5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vlagyimir Putyin szerint nincs szüksége nukleáris fegyverek használatára. Volodimir Zelenszkij mellett kiállnak a normandiai partraszállás évfordulójának ünnepén. A háború 836. napja.

  • Vlagyimir Putyin szerint Oroszországnak nincs szüksége nukleáris fegyverek használatára ahhoz, hogy győzelmet arasson Ukrajnában – ez a Kreml eddigi legerősebb jelzése arra, hogy a konfliktus nem fog nukleáris háborúvá eszkalálódni. A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon feltett kérdésre, miszerint Moszkvának „nukleáris pisztolyt kellene tartania a Nyugat halántékához” Ukrajna ügyében, az orosz elnök pénteken azt mondta, hogy nem látja az ilyen fegyverek használatának szükséges feltételeit. „A használatuk csak kivételes esetben lehetséges – az ország szuverenitásának és területi integritásának fenyegetése esetén. Nem gondolom, hogy ilyen helyzet állt volna elő. Nincs erre szükség.”

Vlagyimir Putyin gyakran figyelmeztet
Vlagyimir Putyin gyakran figyelmeztet
Fotó: EPA/Aexander Zemlianichenko

  • Joe Biden nyilvánosan elnézést kért Volodimir Zelenszkijtől az amerikai katonai segítségnyújtás hónapokig tartó késlekedése miatt, amely lehetővé tette Oroszországnak, hogy előnyökre tegyen szert a csatatéren. Azt is bejelentette, hogy további 225 millió dollár katonai segélyt nyújt Kijevnek. A párizsi találkozón Biden azt mondta az ukrán elnöknek: „Nem hajoltál meg, nem adtad fel, folytatod a harcot olyan módon, amely … egyszerűen csodálatos. Nem fogunk lemondani rólad.” Az amerikai elnök hozzátette, hogy az amerikai nép hosszú távon kiáll Ukrajna mellett. „Még mindig teljes mértékben támogatjuk.”
  • Joe Biden és Emmanuel Macron a normandiai partraszállás 80. évfordulóján támogatásukról biztosították Ukrajnát, miközben Volodimir Zelenszkijt nyugati vezetők sokasága ölelte meg Normandiában, Franciaországban. Az amerikai elnök a megemlékezésen tartott beszédében üzenetet küldött Moszkvának, miszerint az USA és szövetségesei „nem fognak meghajolni”, és „kiállnak a szabadságért”. „Meghajolni a zsarnokok előtt, meghajolni a diktátorok előtt egyszerűen elképzelhetetlen” – mondta Biden. „Ha ezt tennénk, elfelejtenénk, mi történt itt ezen a szent helyen.” Macron a harcosok előtt tisztelegve megdicsérte Ukrajna elnökét, amely álló ovációt váltott ki, beleértve 25 állam- és kormányfőt is.
  • Macron támadta a „békepártiak táborát” és a „vereség szellemét” Ukrajna orosz invázió elleni harcában, és megfogadta, hogy az ukrán ellenállás nem ér véget kapitulációval. „Ismerjük a békepártiak táborát. Ők a kapitulálók. Ez a vereség szelleme. Mi nem ilyenek vagyunk” – mondta a francia elnök újságíróknak pénteken Párizsban Zelenszkij mellett, nyilvánvalóan utalva a francia szélsőjobboldali ellenzékre. Macron azt is kijelentette, hogy szeretné „befejezni” az ukrán katonai kiképzők koalíciójának létrehozását a következő napokban.
  • Ukrajna kormánya elrendelte, hogy minden minisztérium és regionális hatóság kapcsolja ki a légkondicionálót és a külső világítást, mivel az orosz bombázások hosszú áramszüneteket okoztak az országban. Az energiafogyasztás csökkentése és az áram megtakarítása létfontosságú volt az ukrán energiarendszer elleni orosz támadások után, amelyek most „jelentős hiányt” okoztak – mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. Az ukrajnai hőmérséklet jelenleg körülbelül 25°C körül mozog, és júliusban és augusztusban akár 35°C is lehet.
  • Zelenszkij azt mondta, hogy legitimitását az ukrán nép ismeri el és határozza meg, miközben kritizálta Putyin legitimitását. „Zelenszkij elnök legitimitását az ukrán nép ismeri el... A népünk szabad. Putyin legitimitását csak Putyin elvtárs ismeri el” – mondta Zelenszkij Párizsban. Korábban Putyin többször állította, hogy Zelenszkij illegitim, miután ötéves mandátuma idén májusban lejárt. Az ukrajnai elnökválasztásoknak tavasszal kellett volna megtörténniük, de a 2022-es orosz invázió után bevezetett hadiállapot minden háborús választást betilt.
  • Egy moszkvai bíróság elrendelte, hogy egy katonai ügyekről információt gyűjtő francia állampolgárt fogva tartsanak a nyomozás és a tárgyalás idejére. Laurent Vinatier csütörtökön került letartóztatásra az orosz fővárosban, miután a feszültség kiéleződött Moszkva és Párizs között Macron kijelentései után, miszerint francia csapatokat telepítenének Ukrajnába.
  • Az ukrán csapások a Luhanszk és Herszon orosz megszállás alatt álló területeire 26 embert öltek meg és tucatnyi másikat megsebesítettek pénteken az orosz hatóságok szerint. Egy üzlet a déli Herszon régió Sadove falujában „nagy számú látogatóval és alkalmazottal” megsemmisült – írta Vlagyimir Szaldo, a Herszoni megszálló hatóságok vezetője a Telegramon. Egy újabb Himars rakéta nem sokkal azután csapódott be, amikor a szomszédos házak lakói a sérültek segítségére siettek. Az állításokat független források nem tudták megerősíteni.
  • Egy ukrán rakétacsapás egy lakóépületre a keleti régió fővárosában, Luhanszkban négy embert ölt meg és több mint 40-et megsebesített – jelentették az orosz kijelölt tisztviselők pénteken. Luhanszk városát péntek reggel „masszív” rakétatámadás érte, Leonid Pasecsnik regionális vezető szerint. Egy lakóépület egy része összeomlott, és négy ember holttestét emelték ki a romok alól – közölte a moszkvai támogatású régió kormánya a Telegramon.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Az izraeli légierő alaposan odacsapott
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:33
Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában.
Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
Nemzetközi Izrael soha nem látott pusztítást végez
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:00
Az ENSZ becslése szerint az izraeli offenzíva az 1980-as évek szintjére lökte vissza az oktatást és az egészségügyet a Gázai övezetben.
Nemzetközi Ime az legjobb európai meddőségi klinikák listája
Kormos Olga | 2024. július 23. 08:33
Összeállították Európa legjobb meddőségi klinikáinak sorrendjét, és nem találtunk magyarországi centrumokat közöttük. Hiába járt egykor fél Európa hozzánk az 1992-ben alapított Kaáli Intézetekbe, majd az azokat követő magánklinikákra – lekerültünk a térképről.
Nemzetközi Lemond a Trump elleni merénylet felelőse?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 07:51
Közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját republikánus és demokrata kongresszusi tagok hétfőn, a Donald Trump elleni merényletkísérletről szóló meghallgatáson.
Nemzetközi Joe Biden is Kamala Harrisnak kampányol
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 06:33
Joe Biden azt ígérte, hogy személyesen is részt vesz alelnöke Kamala Harris elnökválasztási kampányában, az amerikai elnök hétfőn közölte elhatározását, amikor telefonon csatlakozott Kamala Harris Delaware államban tartott kampányeseményéhez.
Nemzetközi Keresik a titkos fegyvert: ki segíthet eltiporni Donald Trumpot?
Kollár Dóra | 2024. július 23. 05:41
Felpörögtek az események az amerikai politikában, Joe Biden visszalépésével nemcsak az elnökjelölt, hanem a majdani alelnökjelölt személye is kérdésessé vált. 
Nemzetközi Radarokat és raktárakat is szétlőttek az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 19:38
Csehország további lőszerszállítmányokat ígért Ukrajnának.
Nemzetközi Kamala Harris: Joe Biden 3 év alatt többet tett a hazáért, mint sok elnök, aki két ciklust vitt
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:06
Az amerikai alelnök és a várható demokrata elnökjelölt az elnököt és az olimpiára induló amerikai sportolókat méltatta.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG