3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Romániában továbbra is a volt román külügyminiszternek van a legnagyobb esélye arra, hogy függetlenként megnyerje az idei elnökválasztást - állapította meg az INSCOP közvélemény-kutató csütörtökön.

A News.ro hírportál által megrendelt, május 20-25. között telefonos módszerrel végzett felmérés válaszadóinak 67 százaléka biztosra ígérte részvételét a következő elnökválasztáson, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta bukaresti nagykoalíció tervei szerint várhatóan - Klaus Iohannis jelenlegi államfő mandátumának lejárta előtt három hónappal - szeptemberben fognak megrendezni - számol be róla az MTI.

Mircea Geoana bár még nem jelölt, de vezet a közvéleményben
Mircea Geoana bár még nem jelölt, de vezet a közvéleményben
Fotó: NATO

Még egyetlen párt sem nevezte meg hivatalosan elnökjelöltjét, ezért az INSCOP azt vizsgálta meg, milyen eséllyel indulnának az egyes pártok vezetői az államelnöki tisztségért. A közvélemény-kutató a potenciális jelöltek közé sorolta Mircea Geoanát is, arra alapozva, hogy 15 éve (még a PSD elnökeként) nagyon közel került már a tisztség elnyeréséhez, és az utóbbi hónapokban "potenciális elnökjelöltként" sokat szerepel a hazai közéletben.

A választói preferenciájukat kifejező válaszadók 23,7 százaléka adná Geoanára a voksát, míg 18,2 százalékuk Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfőre, 13,5 százalékuk George Simionra, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökére, 12,5 százalékuk Diana Sosoaca - az AUR-ból kizárt - független szenátorra, az SOS Romania párt alapítójára adná voksát.

A baloldali és nacionalista lehetséges jelöltek után csak az ötödik-hatodik helyen állnak a potenciális jobboldali jelöltek a választói preferenciák rangsorában: Nicolae Ciuca, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a voksok 11,5 százalékára, Catalin Drula USR-elnök, az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) lehetséges államfőjelöltje a szavazatok 8,6 százalékára számíthat. Dacian Ciolos volt miniszterelnökre, a centrista REPER elnökére a megkérdezettek 5,6, míg Kelemen Hunorra, az RMDSZ elnökére a romániai választók 5,5 százaléka szavazna, ha most rendeznék az elnökválasztást.

Az INSCOP az elnökválasztás második fordulójának tekintetében hat lehetséges forgatókönyvet vizsgált meg, és ezek közül három abból a feltételezésből indult ki, hogy a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott AUR elnöke bejut a második fordulóba. A felmérés szerint George Simion mindhárom esetben alulmaradna a küzdelemben: Mircea Geoana 69,3-30,7 százalékos arányban, Marcel Ciolacu 66,5-33,5 százalékos arányban, míg Nicolae Ciuca 60,1-39,1 százalékos arányban győzné le az AUR elnökét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Oroszországban elítéltek egy vezető amerikai újságírót
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:55
Kémkedés vádjával.
Nemzetközi Sikerekről számolt be az ukrán nemzeti gárda
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:43
Zelenszkij diplomáciai nyomást vár a Nyugattól Putyinra.
Nemzetközi Nem sokat nyerne Orbán Viktor Donald Trump győzelmével? A hét videója
Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. július 19. 18:31
A republikánus elnökjelölt elleni sikertelen merénylet még jobban összeforrasztotta táborát, Elon Musk Tesla-vezér is beállt mögé, miközben Joe Biden egyre elveszettebbnek tűnik – Donald Trump lassan behűtheti a pezsgőt. De mi állt valójában a merényletkísérlet hátterében? Lecserélhetik-e még a demokraták Bident? Mivel járna politikailag-gazdaságilag Trump győzelme? És mit nyerne vele valójában a magyar kormány, a vállveregetésen és a szép szavakon túl? Munkatársaink, Litván Dániel és Wéber Balázs ezúttal az amerikai nagykövetség előtt néztek bele a kristálygömbbe.
Nemzetközi A Nemzetközi Bíróság szerint Izrael telepes politikája sérti a nemzetközi jogot
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:40
A Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteken kihirdetett véleménye szerint Izrael telepes politikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot, Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért.
Nemzetközi Nem akarnak katonának menni a horvát fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 16:14
Petícióval tiltakoznak a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése ellen.
Nemzetközi London megint támogatja a palesztin menekülteket
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 13:47
A brit kormány pénteken bejelentette, hogy újraindítja a palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) finanszírozását.
Nemzetközi Ferenc pápa tűzszünetet kért az olimpia idejére
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 12:47
Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak - hangoztatta Ferenc pápa.
Nemzetközi Kiderült, hogy melyik EP-bizottságba ül be Magyar Péter, Dobrev Klára és Deutsch Tamás
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 11:31
Pénteken a plenáris ülésen kihirdették a 10. jogalkotási ciklusban a Parlament bizottságaiban és albizottságaiban helyet foglaló tagokat.
Nemzetközi Világszerte tömeges leállásokat okoz egy informatikai hiba
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:56
Mint a CNN hírében olvasható, nemcsak a légi utaztatókat, hanem a technológiai zavar érinti a különböző médiavállalatokat, a szupermarketeket és a londoni tőzsde honlapját is.
Nemzetközi Fontos adat érkezett Németországból
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 09:59
Németországban a termelői árak 1,6 százalékkal csökkentek júniusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi, 2,2 százalékos éves szintű esést követően.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG