3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy orosz rendelettervezet javaslatot tett a balti-tengeri határok felülvizsgálatára.

Az orosz védelmi minisztérium rendelettervezete a Finn-öbölben lévő orosz szigetek és a kalinyingrádi exklávé körüli tengeri határok áthelyezését javasolta. Az orosz Taszsz hírügynökség által kedden ismertetett javaslat a még a szovjet korszakbeli, 1985. januári állapot szerint rajzolná át a határokat.

Az nem világos, hogy a tervezet az orosz határoknak a balti-tengeri finn vizekre vagy a Kalinyingrád melletti litván vizekre való kiterjesztését javasolja-e. Ami biztos: az orosz javaslat érinti a Finn-öböl keleti részén lévő területeket, több, a finn partokhoz közeli szigetet, valamint a kalinyingrádi Baltyijszk és Zelenogradszk városok közelében lévő területeket - írja a 444 a BBC-re hivatkozva.

A javaslat eltérő reakciókat váltott ki a balti államokban és Finnországban. Lettország közölte, hogy megpróbálja tisztázni a helyzetet, Litvánia viszont arra figyelmeztetett, hogy a Kreml „szándékos, célzott eszkalációs provokációval” akarja megfélemlíteni szomszédait. Alexander Stubb finn elnök azt mondta, hogy a politikai vezetők alaposan figyelik a helyzetet, és Helsinki „úgy cselekszik, ahogy mindig: higgadtan és a tények alapján”.

Mi járhat Putyin fejében?
Mi járhat Putyin fejében?
Fotó: Depositphotos

Finnország és a balti államok mind tagjai az EU-nak és a NATO-nak, és a katonai szövetség elkötelezett a határaik védelmében. A finn parlament védelmi és külügyi bizottsága szerdán rendkívüli ülést tartott, Petteri Orpo miniszterelnök ezután bejelentette, hogy a politikai vezetés „szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet”. A kormányfő azt is mondta: „jelenleg nem látok okot nagyobb aggodalomra”.

Az orosz javaslatok szerdán már nem voltak láthatóak, csak a „tervezet törölve” üzenet maradt az oldalon.

Egy orosz forrás később a Taszsznak és más hírügynökségeknek azt mondta, hogy nem tervezik Oroszország területi vizeinek felülvizsgálatát a Balti-tengeren. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője minden kérdést a védelmi minisztériumhoz irányított, rámutatva, hogy „itt semmi politikai nincs”, ugyanakkor leszögezte, hogy a politikai helyzet az 1980-as évek óta megváltozott: „Látható a konfrontáció szintje, különösen a balti térségben”.

Az orosz tervek lelepleződése egybeesett a svéd fegyveres erők főnökének, Micael Byden tábornoknak az éberségre való felhívásával. „Putyin célja a Balti-tenger feletti ellenőrzés megszerzése. A Balti-tenger nem válhat Putyin játszóterévé, ahol félelmet kelthet a NATO-tagokban”, nyilatkozta egy német lapnak. Azt is mondta: biztos abban, hogy Oroszország szemet vetett Gotlandra, mert ha Svédország elveszítené a sziget feletti ellenőrzést, az a béke és a stabilitás végét jelentené az északi és balti térségben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
Nemzetközi Trump dörzsölheti a tenyerét: illegális fegyvertartás miatt elítélték Joe Biden fiát
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 17:42
Az amerikai elnök fiát, Hunter Bident bűnösnek találta a szövetségi bíróság három, illegális fegyvertartással kapcsolatos vádpontban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG