3p

Irán több mint 300 „különböző típusú fenyegetést” lőtt ki Izrael felé , köztük ballisztikus rakétákat, drónokat és cirkálórakétákat – mondta Avichay Adraee, az IDF szóvivője.

Nemrég Irán drónokat indított területéről Izrael területére - közölte a katonai szóvivő éjszaka.

A pilóta nélküli légi eszközök több óra után érték el Izraelt.

Fokozott készültségbe helyezték a légvédelmi rendszert, amely a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival együtt védi az ország légterét. Az izraeli hadsereg figyeli az összes célpontot - tette hozzá.

"Arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek a polgári védelem utasításaira és az IDF szóvivőjének hivatalos közleményeire, tartsák be azokat" - mondta.

Az izraeli telepesek által felgyújtott palesztin lakóház lángol a ciszjordániai al-Mugajjir településen 2024. április 13-án. A gyújtogatást egy 14 éves izraeli fiú eltűnése és későbbi halála váltotta ki. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Az izraeli telepesek által felgyújtott palesztin lakóház lángol a ciszjordániai al-Mugajjir településen 2024. április 13-án. A gyújtogatást egy 14 éves izraeli fiú eltűnése és későbbi halála váltotta ki. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Fotó: MTI/AP

Az izraeli közlekedési minisztérium bejelentette, hogy helyi idő szerint éjfél után fél órával lezátják Izrael légterét a belföldi és a nemzetközi járatok elől. A biztonságiak becslése szerint az első, Sahid-136 kamikaze drónok helyi idő szerint hajnali 2 körül értek Izraelbe.

A 12-es kereskedelmi televízió értesülése szerint robotrepülőgépeket, valamint drónok második hullámát is elindítottak Izrael irányába.

A védelmi szervek attól tartanak, hogy mintegy két óra utazási idejű robotrepülőgépeket és 12 perc alatt Izraelbe érő ballisztikus rakétákat is útnak indítanak olyan ütemezésben, hogy egyszerre érjék el Izrael légterét.

Biden vasárnapra összehívta a G7 vezetőinek találkozóját

Joe Biden elmondta, hogy szinte az összes Iránból indított drónt és rakétát elfogták, és hozzátette, hogy vasárnapra összehívja a G7 vezetőinek találkozóját.

Az amerikai elnök a támadást elítélve a Fehér Ház közleményében kijelentette, hogy Iránt jemeni, szíriai és iraki küldöttei segítették.

Az én utasításomra, hogy támogassa Izrael védelmét, az Egyesült Államok hadserege az elmúlt hét folyamán repülőgépeket és ballisztikusrakéta-védelmi rombolókat szállított a térségbe. Ezeknek a bevetéseknek és katonatársaink rendkívüli ügyességének köszönhetően segítettünk Izraelnek leszedni szinte az összes beérkező drónt és rakétát.

Biden azt mondja, hogy Benjamin Netanjahuval folytatott beszélgetésében megerősítette Amerika „vaskalapos” elkötelezettségét Izrael iránt. 

Elmondtam neki, hogy Izrael figyelemre méltó képességet mutatott arra, hogy megvédje magát és legyőzze a példátlan támadásokat is – ezzel egyértelmű üzenetet küldve ellenségeinek, hogy nem tudják hatékonyan veszélyeztetni Izrael biztonságát. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG