleten található. Az egyre növekvő népesség egyre több mezőgazdasági terület fejlesztését teszi szükségessé, és ez növeli a vízfogyasztást: 1992-ben Egyiptomban 58 millióan éltek – ma 107 millióan. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Drámaian megrendült Amerika befolyása a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2022. április 6. 16:28
Megvizsgáljuk Washington egyre zavarosabb viszonyát térségbeli, hagyományos szövetségeseivel. Márciusban a szaúdi és a katari vezetés kritizálta a Nyugatot, amiért minden figyelmét az orosz-ukrán háborúnak szenteli, miközben a közel-keleti válságokat félvállról veszi. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Az amerikai katonaságot és titkosszolgálatokat egyre jobban aggasztja a klímaváltozás
Káncz Csaba | 2022. január 5. 15:17
Az amerikai titkosszolgálatok már behatóan elemzik a klímaváltozás hatását a nemzetbiztonságra, egyben a klímaváltozás és a globális járványok közötti összefüggéseket. A katonaságra szerte a világon egyre nagyobb szerep hárul a sokasodó extrém időjárási jelenségekkel kapcsolatban. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia sikeresen zsarolta meg a multikat
Litván Dániel | 2021. október 28. 15:54
Mohamed bin Szalmán koronaherceg Rijádból Dubajjal versengő regionális központot akar csinálni – ha nem megy szép szóval, akkor erővel. Úgy tűnik, bejöhet a taktika, többek közt a Siemens, a Deloitte, a KPMG és az Unilever is beadta már a derekát.
Makro / Külgazdaság Ideges közel-keleti helyezkedés Afganisztán árnyékában
Káncz Csaba | 2021. augusztus 31. 18:15
Kabul villámgyors elestét látva a Közel-Kelet megrettent országai és despotái most saját, regionális megoldásokat keresnek. A Pentagon együtt tud élni egy patthelyzettel Libanonban, Szíriában és Jemenben – de nem adja fel teljesen Irakot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 200 ember halt meg, mire megkötötte a tűzszünetet Izrael és a Hamász
MTI | 2021. május 21. 06:27
11 napnyi rakétatámadás és bombázás után kötöttek kölcsönös és feltétel nélküli tűzszünetet a Közel-Keleten, Egyiptom közbenjárására.
Makro / Külgazdaság Kína nyomulása a Közel-Keleten: fel lehet még tartóztatni?
Káncz Csaba | 2021. március 22. 15:07
Washington feszülten figyeli, ahogyan Peking puskalövés nélkül terjeszti ki napról-napra a befolyását a térségben. A Közel-Kelet három tényező miatt is kiemelt fontosságú a feltörekvő Kína számára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Európa lepattintja Bident - megváltoztak kontinensünk érdekei
Káncz Csaba | 2021. március 3. 16:10
Európa nem akar visszatérni a Trump előtti évek szövetségesi viszonyaihoz.  Az elmúlt 4 évben nagyon megváltozott a világ, eltolódtak a globális erőviszonyok, ahogyan megváltoztak kontinensünk érdekei is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Egymás torkának ugrottak a franciák és a törökök – háború a láthatáron?
Káncz Csaba | 2020. szeptember 6. 12:18
Nyugat-Afrikától egészen Irakig húzódik az a térség, ahol Ankara és Párizs élesen egymásnak feszül. A törökök az egykori ottomán birodalom legtávolabbi sarkaiban is megpróbálják visszaszerezni a kezdeményezést a franciáktól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Franciaország lett Európa védhatalma: forrongó Afrika és Közel-Kelet
Káncz Csaba | 2020. szeptember 1. 20:20
Az EU forrongó déli és délkeleti határain csupán Párizs mutat föl katonai erőt és politikai elkötelezettséget. Miközben Washington fokozatosan vonul ki a térségből, és globális stratégiájának célkeresztjébe egyre inkább Kína kerül, úgy válik elkerülhetetlenné az EU stratégiai autonómiájának megerősítése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Megfricskázta Trumpot Irán, de továbbra sem akar háborúzni
Wéber Balázs | 2020. január 8. 14:35
Bár az iráni haderő rakétákat lőtt ki amerikai katonai bázisokra Irakban, ez csupán visszafogott válaszcsapásnak tekinthető a Szulejmáni-gyilkosságra. Az iráni vezetés minden jel szerint el akarja kerülni a totális háborút az Egyesült Államokkal, és a fő célja, hogy egyéb eszközökkel szorítsa ki az amerikaiakat a Közel-Keletről.
Makro / Külgazdaság Durva megtorlás helyett okos bosszú – mit lép Irán Trumppal szemben?
Wéber Balázs | 2020. január 7. 13:00
Az iráni vezetés szeretne visszavágni Szulejmáni meggyilkolása miatt, de el akarja kerülni a totális háborút az Egyesült Államokkal. Emiatt helyi elemzők és kormányzati források azt valószínűsítik, hogy a katonai megtorlás – legalábbis egy időre – elmarad. Teherán egyéb eszközökkel próbálja majd csökkenteni az amerikai befolyást a Közel-Keleten.
Makro / Külgazdaság Háborús bűnnel szítaná a tüzet Trump a Közel-Keleten
Wéber Balázs | 2020. január 6. 14:51
Egyre durvul a konfliktus az Egyesült Államok és Irán között Kászim Szulejmáni iráni tábornok likvidálása után. Donald Trump közvetve a perzsa állam kulturális örökségének bombázásával fenyegetődzik, ami háborús bűnnek minősülne. Eközben az iráni vezetés felmondta az atomalkut, és csapást ígért amerikai katonai létesítmények ellen. Sajtóhírek szerint Szulejmánit ma több millióan búcsúztatták Teheránban.
Részvény / Deviza / Áru A közel-keleti feszültségek mozgathatják a héten a pénz- és tőkepiacokat
Csabai Károly | 2020. január 6. 12:00
Az amerikaiak iraki dróntámadása kockázatkerülésre késztetheti a befektetőket, a menedékeszköz arany már ma reggel közel hétéves csúcsot döntött. Az olaj ára pedig négy hónapja nem volt ilyen magas. E trend megfordulására rövid távon nem lehet számítani, még akkor sem, ha a héten megjelenő makrogazdasági adatok kedvezőek lesznek.
Makro / Külgazdaság Itt várható az iráni bosszú – a megbújó kínai és izraeli kártya
Káncz Csaba | 2020. január 5. 13:00
Trump egy választási évben váratlanul olyan démonokat szabadított ki, amelyeket kétséges, hogy kontrollálni tud majd. A megroppantott amerikai külügyminisztérium már nem tud segíteni az elnöknek ebben a hihetetlenül komplex játszmában, ahol sorra tűnnek fel az izraeli és kínai játékosok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Izrael és Irán titkos manipulációi a forrongó Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2019. november 4. 10:01
Irán véres „rendrakása” rámutat arra, hogy milyen szinten csúszott ki Washington kezéből az irányítás Irakban. Izrael eközben azt követeli, hogy Libanon az amerikai katonai segély átutalása előtt zárassa be a Hezbollah precíziós rakétagyárait. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin nyeregben van: ma sorsdöntő tárgyalás kezdődik a Közel-Keletről
Káncz Csaba | 2019. június 24. 09:42
A Szíria jövőjéről folyó ma kezdődő tárgyalásokon az oroszok nyeregben érezhetik magukat, hiszen – ellentétben Washingtonnal – Moszkva komoly bizalmi tőkével rendelkezik a Közel-Keleten, sőt az elmúlt időszakban a régió diplomáciájának középpontjába került. Teherán megszerezte első kikötőjét Szíriában a Földközi-tenger partján és ez mind az oroszok, mind az izraeliek szemét csípi. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most múlik pontosan – haldoklik Trump izraeli gigaterve
Káncz Csaba | 2019. május 31. 09:35
Az izraeli belpolitikai válság miatt nem lehet előjönni Trump régóta ígérgetett béketervével, amelyet az elnök az évszázad alkujaként harangozott be. Moszkva és Peking egyébként is bojkottálja az előkészítő konferenciát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Izrael és a lopakodó új közel-keleti háború
Káncz Csaba | 2019. április 9. 13:26
Trump lépése beláthatatlan diplomáciai következményekhez vezet Washington iraki és libanoni kapcsolataiban. Teherán hivatalosan is kiért a mediterrán térségbe, alig 300 kilométerre az izraeli határtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Negyven éves az iráni forradalom – Roosevelt unokájának bukott játszmája
Káncz Csaba | 2019. február 12. 09:05
Az 1979-es iráni forradalom szervesen illeszkedett a fejlődő világban azokban az évtizedekben lezajlott nemzeti felszabadító mozgalmakba. A Forradalmi Gárda parancsnoka tegnap azzal fenyegetőzött, hogy Tel-Avivot és Haifát földdel teszik egyenlővé, ha Washington megtámadná Teheránt. De mit csinált Roosevelt elnök unokája 1953-ban Teheránban? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megint követ dobtak a vízbe: a zsidóké vagy a palesztinoké Jeruzsálem?
Gáspár András | 2018. december 16. 10:09
Jeruzsálem státuszának meghatározása az egyik legnagyobb akadálya a közel-keleti békének - Trump elnökön kívül eddig szinte senki sem vállalta be, hogy a nemzetközi joggal is szembe menve egyoldalúan Izraelnek ítéljék a várost. Ausztrália korábban megpendítette, hogy követné az USA lépését, végül egyelőre sokkal óvatosabban cselekedett - de még ezzel is követ hajított az egyébként sem nyugodt tóba.
Makro / Külgazdaság Robban a Közel-Kelet az ivóvízhiány miatt
Káncz Csaba | 2018. szeptember 10. 09:00
Halálos áldozatokat követelnek a tiltakozások Dél-Irakban és Dél-Iránban az akut ivóvízhiány miatt, miközben 50 fokot mutatnak a hőmérők. Pakisztán a jelenlegi trendek fennmaradása esetén 2025-ig teljesen kiszáradhat. Akárcsak az amerikai Republikánus Párt fundamentalista szárnyánál, a perzsa forradalmárok szemében is a környezet védelmén dolgozók rendkívül gyanús elemek, akiket megfertőzött az ideológiai elhajlás.
Makro / Külgazdaság Az elhunyt szenátor utódja garancia a közel-keleti káosz folytatódására
Káncz Csaba | 2018. szeptember 4. 08:57
Több évtizedes kongresszusi karrierje során McCain legalább 13 ország lebombázása mellett kardoskodott. Idén májusban aztán a neokonzervatív utódjának tekinthető John Bolton jelentette ki, hogy Washington a „líbiai modellt” akarja alkalmazni Észak-Korea esetében is. Ha Washington végrehajtja Bolton Iránra vonatkozó terveit, akkor Teherán novemberben lezárja a Hormuzi-szorost.
Makro / Külgazdaság A célzott titkosszolgálati kivégzések időszaka jött el a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2018. augusztus 10. 12:40
A szír vezető fegyvertudós célzott kivégzése azt mutatja, hogy már nemcsak a gyártóüzemek vannak veszélyben, hanem a Moszad mindenkit el akar riasztani, akik fejlett fegyverrendszerek kifejlesztésén dolgoznak a térségben. De mi a Moszad célzott likvidálásainak szabályrendszere?
Makro / Külgazdaság Trump a porcelánboltban – negatív spirálba került a Közel-Kelet
Káncz Csaba | 2018. június 19. 12:34
A válságokat nem Trump indította el, de saját külügyminisztériumának szétzilálása és egyoldalú képe a Közel-Keletről felgyorsította a negatív spirált. Irán azt a következtetést vonta le Trump észak-koreai diplomáciai bakugrásaiból, hogy Washington nem indít háborút egy atomhatalommal szemben. A jelenlegi amerikai vonalvezetés a térségben négy okra vezethető vissza.
Makro / Külgazdaság Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2018. április 25. 08:46
A szír feszültség növekedésével párhuzamosan hétfőn titkos és rendkívüli látogatásra érkezett Izraelbe az amerikai Központi Parancsnokság parancsnoka. Moszkva feladta reményét, hogy valaha is csatlakozhat a nyugati politikai rendhez, ezért újrafogalmazta stratégiai érdekeit és történelmében először a Közel-Keletre irányul a központi figyelme.
Makro / Külgazdaság Trump megőrült? Nukleáris fegyvert adna a szaúdiak kezébe
Káncz Csaba | 2018. március 21. 12:43
A forrófejű koronaherceg arról akarja meggyőzni Trump csapatát, hogy legyen „rugalmas” az urán-dúsítás kérdésében, amely lehetővé tenné nukleáris fegyver előállítását. A kérdés azért is rendkívül aktuális, mivel mind Trump, mind új külügyminisztere, a neokonzervatív Mike Pompeo az iráni nukleáris megállapodás májusi felrúgása mellett áll.
Makro / Külgazdaság Ez már arcpirító: Putyin lett Trump szócsöve?
Privátbankár.hu | 2018. február 13. 08:54
Telefonon egyeztettek, Trump az orosz elnökön keresztül küldött üzenetet egy harmadik politikusnak.
Makro / Külgazdaság Trump bedöntötte az angol kapcsolatokat, most a Közel-Keletet lobbanthatja be
Káncz Csaba | 2017. december 4. 10:31
Az orosz katonaság 45 év után újra zöld lámpát kapott Egyiptomban, az pedig már félig belépő Líbiába is. Egyes washingtoni források szerint Trump elnök a héten óriási lépésre készül, amellyel fáklyát dughat a közel-keleti lőporos hordóba. Az izraeli amerikai nagykövet az elmúlt egy évben büntetlenül fittyet hányt saját külügyminisztériuma álláspontjára.
Vállalat Nagy barátok leszünk Iránnal: Varga Mihály összehozott egy üzletet
Privátbankár.hu | 2017. december 3. 10:31
Egészségipari együttműködésbe kezd Magyarország és Irán. Varga Mihály Teheránba utazott egy húszfős üzleti delegációval, több állami intézmény vezetője is elkísérte.
Makro / Külgazdaság Ma találkoznak a Közel-Kelet új urai – Izrael válaszul példátlan lépést tett
Káncz Csaba | 2017. november 22. 08:36
Moszkva, Ankara és Teherán urai ma közösen demonstrálják Washingtonnak és a világnak megnövekedett befolyásukat a Közel-Keleten. Törökország még hivatalosan a NATO tagja, de mind a védelmi szervezet, mind Ankara napi összetűzésekkel adja tudtára a másiknak, hogy ez egyre inkább egy nem kívánatos házasság. Szaúd-Arábia és Izrael pontosan érzik, hogy a hatalmi dinamika ellenük dolgozik a térségben, ezért stratégiai szintre emelik kétoldalú együttműködésüket.
Makro / Külgazdaság Őrültséget követelnek Amerikában: hamarosan lőhetik Putyin seregeit?
Káncz Csaba | 2017. október 31. 08:35
Szorul ki Washington a Közel-Keletről, Teherán és Moszkva komolyan leckézteti az amerikai diplomáciát. Egy teljesen eszement logikával ezért az amerikai neokonzervatívok azt követelik, hogy az amerikai hadsereg támadjon meg orosz hadihajókat és repülőgépeket, miközben tizedelje meg az iráni erőket is Szíriában.
Makro / Külgazdaság Trump lehet Izrael legjobb barátja?
Privátbankár.hu | 2017. május 22. 14:04
Soha ilyen hamar még nem látogatott amerikai elnök a beiktatása után a Közel-Keletre.
Makro / Külgazdaság A kormány bedugja a fejét a közel-keleti lőporos hordóba
Káncz Csaba | 2017. április 10. 08:36
Budapest egy átláthatatlan nukleáris paktumba szállt be Iránnal, pont azon a napon, amikor Moszkva és Washington konfrontációs pályára állt a térségben. Nem tudni, hogy újabb Nyugat-ellenes tisztogatás várható-e a Külügyben, mint az a paksi nukleáris paktumot követően történt. A Parlament nemzetbiztonsági bizottsága ma vitatja meg az iráni paktumot.
Makro / Külgazdaság Egy forrófejű aranyifjú dönti romba a Közel-Keletet?
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 26. 16:10
Hamarosan mindenki arra figyel, hogy Szaúd-Arábia hajlandó-e belemenni az olajkitermelés befagyasztásába. A vezető olajországot azonban más is a figyelem középpontjában tartja egy ideje: egy ifjú koronaherceg újabb és újabb terveket sző arra, hogy a szaúdiak váljanak a térség megkérdőjelezhetetlen vezetőjévé katonai és gazdasági fronton egyaránt.
Makro / Külgazdaság Most döfik a tőrt az Iszlám Állam szívébe?
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 23. 07:57
Az Iszlám Államot folyamatosan szorongatják a közel-keleti erők.
Makro / Külgazdaság Valami készül: a törökök hirtelen bocsánatot kértek az oroszoktól
Privátbankár.hu | 2016. június 27. 16:55
Törökország elkezdte rendezni viharos kapcsolatait: levélben kértek bocsánatot az orosz vadászbombázó lelövéséért.
Vásárló Az osztrákok megőrülnek érte, hozzánk is elhozta a Spar
Privátbankár.hu | 2016. április 21. 16:13
Új sajátmárkás termékeket kínál az áruházlánc.
Makro / Külgazdaság Kínai játszma: eldőlt, ki mellé állnak az újabb konfliktusban?
Káncz Csaba | 2016. január 27. 08:30
Rijád és Teherán kiújult ellenségeskedésében Peking eddig megpróbált semleges maradni. De ha nyílt konfliktusra kerülne sor, akkor Kína a szorosabb kapcsolatok miatt Irán mellé állna. A mérsékelt reformer iráni vonal közben rohamtempóban erősíti kapcsolatait a Nyugattal. Kína újra kiállt a független palesztin állam megalakítása mellett, Kelet-Jeruzsálemmel, mint jövendő fővárossal.
Makro / Külgazdaság „Több szusi-muszlimra van szükségünk”
Eidenpenz József | 2016. január 14. 17:01
Szunniták és síiták ölik egymást évszázadok óta, de a muzulmánok egy részétől ez ugyanúgy idegen, mint számunkra a keresztények közötti, századokkal ezelőtti vallásháborúk. Szunnita+síita=szusi – több ilyen muszlimra lenne szükség az egyik muszlim ország újságírója szerint. Szerintünk pedig egy hasonló folyamatra, mint a felvilágosodás vagy a Nagy Francia Forradalom volt Európában.
Makro / Külgazdaság Tusványos: Orbán most már az afrikaiakkal riogat (frissített)
Privátbankár.hu | 2015. július 25. 10:33
Úgy tűnik, Orbán Viktor már nem az EU ellen szabadságharcol, de még csak nem is a háborús övezetként jellemezhető arab országokat tartja a legnagyobb fenyegetésnek. Ehelyett az afrikaiakat tartja fenyegetésnek és a múltból akarja levezetni a jövőt – derül ki a tusványosi beszédből.
Makro / Külgazdaság Már vannak katonáink Kurdisztánban - a Mol még nem kap pénzt
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 14:33
Már vannak magyar katonák Kurdisztánban, folyik az Iszlám Állam elleni küldetés előkészítése. A Mol még várhat egy darabig a pénzére.
Agrár Még egy rossz hír: az élelmiszerárak is az egekbe szökhetnek
Privátbankár.hu | 2014. március 10. 17:07
Az élelmiszerárak világpiaci emelkedését okozhatja a közel-keleti szárazság - írta a Reuters hírügynökség egy még nem publikált szakértői tanulmányra hivatkozva.
KKV A szomszédban kutat a Mol
Privátbankár.hu | 2013. május 13. 07:52
Három blokkra nyert el koncessziós szerződést a magyar olajtársaság, amelyből egyet már kormányzati szinten is jóvá hagytak.
KKV Jól kikeverték, kedvezően indult az év a Danone-nál
Privátbankár.hu | 2013. április 16. 10:16
Európában már kevésbé szerették, de máshol nem volt gond a joghurteladásokkal. Sokat vettek viszont az ásványvízből.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Matolcsy ekézi Roubinit – Tipptaksaméter 3.
Privátbankár.hu | 2013. január 21. 16:01
Másutt is vitatkoznak a közgazdászok Nouriel Roubinivel, aki három és fél éve már, hogy a következő évre folyamatosan a recesszió kiújulását, a W alakú válság forgatókönyvét várja. Ha visszanézzük az előrejelzéseit, egyes részletekben igaza lett ugyan, de az olyannyira várt duplaalj az USA-ban eddig sehogy sem következett be.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG