3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Egyesült Államok most először tett javaslatot azonnali tűzszünetre, Oroszország ugyanakkor többek között kifogásolta, hogy az büntetlenséget biztosított volna Izraelnek.

Oroszország és Kína is megvétózta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt az Egyesült Államok által beterjesztett határozati javaslatot, amely "azonnali és tartós tűzszünetre" szólít fel a Gázai övezetben az Izrael és Hamász közötti harcokban a civilek védelme és a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében.

 Menekült palesztin gyerekek állnak sorba élelemért a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Juniszban 2024. január 9-én.
Menekült palesztin gyerekek állnak sorba élelemért a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Juniszban 2024. január 9-én.
Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

A 15 tagú tanácsban 11 tagállam szavazott az amerikai javaslat mellett, három ellene (a harmadik ország Algéria volt), egy ország (Guayana) pedig tartózkodott.

A szavazás előtt Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nyebenzja kijelentette, hogy Moszkva támogatja az azonnali tűzszünetet, ugyanakkor megkérdőjelezte a határozat nyelvezetét, és azzal vádolta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, valamint Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövetet, hogy "átpolitizált" okokból "félrevezetik a nemzetközi közösséget", írta az MTI.

Vaszilij Nyebenzja Washington szemére vetette, hogy „semmit sem tett Izrael féken tartása érdekében”, és csak azután javasol tűzszünetet, miután „Gázát gyakorlatilag letörölték a Föld színéről.” Szerinte ez hipokrita magatartás. Kifogásolta azt is, hogy a határozat „büntetlenséget biztosított volna Izraelnek, amelynek bűneit számba se vették” a dokumentumban, adta hírül a BBC.

A brit adó a vétóval kapcsolatban megjegyzi: a határozati javaslat az azonnali tűzszünetet a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásához kötötte.

Emlékeztet arra is, hogy ez volt az első alkalom a tavaly október 7-én kirobbant háborúban, hogy az Egyesült Államok azonnali tűzszünetre tett javaslatot. Izrael legfőbb szövetséges korábban blokkolta az ilyen kezdeményezéseket.

Eközben Emmanuel Macron francia elnök jelezte, hogy Franciaország új, tűzszünetre felhívó határozati javaslatot fog majd kidolgozni.

Mint arról beszámoltunk, a Gázai övezetben kritikus helyzet alakult ki: egy friss jelentés szerint több mint egymillió ember éhezik, miután Izrael nem enged be megfelelő mennyiségű segélyt az ENSZ és a segélyszervezetek szerint.

A mintegy 1200 halálos áldozatot követelő, október 7-i Hamász-terrortámadás nyomán indult izraeli hadműveletekben eddig mintegy 32 ezren haltak meg a Gázai övezetben. Az áldozatok mintegy kétharmada nő és gyerek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG