3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a többi pénzforgalmi szolgáltatásnál már tavaly szeptember óta kötelező, most a Magyar Nemzeti Bank (MNB) teljessé tenné a kört.

Továbbra is sikeres a március 2-án debütált azonnali fizetési rendszer, ennek keretében május 31-éig 27,2 millió átutalás 3838 milliárd forint összértékben teljesült a bankok között – közölte Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója egy mai sajtótájékoztatón.

A tranzakciók 99 százaléka öt, 94 százaléka 2 másodpercen belül megvalósult. Az átutalások mintegy harmada a napközbeni elszámolás üzemidején kívül történt. A korábbi napközbeni tranzakciók 40 százaléka lett azonnali. Az ügyfelek 55 ezer másodlagos számlaazonosítót regisztráltak, élve azzal a lehetőséggel, hogy már nemcsak bankszámla-számra, hanem mobilszámra, email-címre és adóazonosító jelre, illetve – a cégeknek – adószámra lehet utalni.

Egyre többen már online intézik a pénzügyeiket
Egyre többen már online intézik a pénzügyeiket

Szeptember 1-jétől a vállalati kötegelt tranzakciók is azonnal teljesülhetnek. Ezek alatt mindenekelőtt a bérek kifizetését kell érteni. 

A banki ügyfelek többségének már most is elérhető, vagy rövidesen elérhető lesz a fizetési kérelem szolgáltatás. De a QR-kódalapú fejlesztéseket is egyre inkább integrálhatják a mobilbanki alkalmazásokba. Az online pénztárgépet használóknak 2021. január 1-jétől kell lehetővé tenni az azonnali fizetést, e téren is folynak a fejlesztések.

Maradhat a 15 ezer forintos bankkártya-limit

Az online bankkártyás fizetéseknél is 2020 végéig be kell vezetni az erős ügyfél-hitelesítést, amely a többi szolgáltatásnál már 2019. szeptember 14-étől kötelező – hívta fel a figyelmet Bartha Lajos. Újdonság, hogy a bankoknak most már kötelező csalásfigyelő rendszert alkalmazni.

Azért még nem minden tekintetben rózsaszínű a kép. A nyílt bankolás ugyanis még nem működik. Pedig az EU irányelveknek megfelelően a bankok kötelesek megfelelő környezetet biztosítani az engedélyekkel rendelkező szolgáltatók számára ahhoz, hogy – amennyiben az ügyfél engedélyt ad erre – az online folyószámláira vonatkozó számlainformációk elérhetők legyenek: a számlaegyenleg és pénzforgalmi tranzakciós adatok. Bár tavaly tizennégy hazai bank megnyitotta a tesztkörnyezetét az irányelvek érvényesítéséhez, eddig csak néhányan indították is el e szolgáltatást.

Az elektronikus fizetések ösztönzése érdekében az MNB azt javasolja, hogy az érintéses kártyás vásárlások esetén a koronavírus-járványt követően is maradjon meg a pin-kódot nem igénylő 15 ezer forintos használati limit, amit a COVID-19 miatt emeltek meg az addigi 5 ezerről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem a forint gyengült, hanem az euró erősödött
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 07:22
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Vajon mit lépnek Matolcsy Györgyék az Európai Központi Bank döntésére rezonálva?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 16:01
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét csütörtöki ülésén.
Pénzügyi szektor Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 07:45
Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél.
Pénzügyi szektor Megbírságolta az OTP Bankot az MNB
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 10:21
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re, mert nem a hivatalos felületeken tette közzé akvizíciós terveit és ezzel megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.
Pénzügyi szektor A legjobb az őszinteség: gyenge a forint és az is marad
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 07:30
Erősödött kissé a forint szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Több százezer magyar lecserélte a régi szerződését
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 12:44
A jegybank adatai szerint az idei lakásbiztosítási kampányban 640 ezren váltás történt. 
Pénzügyi szektor Visszaszólt a Bankszövetség a kormánynak
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 08:59
A bankok szervezete visszautasítja, hogy extraprofitra tettek volna szert a háború miatt. 
Pénzügyi szektor Érdekes új bejelentést tett az OTP Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 13:36
Új alap indul.
Pénzügyi szektor Vallott a Revolut
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 08:44
Jelentősen nőtt a Revolut bevétele és a nyereség is. A haszonkulcs 19 százalékos. 
Pénzügyi szektor Csökkent a 30 éves amerikai jelzáloghitelek kamata
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 15:20
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 21-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG